Now Reading:
U Krapini održan 5. Sajam zaštićenih proizvoda, Kolar: Izuzetno smo ponosni da je su među 35 proizvoda zaštićeni naši štruklji, mlinci, purica i bagremov med
Full Article 3 minutes read

U Krapini održan 5. Sajam zaštićenih proizvoda, Kolar: Izuzetno smo ponosni da je su među 35 proizvoda zaštićeni naši štruklji, mlinci, purica i bagremov med

U Krapini je ove subote održan 5. Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda kojeg organiziraju Ministarstvo poljoprivrede, Grad Krapina i Krapinsko-zagorska županija.

Hrvatska se diči s ukupno 35 zaštićena poljoprivredna i tradicijska proizvoda, po kojima je sedma država u Europskoj uniji, što pridonosi jačanju našeg identiteta i osnaživanju ukupne turističke ponude.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar zahvalio je i čestitao Vladi i Ministarstvu poljoprivrede na ovoj hvalevrijednoj inicijativi.

-35 zaštićenih proizvoda na području Republike Hrvatske, na sedmom mjestu u Europi, nije mala stvar. To znači da se prepoznala vrijednost, trud i rad prije svega naših proizvođača i da su se prepoznale mogućnosti kako se mogu ti naši zaštićeni proizvodi još bolje brendirati i plasirati na području čitave EU. Ono što smo mi u Zagorju izuzetno ponosni i zadovoljni da od tih 35 proizvoda četiri su zaštićena u Zagorju – naša purica, naši mlinci, naši štruklji, naš bagremov med. U sljedećem koraku to su naše autohtone sorte vina, od svetokriške bjeline do klanječkog sokola – rekao je župan Kolar.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek pohvalio je proizvođače koji su iz čitave Hrvatske stigli u Krapinu.

-Hrvatska ima 35 zaštićena autohtona, tradicijska proizvoda, a 16 proizvoda je u postupku zaštite, ali je puno važnije da ćemo od zaborava zaštititi naše tradicionalne proizvode, da ćemo im otvoriti prostor da budu prepoznati kako na našem tržištu, kroz našu turističku ponudu, ali još više na tržištu EU, kako bi ih plasirali kroz turizam i bilo koji način te učinili da naši poljoprivrednici, koji ih proizvode, koji ih plasiraju i stavljaju na tržište, ostvaruju bolji, kvalitetniji dohodak i na neki način prosperiraju u svojim gospodarskim aktivnostima – istaknuo je Tušek dodajući kako će Zagorje uskoro imati kompletno zaštićen meni kada se zaštite i autohtone sorte zagorskih vina na europskoj razini.

-Tradicijski proizvodi zaštićeni europskim oznakama mogu duplo ili triput veću cijenu imati na tržištu od onih koji se prodaju i proizvode bez zaštite. Svi zajedno trebamo raditi na tome da proizvodimo veće količine tih zaštićenih proizvoda. A naravno kroz ovakve sajmove, manifestacije, promocije, možemo učiniti to da ti proizvodi budu uistinu prepoznati i da na neki način budu na ponos i diku onima koji ih proizvode. Kroz naše mjere ruralnog razvoja osiguravamo nepovratna sredstva za povećanje proizvodnje. Ako će nam uvjeti dozvoliti, mi ćemo već ove godine imati prezentaciju naših proizvoda u Bruxellesu – rekao je Tušek.

Direktorica Turističke zajednice Grada Krapine Nedjeljka Vodolšak, uime gradonačelnika Krapine iskazala je zadovoljstvo održavanjem ovog Sajma upravo u gradu Krapini.

-Krapina je grad povijesti, kulture, festivala i dobre gastronomije. Izuzetno nam je drago što se u gradu Krapini održava ovakav sajam koji nudi najbolje što se proizvodi u Republici Hrvatskoj – izjavila je Vodolšak.

Izlagači su ZMH Horvat sa zagorskim štruklima, Smjeli d.o.o s dalmatinskom pancetom, Pivac i Vajda s dalmatinskim pršutom, dalmatinskom pancetom, dalmatinskom pečenicom i međimurskim mesom ‘z tiblice, OPG Zagorski puran, Kogutex tjestenine sa zagorskim mlincima, OPG Soparnik.eu s poljičkim soparnikom, PPP Jurica Cafuk s varaždinskim zeljem i varaždinskim bučinim uljem, OPG Slavica Džinić sa slavonskim kulenom, PG Vidaček Branko s varaždinskim bučinim uljem, PZ Ogulin s ogulinskim kiselim kupusom, PZ Supetar s bračkim varenikom, OPG Matijašić Daniela s maslinovim uljem Istra te OPG Josip Žmegač s varaždinskim bučinim uljem.

abrkic/sjever.hr
07.05.2022.

Input your search keywords and press Enter.