Now Reading:
Udruga “Zipka” obilježila Međunarodni dan obitelji – župan Stričak: Nema većeg čina dobrote nego djetetu osigurati krov nad glavom
Full Article 3 minutes read

Udruga “Zipka” obilježila Međunarodni dan obitelji – župan Stričak: Nema većeg čina dobrote nego djetetu osigurati krov nad glavom

Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije “Zipka” u suradnji s Varaždinskom županijom u subotu je u atriju Županijske palače prigodnim programom obilježila Međunarodni dan obitelji.

Događaj je upriličen s ciljem promicanja udomiteljstva kao najboljeg oblika skrbi za djecu, a sama predsjednica Udruge Zipka Nada Furjan istaknula je kako je biti udomitelj zahtjevno i izazovno.

– Mi kao zamjenska obitelj dodatno se moramo truditi i uložiti veliki napor da bi ispravili nekakvu životnu tragediju, odnosno životnu priču svakog djeteta, tako da je sve to jako izazovno. Nažalost u našoj županiji kao i u cijeloj Hrvatskoj zabilježen je pad broja udomitelja i udomiteljskih obitelji tako da se moramo truditi da pokažemo koliko je zapravo ovo lijep poziv i da pozovemo i druge da otvore svoje srce i svoj dom i pruže nekom djetetu sigurnu budućnost – rekla je Furjan osvrnuvši se na važnost obitelji u društvu.

Obitelj je stup svega, nema kvalitetnog razvoja društva bez kvalitetne obitelji i svako dijete zaslužuje imati svoju obitelj. Mi smo tu kao udomitelji odnosno zamjenski roditelji ponosni da to možemo djeci pružiti i omogućiti im da danas sutra postanu dobri ljudi – pojasnila je Furjan.

Podršku Udruzi Zipka, koja koja okuplja 60-ak članova, i udomiteljima dao je i varaždinski župan Anđelko Stričak koji je naglasio kako se dobro dobrim vraća, a nema većeg čina dobrote nego djetetu osigurati krov nad glavom.

– Udomiteljstvo je najrasprostranjenije u Varaždinskoj županiji, ima najdulju tradiciju, a o tome nam govori i sama obljetnica Udruge Zipka koja danas obilježava 15. godina rada. Kada govorimo o Varaždinskoj županiji poduzimamo sve da se naši učenici osjećaju što bolje u svojim školama, a mi im osiguravamo stipendije, školsku kuhinju, talent centre i centre izvrsnosti – kazao je župan Stričak dodavši dodavši kako je trenutno u Varaždinskoj županiji u 100 obitelji smješteno oko 200 djece.

– Varaždinska županija sufinancira djelovanje udruga, a od iduće godine tematski ćemo raspisivati natječaje, tako da će udruge kao što je Zipka dobiti daleko više sredstava – najavio je župan Stričak.

U prigodnom programu u atriju Županijske palače uz nastupe društva Naša djeca odvijat će se i zabavne igre za djecu uz animatora, glumca Jana Kerekeša kojeg, kako je sam rekao s udrugom Zipka veže dugogodišnja suradnja.

– Drago mi je što me su me pozvali da danas budem ovdje i da budem dio programa. Ja sam taj koji pokušava i inače oraspoložiti obitelji diljem cijele Hrvatske i trudim se isto tako i svoju obitelj držati na okupu. Iskreno se nadam da će ovaj Međunarodni dan obitelji biti odskočna daska za to da sljedeće godine budemo još bolji jedni prema drugima i da brinemo jedni o drugima, a Udruga Zipka je ta koja upravo to njeguje diljem cijele županije, kao i diljem cijele Hrvatske u suradnji s drugim udrugama – zaključio je Jan Kerekeš.

www.sjever.hr
14.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.