Now Reading:
Župan Posavec ugostio bivšeg hrvatskog i slovenskog predsjednika Mesića i Kučana – razgovarali o dobrosusjedskoj suradnji dviju zemalja povezanih Murom
Full Article 3 minutes read

Župan Posavec ugostio bivšeg hrvatskog i slovenskog predsjednika Mesića i Kučana – razgovarali o dobrosusjedskoj suradnji dviju zemalja povezanih Murom

U okviru obilježavanja Dana Međimurske županije održan je susret dvojice bivših predsjednika Republike Hrvatske i Republike Slovenije Stjepan Mesića i Milana Kučana sa domaćinom, županom Matijom Posavcem.

Župan Posavec iskazao je zadovoljstvo posjetom dvojice bivših predsjednika te istaknuo kako su razgovarali o međusobnoj suradnju dviju država i regija obzirom da je Međimurje pogranična županija koja čiji je velik dio uz granicu sa Slovenijom.

-Dobrosusjedska razina odnosa je itekako zahvalna, surađujemo s općinama i gradovima koji su uz hrvatsku granicu i provodimo niz projekta iz Interreg programa prekogranične suradnje i želja i težnja nam je da ta suradnja bude što bolja, što kvalitetnija, da se ljudi druže i međusobno se posjećuju. Skori ulazak Hrvatske u schengenski prostor te veze i taj odnos i suradnju učiniti još boljom i kvalitetnijom – istaknuo je Posavec.

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan kao mlad je često posjećivao Čakovec kojega pamti kao bitno drugačijeg od današnjeg.

-Moguća je suradnja unatoč nekim neriješenim pitanjima između naše dvije zemlje. U naše vrijeme smo Stipe i ja naglašavali da smo dvije prijateljske zemlje, dva prijateljska naroda, a prijatelji probleme koje postoje i rješavaju – rekao je Kučan te dodao kako se u 30-ak godina naslušao da su svi problemi naslijeđeni iz nekadašnje zemlje.

-Nisu svi naslijeđeni i bilo bi vrijeme da se nakon 30 godina ta pitanja riješe. Ne mogu se riješiti na način da jedni dobiju sve, a drugi izgube sve. Ono što ja podrazumijevam pod prijateljstvom je da se možemo dogovoriti i tako ćemo na osnovu riješenih pitanja stvarati bolje uvjete života i razvitka za sve naše građane – istaknuo je Kučan dodajući kako je najkonkretnija pomoć Međimurja Prekmurju nogometaš Bobićanec koji igra za Muru.

Bivši hrvatski predsjednik Mesić naglasio je kako mu je drago što je sreo svog prijatelja Milana Kučana.

-Dok smo bili predsjednici Milan mi je rekao da smo svi prijatelji i da jednako želimo ostvariti neke ciljeve zbog naših građana te da dok smo mi prijatelji na funkcijama da riješimo nekoliko problema koji će sutra opterećivati naše građane i države, misleći pritom na granične probleme. Rekao sam to svojim suradnicima koji su tada smatrali da za to imamo vremena, a to je sada tu i još uvijek nismo riješili problem. Mogu samo reći da je Milan bio u pravu – rekao je Mesić.

abrkic/sjever.hr
29.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.