Now Reading:
OVOGA SMO SE BOJALI Rate kredita će rasti, Vujčić poručio: Što prije, to bolje!
Full Article 2 minutes read

OVOGA SMO SE BOJALI Rate kredita će rasti, Vujčić poručio: Što prije, to bolje!

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić zaziva početak rasta ključnih kamatnih stopa u eurozoni, s obzirom na činjenicu da inflacija raste, a očekivanja su da će rasti i dalje.

Na izravno pitanje kasni li već sada ECB s povećanjem kamata i kakav je tu stav Hrvatske, Vujčić je odgovorio da što prije se s tim krene, to bolje, piše Novi list.

Guverner je priznao da HNB tu više ne može puno učiniti jer mora i tečajnu i kamatnu politiku kalibrirati prema glavnom cilju – ulasku u eurozonu.

Nema smisla, pojasnio je, da Hrvatska sada diže kamate, zateže monetarnu politiku, a da onda, ako ECB u međuvremenu ništa ne učini, odnosno njene kamate i dalje ostanu negativne, u trenutku našeg ulaska u eurozonu, kad će možda biti najveći inflatorni pritisak, zapravo naglo olabavimo monetarnu politiku.

Hrvatski guverner pridružuje se tako mišljenjima onih članica koje zagovaraju pristup da treba što prije krenuti s normalizacijom monetarne politike u eurozoni. To onda znači skuplji novac, kredite, i to ne samo za države, što se već događa (obveznice), nego i za građane i poduzeća.

Zdenko Adrović, direktor HUB-a, kaže da kamate u bankama u Hrvatskoj sasvim izvjesno neće ostati na razini na kojoj su sada. Morat će, kaže, na neki način rasti, ili u varijanti da će ECB ići s minus 0,5 na nulu ili na 0,5, piše Novi list.

– U svakom slučaju do nekog će oblika povećanja doći. Uz to, središnje banke bi mogle povećavati zaštitni sloj kapitala kao što se nedavno već desilo s preporukom ECB-a za stambene kredite u Njemačkoj i Austriji, i možemo očekivati da će i u tom smislu doći do nekog oblika zaoštravanja bar nekih oblika kreditiranja, ističe Adrović.

www.sjever.hr/novilist.hr
09.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.