Now Reading:
Župan Koren povodom Dana sestrinstva ugostio medicinske sestre: Doživljavamo vas kao svjetlo koje ne smije ugasiti, a vi ste ti koji držite ruke na prekidačima
Full Article 4 minutes read

Župan Koren povodom Dana sestrinstva ugostio medicinske sestre: Doživljavamo vas kao svjetlo koje ne smije ugasiti, a vi ste ti koji držite ruke na prekidačima

Župan Koprivničko-križevačke županije Darka Korena priredio je prijem za medicinske sestre povodom Međunarodnog dana sestrinstva kako bi im zahvalio na svakodnevnim naporima posebice u protekle dvije pandemijske godine.

Tim povodom najavljen je i Kongres sestrinstva Koprivničko – križevačke županije koji će se održati 20. i 21. svibnja s početkom u 13 sati u Pučkom učilištu u dvorani Domoljub.

-To se ne može ničime platiti, mogu reći samo veliko hvala i smatram da je to i najmanje i najviše što se može dati. Borba je za svakog zdravstvenog djelatnika i za svaku sestru u Hrvatskoj i općenito, velika. Na neki način smo područje koje ipak nije toliko izloženo prijetnji nedostatka kvalificiranog zdravstvenog osoblja, no ta prijetnja naravno postoji i s njome se borimo te nastojimo na nju utjecati – rekao je župan Koren dodajući kako je sektor zdravstva uvijek opterećen financijama zbog stalne potrebe za novim tehnologija, opremom, lijekovima i dodatnim ulaganjima.

-Naša je zadaća da kroz obrazovni sustav podržimo obrazovanje novih kadrova u zdravstvu. Nastojimo na svaki mogući način doprinijeti da se ti negativni procesi barem umanje ako ne i ukinu. Naša temeljna zadaća kao županijske uprave i osnivača svih zdravstvenih ustanova je ta materijalna komponenta ulaganja u infrastrukturu, a tu smo u posljednjih 15 godina jako puno toga napravili – kazao je župan dodajući kako smo svjedoci otvaranja novih dnevnih bolnica, obnove zgrada, a sada i centralne bolničke zgrade.

-Materijalna komponenta je izuzetno bitna, oprema još bitnija od samih zidova, ali ono što je najbitnije su ljudi i kad to kažemo, mi to stvarno i mislimo. Moji suradnici i ja doista vas doživljavamo kao jedno svjetlo koje ne smije ugasiti, a vi ste ti koji držite ruke na prekidačima – zaključio je Koren ističući kako će se truditi osigurati sve potrebne uvjete modernog i civiliziranog života koji su pretpostavka da bi živjeli svi skupa dostojno i bili u mogućnosti odgajati buduće generacije u tom smjeru.

Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek Koprivnica“ služio se tvrdnjom župana kako je ljudstvo najbitnije te kako su zajedništvom teške situacije puno lakše prebrodive.

-Velik je angažman, a bolnicu smatram kao tim, i svakodnevno radimo da se poboljša kvaliteta rada, prvenstveno i dominantno u segmentu sestrinstva. Imamo 352 medicinske sestre, prvostupnica, magistri, diplomiranih sestara. To je ogroman kapital, ključan u budućnosti bolnice u Koprivnici. Vrlo je vrijedan ovaj broj u ozračju u Republici Hrvatskoj, ali i generalno u Europskoj uniji, iznimno velikog nedostatka u svim segmentima sestrinstva. Fokus je da se ulaže u ljude i budućnost, u specijalizacije i edukaciju. A zašto biraju koprivničku bolnicu? Postoji u našem zdravstvenom sustavu prošireno mišljenje da smo posvećeni ljudima. Opća bolnica u Koprivnici doživljava se kao poželjno mjesto za rad – izjavio je ravnatelj Devčić.

Glavna sestra koprivničke bolnice i pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo Ruža Evačić zahvalila na već tradicionalnom prijemu povodom obilježavanja Dana sestrinstva.

-Stvarno smo ponosni da imamo sve više i više zainteresiranih i praktički smo jedina županija koja ima svoj vlastiti odjel za medicinske sestre. Ideja nam je da imamo ovakvo događanje kako bi omogućili svim medicinskim sestrama naše županije da mogu aktivno sudjelovati i prisustvovati na ovakvom događanju koji se može ravnati sa svim ostalim kongresima u cijeloj našoj zemlji. Bez obzira na covid i dalje smo jako aktivni i ni u jednom trenutku nismo smanjili kvalitetu pružanja zdravstvene usluge – rekla je Evačić.

Pomoćnica za sestrinstvo u Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije Biserka Zlatar istaknula je kako je primarna zdravstvena zaštita u ove dvije godine prošla niz promjena i uputa koje su stalno mijenjale i bilo je vrlo dinamično.

-Na kraju smo shvatili da smo se jako zbližili i svi smo bili kao jedno i nastavljamo i dalje biti zajedno. Mislim da je Florence Nightingale koja se nalazi tamo gore ponosna na nas jer smo pokazali da možemo i to je velika stvar i profesionalno smo to odradili. Trenutno se sestrinstvo suočava s još dvije nove situacije i izazova – izbjeglice koje traže zdravstvenu zaštitu i povećan broj pacijenata s uznapredovalim znakovima kroničnih zaraznih bolesti koji zahtijevaju hitnu intervenciju i brzu obradu, a zbrinjavanje ostaje na sestrama – napomenula je Zlatar.

abrkic/sjever.hr
11.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.