Now Reading:
Elementi održivog grada
Full Article 2 minutes read

Elementi održivog grada

Održivi grad je grad dizajniran da kroz urbano planiranje i upravljanje gradom rješava društvene, ekološke i gospodarske utjecaje. Mnogi gradovi te utjecaje rješavaju ugradnjom ekološko prihvatljivih elemenata u infrastrukturu grada, kao što su povećanje biciklističkih i pješačkih staza, a smanjenje prometnica za vozila.

  1. Biciklistička i pješačka infrastruktura

Najbolji način smanjenja emisije štetnih plinova za postizanje održivih gradova je uvođenje biciklističkih i pješačkih staza kako bi se smanjio prijevoz automobilima. Najbolji primjer je Kopenhagen, glavni grad Danske, u kojem je broj bicikala veći od broja automobila, a oko 42 % zaposlenika dolazi na posao biciklom. Infrastruktura potrebna sa pješačenje i biciklizam su pješačke staze i mostovi, mreža biciklističkih staza i zajednička mikromobilnost.

  1. Javni prijevoz

Učinkovit javni prijevoz, kojim se postižu održivi gradovi, smanjuje korištenje automobila, a samim time i smanjuje emisije štetnih plinova. Javni prijevoz koji održivi gradovi uvoze su:
• Podzemne željeznice,
• Metro,
• Električni trolejbusi i
• Maglev vlakovi.

Također, još jedan od načina postizanja održivog grada je izgradnja posebnih traka za autobuse i električne automobile za zajedničko korištenje.

  1. Stanice za punjenje električnih vozila

Električna vozila, poput električnih automobila i električnih autobusa, proizvode nultu emisiju štetnih plinova dok obični automobili proizvode i do 4,6 metričkih tona godišnje. Gradovi koji nastoje postati održivi, trebaju u svoju infrastrukturu uvesti električne punionice.

Također, postoji mogućnost i uvođenja automobila na vodik. Takvi automobili, pokrenuti vodikom i kisikom, mogu raditi i dvostruko dulje od električnih vozila, stoga su namijenjena za veće relacije.

  1. Zelene zgrade

Zelenim zgrada smanjuje se emisija C02 za 32 % jer iz zgrada dolazi oko 30 % svjetske emisije stakleničkih plinova. Zelene zgrade zahtijevaju manje održavanja i jeftiniji račun za vodu i struju. Sve zelene zgrade moraju imati LEED certifikat koji se dodjeljuje zgradama kojima se postiže smanjenje emisije CO2, te ušteda energije i vode.

Elementi zelenih zgrada su:
• Zeleni krovovi,
• Pametni sustavi hlađenja i grijanja,
• Prirodni građevinski materijal,
• Solarne ploče i
• Pametna ventilacija i izolacija.

Izvor: https://www.arch2o.com/todays-tomorrows-sustainable-cities/

Ovaj prilog omogućuje Odjel logistike i održive mobilnosti Sveučilišta Sjever (https://www.unin.hr/tehnicka-i-gospodarska-logistika-kc/opce-informacije/).

www.sjever.hr
10.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.