Now Reading:
FOTOGALERIJA U Varaždinu osnovan Hrvatski husarski zdrug – Stričak: Nastojimo i dalje baštiniti našu slavnu hrvatsku povijest
Full Article 3 minutes read

FOTOGALERIJA U Varaždinu osnovan Hrvatski husarski zdrug – Stričak: Nastojimo i dalje baštiniti našu slavnu hrvatsku povijest

Od izgradnje varaždinske Županijske palače prošlo je punih 250 godina, a obilježavanje ove značajne obljetnice koje je počelo u petak prijemom za nagrađene učenike te znanstvenim skupom i koncertom, nastavljeno je u subotu osnivanjem Hrvatskog husarskog zdruga.

Zdrug je osnovan na inicijativu Husarske garde Varaždinske županije, a osim naše garde, čine ga pripadnici Bjelovarskih graničara – Husari 1756 i pripadnici Karlovačke husarske pukovnije.

Cilj Zdruga je ujednačavanje načina zapovijedanja i ponašanja na raznim manifestacijama, ali i nošenja istih oznaka na odorama te zajedničkih nastupa na domaćim i inozemnim manifestacijama.

Varaždinski župan Anđelko Stričak, kojem su zapovjednici povijesnih postrojbi predali prijavak, podsjetio je na riječi koje je izrekao jedan od najpoznatijih svjetskih vojskovođa Napoleon: „Dajte mi 100 tisuća Hrvata i osvojit ću svijet”.

-Mislim da te riječi govore sve. Tada su te postrojbe bile smještene od Gračaca, preko Karlovca, Varaždina, Bjelovara, do Požege. Nemojmo zaboraviti Trenkove pandure. Danas je bilo riječi i o Domovinskom ratu. Obrana, a potom i oslobađanje naše domovine opet je krenulo sa sjevera, najprije zarobljavanjem cijelog 32, korpusa JNA u Varaždinu, tjedan dana poslije u Bjelovaru. To je bilo nekih prvih 160 tenkova koje je hrvatska vojska dobila – rekao je Stričak.

Naglasio je da je Varaždinska županija s ciljem očuvanja baštine odlučila obilježiti 250 godina otkad je izgrađena Županijska palača, kao sjedište jednog hrvatskog župana.

-Odlučili smo krenuti s našim učenicima u koje svugdje nastojimo ugraditi ljubav prema svome mjestu, općini, gradu, županiji, prema hrvatskoj povijesti. Ako nećemo njegovati svoje korijene, kad uvene korijen, uvelo je i stablo. Isto tako, poduzimamo sve da ih pripremimo za sve izazove budućnosti kojih, nažalost, ne nedostaje. Stoga sam doista ponosan što se naši učenici s međunarodnih, europskih, svjetskih natjecanja kući vraćaju s medaljama. To je dobar spoj naše povijesti, tradicije i budućnosti – kazao je župan.

Dodao je kako se formiranjem Zdruga hrvatskih husarskih postrojbi nastoji i dalje baštiniti naša slavna hrvatska povijest.
-Nastojimo to iskoristiti kao turistički potencijal. Osim toga, nastojimo se maksimalno posvetiti uzgoju jedne od najplemenitijih životinja, a to je svakako konj. Stoga mi već danas planiramo za iduće godine iskorak te u to uključiti naše Medicinsku i Poljoprivrednu školu, sve uzgajivače konja, da bi za koju godinu na našem području bilo i vježbališta, arena, što više mladih koji će čuvati i našu konjičku povijest, ali se i bavili uzgojem te plemenite životinje – zaključio je Stričak.

Postrojavanje husarskih postrojbi ispred varaždinske županijske palače izazvalo je velik interes građana, a uz župana, događanja su pratile saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski i županova zamjenica Silvija Zagorec. Što se sve moglo vidjeti, pogledajte u velikoj fotogaleriji:

a.kučić/sjever.hr
04.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.