Now Reading:
Godina dana na čelu Grada – Bosilj najavio: Varaždin će biti moderan grad 21. stoljeća!
Full Article 5 minutes read

Godina dana na čelu Grada – Bosilj najavio: Varaždin će biti moderan grad 21. stoljeća!

Prošla je godina dana od kada je na čelo Grada Varaždina stupio gradonačelnik Neven Bosilj sa svojim zamjenikom Miroslavom Markovićem. To je bila prilika da se na konferenciji za novinare u četvrtak osvrnu na učinjeno, ali i da najave buduće planove kojih ne nedostaje.

Kako naglašava Bosilj, njegova vizija Varaždina je moderan grad 21. stoljeća.

-Prije godinu dana smo počeli mijenjati paradigmu upravljanja gradom. Nova paradigma je da se gradom upravlja, a ne vlada kao do sada. I odgovornost prema građanima, javnost i transparentnost rada. To je ono što smo željeli napraviti i vjerujem da smo uspjeli napraviti. Počevši od transparentnog proračuna pa do participativnih proračuna za građane i za mlade. Uključili smo naše sugrađane u odlučivanje – rekao je Bosilj.

Iako je iza njih svega godina dana što je kratko vrijeme za veće promjene, nova gradska uprava neće odustati od rješavanja problema koji su se, kažu, gomilali godinama. Temelj njihove vlasti je odgovornost prema Gradu i građanima, vodilja javni interes, a konačan cilj učinkovita i transparentna javna uprava.

U protekloj godini, podsjetio je gradonačelnik, uveli su transparentni proračun te participativni proračun i proračun za mlade. Smanjen je i broj gradskih upravnih odjela s 9 na 4, a krenulo se i u rješavanje ključnog problema Varaždina – bala. Naime, kako ističe Bosilj, da bi se Gospodarska zona Brezje dalje širila ključno je riješiti problem bala koje posljednjih 18 godina onemogućavaju razvoj.

-One najvažnije stvari koje su napravljene ove godine: potpisana je nagodba kojom je završeno osam sporova na trgovačkim sudovima, gdje smo imali odvjetničkih troškova preko 10 milijuna kuna. Time smo oslobodili zemljište za daljnju POS izgradnju, za izgradnju stanova za mlade. Pripremili smo rješenje bala, dobili smo građevinsku dozvolu, predali smo zahtjev za sufinanciranje bala i sljedeći tjedan će to biti na dnevnom redu Upravnog odbora Fonda – poručio je Bosilj koji očekuje da će u ponedjeljak dobiti zeleno svjetlo Fonda.

Najavio je i rješavanje problema Kućanske rampe. Naime, u planu je povezivanje dva dijela grada izgradnjom modernog podvožnjaka između Wissertove i Supilove ulice, reaktivacija čitavog pojasa prema istočnoj obilaznici, a prema Bosiljevoj viziji Wissertova ulica vodila bi skroz do Kućana kako više ne bi bilo šikara i zavoja.

– To će biti glavna žila kucavica za cijeli taj dio grada. Do studenog ćemo završiti sortirnicu i uvesti jedan novi model prikupljanja otpada. Do kraja godine ćemo uvesti na 105 lokacija u gradu polupodzemne spremnike i maknuti sva ova rugla od kontejnera koji stoje kod višestambenih zgrada – kazao je Bosilj dodavši kako će Varaždin biti zeleni grad.

Gradska uprava ima spremne i projekte kreativne industrije u bivšem Kinu Dom, a projektira se i Varaždinska kuća jer je želja obličiti Varaždin kao jednu city break destinaciju te stvoriti moderan grad 21. stoljeća.

Čitav program nove gradske uprave, kazao je zamjenik Marković, temelji se na premisi da su grad ljudi.

-Nikada do sada, ni jedna gradska uprava u godini dana nije uložila toliko u ljude. Ne možda u asfalt, neku rupu, iako je i to krenulo, mi ulažemo u ljude, u našu djecu, u zdravu prehranu, u sufinanciranje najrazličitijih programa udruga. Zapošljavamo psihologe kada država to neće. Učiteljicama u produženom boravku smo dali stalni radni odnos, jer država to nije dala. I ova Gradska uprava Građanski odgoj uvodi od jeseni i mi smo ti koji su predvodnici u društveno-odgovornom upravljanju Gradom – rekao je Marković dodavši kako je naglasak na mladima čije zadovoljstvo je temelj grada.

Najavio je i rješavanje problema Kućanske rampe. Naime, u planu je povezivanje dva dijela grada izgradnjom modernog podvožnjaka između Wissertove i Supilove ulice, reaktivacija čitavog pojasa prema istočnoj obilaznici, a prema Bosiljevoj viziji Wissertova ulica vodila bi skroz do Kućana kako više ne bi bilo šikara i zavoja.

– To će biti glavna žila kucavica za cijeli taj dio grada. Do studenog ćemo završiti sortirnicu i uvesti jedan novi model prikupljanja otpada. Do kraja godine ćemo uvesti na 105 lokacija u gradu polupodzemne spremnike i maknuti sva ova rugla od kontejnera koji stoje kod višestambenih zgrada – kazao je Bosilj dodavši kako će Varaždin biti zeleni grad.

Gradska uprava ima spremne i projekte kreativne industrije u bivšem Kinu Dom, a projektira se i Varaždinska kuća jer je želja obličiti Varaždin kao jednu city break destinaciju te stvoriti moderan grad 21. stoljeća.

Čitav program nove gradske uprave, kazao je zamjenik Marković, temelji se na premisi da su grad ljudi.

-Nikada do sada, ni jedna gradska uprava u godini dana nije uložila toliko u ljude. Ne možda u asfalt, neku rupu, iako je i to krenulo, mi ulažemo u ljude, u našu djecu, u zdravu prehranu, u sufinanciranje najrazličitijih programa udruga. Zapošljavamo psihologe kada država to neće. Učiteljicama u produženom boravku smo dali stalni radni odnos, jer država to nije dala. I ova Gradska uprava Građanski odgoj uvodi od jeseni i mi smo ti koji su predvodnici u društveno-odgovornom upravljanju Gradom – rekao je Marković dodavši kako je naglasak na mladima čije zadovoljstvo je temelj grada.

Uskoro kreće i intenzivna obnova gradskih ulica čime će se Varaždinu vratiti stari sjaj. Marković i Bosilj predstavili su i jednu novost. Naime, uveden je novi, komunalni list Varaždina pod nazivom Verglec koji će izlaziti dva puta godišnje, a cilj je da se i građani koji nemaju društvene mreže mogu informirati o svemu što se trenutno radi i događa u gradu.

tklopotan / www.sjever.hr
09.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.