Now Reading:
OTPAD NAŠ SVAGDAŠNJI: Kolar – treba prihvatiti model 90-10 i krenuti što prije dok cijene još više nisu porasle
Full Article 3 minutes read

OTPAD NAŠ SVAGDAŠNJI: Kolar – treba prihvatiti model 90-10 i krenuti što prije dok cijene još više nisu porasle

Na Županijskoj se skupštini Krapinsko-zagorske županije u ponedjeljak raspravljalo i o problematici zbrinjavanja otpada u Krapinsko-zagorskoj županiji zajedno s izvješćem o radu Piškornice.

Prema izvješćima u 2021. godini je sakupljeno ukupno 21.873,58 tona komunalnog otpada. U odnosu na prethodnu godinu, kada je sakupljeno 22.773,6 tona, bilježi se smanjena količina sakupljenog komunalnog otpada za cca 1 %. Količina miješanog komunalnog otpada u sakupljenom otpadu iznosi 16.645,9 tona odnosno 76,1 % ukupno sakupljenog otpada. Stopa odvojenog sakupljanja komunalnog otpada iznosi 23,9 %.

U 2020. godini je količina miješanog komunalnog otpada iznosila 18.033,5 tona ili 79,3 % ukupno sakupljenog otpada, a stopa odvojenog sakupljanja komunalnog otpada je iznosila 20,7 % te se može zaključiti da se u Krapinsko-zagorskoj županiji u 2021. godini povećao odvojeno sakupljeni komunalni otpad.

Količine odvojeno sakupljenog komunalnog otpada najveće su u Općini Radoboj (54,5%), a najmanje u Općini Tuhelj (6,4%), Općini Desinić (6,7%) i Općini Kraljevec na Sutli (6,7%).

Župan Željko Kolar naglasio je da je Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica sljedeće godine trebao početi s radom.

– Nažalost, on neće moći započeti s radom zbog izuzetno komplicirane dokumentacije koja je pripremljena i kada smo dobili zeleno svijetlo za raspisivanje natječaja, dobili smo ponude koje su duplo skuplje od procijenjene. Mi imamo ugovor s Vladom RH i s Fondom za zaštitu okoliša koji osiguravaju 90 % sredstava za investiciju, a četiri županije i Općina Koprivnički Ivanec 10 %. Moj stav je bio da to trebamo prihvatiti i da trebamo ići u realizaciju tog projekta kada cijene još nisu ovoliko porasle – rekao je župan Kolar.

Vladimir Pleško, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a, upozorio je da je zbrinjavanje otpada na prostoru Krapinsko-zagorske županije vrlo složeni sustav koji nema trenutno vidljive mogućnosti što će se događati za dvije, tri ili pet godina.

– Dugoročno gledajući postoje naznake da bi mogli nastati problemi s prikupljanjem komunalnog otpada u našoj županiji. Mi smo već prije nekoliko mjeseci zamolili da se napravi jedna tematska sjednica po pitanju percepcije, planova, vizije komunalnog otpada Krapinsko-zagorske županije. Ovoga puta to je stavljeno u okviru godišnjeg izvješća s Regionalnim centrom Piškornica i tvrtki koje zbrinjavaju otpad s prostora Krapinsko-zagorske županije. Premalo je vremena da se detaljnije i kvalitetnije raspravi o ukupnoj budućnosti otpada Krapinsko-zagorske županije – kazao je Pleško.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
23.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.