Now Reading:
Usluga e-Upisi predstavljena i u Čakovcu – Župan Posavec: Digitalizacija i smanjenje administrativnih troškova naša su budućnost
Full Article 3 minutes read

Usluga e-Upisi predstavljena i u Čakovcu – Župan Posavec: Digitalizacija i smanjenje administrativnih troškova naša su budućnost

Izbjeći prikupljanje dokumenata i čekanja na šalterima, odnosno izbjeći stres i nepotrebno gubljenje vremena, u današnje je doba sve lakše, prije svega zahvaljujući digitalizaciji brojnih sustava.

Srećom i na radost brojnih roditelja, ali i učenika, to je odsad moguće i prilikom upisa u neke odgojne i obrazovne ustanove, zahvaljujući usluzi e-Upisi. Upravo je ta usluga predstavljena u ponedjeljak u Čakovcu.

Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET partneri su u projektu „Informatizacija procesa i uspostava elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove“, čiji je cilj olakšati upis u željene odgojno-obrazovne ustanove u Republici Hrvatskoj, a usluga je dostupna na platformi e-Građani.

Igor Ljubi, voditelj projekta pojasnio je da su e-Upisi nacionalni sustav koji pokušava digitalizirati kompletne upise u sve institucije u državi koje se bave odgojem i obrazovanjem – od jaslica, vrtića, preko osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, prijave ispita državne mature, prijave na visoka učilišta, pa sve do obrazovanja odraslih.

-Ove godine po prvi put imamo oko 160 vrtića diljem Hrvatske koji u potpunosti digitalno upisuju djecu u svoje programe. Pritom smo pazili na djelatnike, ali i na roditelje koji više ne trebaju obilaziti šaltere jer se svi ti podaci prikupljaju iz baze podataka. Na ovaj način upisujemo ove godine djecu u vrtiće, učeničke domove i srednje škole, a iduće godine ćemo prvi put digitalno upisivati djecu u osnovne škole, prijavljivati ispite državne mature i prijavljivati se na visoka učilišta – objasnio je Ljubi.

Promociji usluge e-Upisi nazočio je i međimurski župan Matija Posavec koji je istaknuo da su digitalizacija i smanjenje administrativnih troškova naša budućnost te da je intencija da se olakša građanima i dolazak do mjesta, ako se nešto može napraviti online.
-U Međimurskoj županiji je bio pilot projekt i naše su srednje škole u e-Upisima već od 2013. godine preko nacionalnog informatičkog sustava, ali ove godine to pojačavamo s učeničkim domovima te što više vrtića. Imamo dječje vrtiće Cvrčak i Cipelica koji već jesu u tom sustavu, međutim želja je intencija uključiti što više dječjih vrtića i sve javne ustanove koje možemo motivirati da se uključe – rekao je Posavec.

Dodao je da je svaka promocija dobra u kontekstu apela i motiva prema roditeljima, učenicima, ravnateljima , kako bi iz mjeseca u mjesec bilo sve više institucija uključenih u sustav digitalizacije.

U ovome trenutku Međimurje je oko 25 posto stanovništva u sustavu e-Građanin, što je još uvijek nedovoljan broj s obzirom na 21. stoljeće u kojem živimo, rekao je župan.
-Da nema tog sustava, građani bi morali ići na šalter i sigurno će biti neki roditelji koji će morati još fizički napraviti, ali mogućnost je da se može online i i da se može fizički. Svako smanjenje fizičkog dolaska do određenog prostora ili šaltera puno znači – rekao je Posavec.

Podsjetio je kako se danas preko sustava e-Građani može doći do domovnice, rodnog lista, bilo koje evidencije radi kojeg se prije moralo ići u policiju, na sud matični ured…
-Motiv je da se što više ljudi uključi na sustav e-Građani i da imaju pregled svega onoga što se dosad moralo obavljati fizički, na šalterima – zaključio je župan Posavec.

a.kučić/sjever.hr
09.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.