Now Reading:
“Sestrinstvo – jučer, danas, sutra” u OB Zabok – Ravnatelj Vančina: Medicinske sestre drže četiri ugla naše bolnice i bez njih svega ovog ne bi bilo
Full Article 5 minutes read

“Sestrinstvo – jučer, danas, sutra” u OB Zabok – Ravnatelj Vančina: Medicinske sestre drže četiri ugla naše bolnice i bez njih svega ovog ne bi bilo

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana održana je izložba radova učenika trećih i četvrtih razreda Srednje škole Bedekovčina na temu “Sestrinstvo – jučer, danas, sutra”. Riječ je o učenicima koji se obrazuju za zanimanje medicinska sestra odnosno medicinski tehničar opće njege.

Kako je pojasnila nastavnica zdravstvene skupine predmeta u Srednjoj školi Bedekovčina, Božica Jurinec bedekovčanska srednja škola surađuje s Općom bolnicom Zabok od samih početaka školovanja medicinskih sestara.

– Naša škola ove godine obilježava 30. godišnjicu medicinskog učilišta i kako bi se prisjetili svih onih važnih povijesnih činjenica i vidjeli što su sve medicinske sestre radile, gdje smo danas i gdje ćemo biti sutra pripremili smo izložbu kojom prikazujemo povijesne činjenice. Naime, učenici su slikali različite crteže kojima su prikazali sestrinstvo jučer, kao i gdje se ono danas nalazi. Specifično jest što su oni u cijeloj toj priči razmišljali i vidjeli gdje bi jednog dana sestrinstvo moglo biti -objasnila je nastavnica Jurinec osvrnuvši se na interes učenika za upis srednje medicinske škole.

– Stvarno imamo velik broj učenika pa tako svaki razred broji 20 do 25 učenika. Valja reći isto tako kako postoji i velika potreba za medicinskim sestrama tako da me veseli kada vidim da su učenici završnih godina jako motivirani za ostanak u Hrvatskoj. Oni vole svoj posao i neki već čak i imaju radna mjesta koja ih čekaju i gdje se oni vide – kazala je Jurinec na koju se nadovezala i ravnateljica SŠ Bedekovčina, Vera Hrvoj istaknuvši kako svake godine upisuju po jedan razred medicinskih sestara.

– Obrazovanje medicinskih sestara odvija se kroz pet godina. Prve dvije godine su opći predmeti, a treća, četvrta i peta predmeti vezani uz struku. Osim teorijske nastave, tu je i puno vježbe u zdravstvenim ustanovama tako da naše medicinske sestre po završetku srednjoškolskog obrazovanja mogu istog trena nastaviti svoj posao u zdravstvenim ustanovama – izjavila je ravnateljica Hrvoj.

Da je iznimno veseli suradnja sa SŠ Bedekovčina, kao i sama izložba kojom se prigodno obilježava Dan sestrinstva potvrdila je i glavna sestra Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana te pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Danica Horvat.

– Veseli me entuzijazam naših učenika koji su iskazali i kroz ovu izložbu, međutim žalosti me što znam da su nažalost medicinske sestre puno više cijenjene van granica naše države, ne samo kao članovi tima, već su naravno, i drugačije plaćene. Najveći problem nije nam dobivanje posla jer dosta medicinskih sestara nedostaje, nego to što sustav zdravstva ne prepoznaje magistre sestrinstva, odnosno diplomirane medicinske sestre, pa čak ni sve prvostupnice nemaju priznato formalno obrazovanje kad izađu iz sustava školstva – objasnila je Horvat dodavši kako medicinske sestre često nisu prepoznate u dovoljnoj mjeri.

Izložbu je razgledala i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek koja je tom prilikom naglasila kako Krapinsko – zagorska županija ima nešto više od 1400 medicinskih sestara i tehničara.

– Upravo stoga što u županiji imamo velik broj zdravstvenih ustanova, bolnice i klinike velik dijelom zapošljavaju medicinske sestre i tehničare, ali tu su isto tako i ustanove socijalne skrbi, privatne ustanove te domovi za starije i nemoćne – kazala je Petek te dodala kako KZŽ ima izuzetne dvije Srednje škole – Bedekovčina i Pregrada koje u svojim programima srednjoškolskog obrazovanja imaju i program za zanimanje medicinske sestre odnosno tehničara.

– Važnost obrazovanja upravo u tom području je velika jer potrebe na tržištu rada su velike i na Zavodu za zapošljavanje već nekoliko godina unazad imamo vrlo malo medicinskih sestara tehničara, dakle to je definitivno zapošljivo zanimanje. – rekla je Petek naglasivši kako je to zanimanje,koje je veoma zahtjevno jer raditi s ljudima je teško, a raditi s bolesnima je najteže.

-U medicinskom timu izuzetno je važno da postoji osoba koja vodi, upućuje i savjetuje pacijenta i upućuje mu lijepu riječ i koja možda ima nešto malo više vremena od liječnika i to je izuzetno važno. Medicinske sestre i tehničari u našem zdravstvenom sustavu su jedna jako važna karika – poručila je Petek čestitavši im njihov sutrašnji dan.

Čestitkama se pridružio i ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, Tihomir Vančina. Naime, u OB Zabok zaposleno je više od 350 medicinskih sestara i tehničara, a kojima je ravnatelj Vančina posebno čestitao na njihovom radu i trudu tijekom protekle dvije pandemijske godine.

– Posljednje dvije godine najteže su bile našem medicinskom osoblju, a loše je to što se teška situacija nastavlja. Naime, moramo početi odrađivati zaostatke i to je dodatno opterećenje – rekao je Vančina te se u nastavku osvrnuo i na manjak medicinskim sestara.

– Do prije pet godina mogli smo birati, a danas, nažalost, ne možemo dobiti medicinsku sestru, iako su nam potrebe u ovom trenutku jako velike i ne bi nam bilo dovoljno ni 20-ak novih. U siječnju smo zbog covida imali 50 medicinskih sestara na bolovanju i to je zahtijevalo posebnu organizaciju posla. No bez obzira na ovo izazovno vrijeme oni daju sve od sebe kako bi se zdravstvena zaštita odvijala normalno. Medicinske sestre drže četiri ugla naše bolnice i bez njih svega ovog ne bi bilo – zaključio je Vančina.

www.sjever.hr
11.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.