Now Reading:
Sadržajima bogata subota u Čakovcu – Uz “Proljetnu rapsodiju i kros”, volonteri u parku raznim aktivnostima obilježili Hrvatski dan šećerne bolesti
Full Article 3 minutes read

Sadržajima bogata subota u Čakovcu – Uz “Proljetnu rapsodiju i kros”, volonteri u parku raznim aktivnostima obilježili Hrvatski dan šećerne bolesti

Velik broj Čakovčana i Međimuraca sunčanu subotu prijepodne iskoristio je za boravak u gradu, a pritom su imali priliku sudjelovati u niz za njih pripremljenih manifestacija i akcija.

Tako su Društvo Naša djeca Čakovec, Grad Čakovec i Turistička zajednica grada Čakovca organizirali “Proljetnu rapsodiju”. Trgom Republike prošetali su odgojitelji i djeca iz čakovečkih dječjih vrtića te se ujedno predstavili nastupima na glavnoj pozornici. Proljetna rapsodija organizira se u povodu Međunarodnog dana obitelji koji se od 1994. godine, pod okriljem Ujedinjenih naroda, obilježava 15. svibnja.

– Obitelj je ta koja odgaja i stvara mlade osobe sa svojim karakterom, vrijednostima, kulturom, običajima i tradicijom. Uživajte sa svojom obitelji, zajedno se veselite, plešite, igrajte, a najvažnije – provedite vrijeme zajedno – zaključili su iz Turističke zajednice grada na čelu s predsjednicom, ali ujedno i gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini.

Gradonačelnica je otvorila i ovogodišnji Proljetni kros Međimurja, 31. kros u organizaciji Atletskog kluba “Međimurje” Čakovec u Perivoju Zrinski. Start i cilj nalazili su se na već poznatoj lokaciji u “Jezeru” pod zidinama Starog grada. Pritom su snage odmjerili osnovnoškolci, svaki razred zasebno, međimurske srednje škole – 1.-4. razredi zajedno u jednoj kategoriji te dječji vrtići s područja Međimurja – u dvije kategorije: posebno predškolci i posebno mlađi.

Druga subota u mjesecu svibnju već je nekoliko godina u čakovečkom Perivoju Zrinskih rezervirana za aktivnost “Volonteri u parku” u sklopu projekta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo “Živjeti zdravo“. Aktivnost na području Međimurja provode Zajednica sportskih udruga Čakovca i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji s brojnim međimurskim udrugama.

Ove subote partner je bila Udruga djece oboljelih od dijabetesa i njihovih roditelja Čakovec “Međimurski slatkiši“ te je pritom obilježen Hrvatski dan šećerne bolesti. Članovi Međimurskih slatkiša tako su ujedno na štandu na Trgu Republike mjerili šećer u krvi i krvni tlak te pomoću promotivnih materijala informirali sugrađane o važnosti dobre kontrole bolesti.

– Želimo skrenuti pažnju javnosti i podići svjesnost građana o šećernoj bolesti – izjavila je tajnica Međimurskih slatkiša Suzana Mutvar.

Jedna od najbolji prevencija dijabetesa je redovita fizička aktivnost, a nju su proveli volonteri u parku. Neizostavan dio obilježavanja Hrvatskog dana šećerne bolesti bili su plavi baloni, simbol borbe protiv dijabetesa, a tijekom večeri čakovečki Dom sindikata bit će osvijetljen plavom bojom kao podrška svim oboljelima od šećerne bolesti.

www.sjever.hr
14.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.