Now Reading:
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA SLAVI SVOJ DAN Župan Posavec sa svečane sjednice poručio: Poviješću se ponosimo, a danas je Međimurje jedno od najrazvijenijih područja Hrvatske i regija budućnosti!
Full Article 13 minutes read

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA SLAVI SVOJ DAN Župan Posavec sa svečane sjednice poručio: Poviješću se ponosimo, a danas je Međimurje jedno od najrazvijenijih područja Hrvatske i regija budućnosti!

Nakon cijelog niza kulturnih, sportskih, gospodarskih i zabavnih sadržaja organiziranih povodom ovogodišnjih Dana Međimurske županije, u petak je u atriju Starog grada Zrinskih održan i središnji događaj – svečana sjednica Županijske skupštine.

Podsjetimo, Dan Međimurske županije obilježava se kao spomen na tragičnu pogibiju hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Bila je to odmazda bečkog dvora na njihovu borbu za slobodu i pravdu hrvatskog naroda, a pogubljeni su u Bečkom Novigradu 30. travnja 1971.

Na svečanu sjednicu Skupštine Međimurske županije uzvanici su stigli iz raznih dijelova Hrvatske Među njima su bili izaslanica predsjednika Zorana Milanovića, saborska zastupnica Andrea Marić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Tomislav Paljak, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan.

Svečanoj su sjednici nazočili i predsjednik Narodne stranke-Reformisti Radimir Čačić, izaslanik veleposlanstva Mađarske Tamas Bako, počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Atila Kos, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman, gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić.

Njihovi su domaćini bili župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivcem, predsjednik skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina s potpredsjednicima i vijećnicima i vijećnicama, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini te načelnici i predstavnici općina Međimurske županije.

Brojnim uzvanicima na samom se početku obratio Dragutin Glavina koji je istaknuo da je cilj svečane sjednice prezentirati predstavničke aktivnosti, posebno izvršne vlast, u proteklih godinu dana.

-Ove zadnje dvije godine bile su teške, a posebno ova posljednja, kako za naše građane, tako i za sve razine vlasti. To isto vrijedi i za našu županiju. Po našem mišljenju donosili smo u zajedništvu izvršne i predstavničke vlasti prave mjere i rješenja i mislim da smo djelovali pravovremeno i efikasno. Smatram da se imamo čime pohvaliti bez obzira na sve poteškoće – rekao je Glavina.

Dodao je da način na koji župan Matija Posavec vodi Županiju može biti obrazac te da smatra da je vrijeme za takve političare.

Pozdravivši nazočne, župan Posavec istaknuo je da je atrij Starog grada Zrinskih mjesto s kojeg se kretalo u borbu za očuvanje vrijednosti koje su stoljećima utkane u karakter međimurskog čovjeka.
-To su pripadnost svom narodu, poštivanje svoje vjere, borba protiv apsolutizma i centralizma, promicanje domoljublja i obrana istine i pravog smjera. To su vrijednosti koje su živjele velikaške obitelji Zrinskih i Frankopana, znamenite obitelji koje su i u svojoj generaciji dale mnoge velikane zaslužne za obranu, za kulturni i gospodarski razvoj ne samo Međimurja, nego i cijele Hrvatske -rekao je Posavec čestitavši Zrinskoj gardi na 20 godina uspješnog djelovanja, kao i Matici hrvatskoj ogranku Čakovec na 85 godina djelovanja.

Međimurje je kroz stariju i noviju povijest, unatoč kulturno, politički i na druge načine izazovnim i nepovoljnim okolnostima za svoju opstojnost, znalo i uspjelo sačuvati svoj jezik, kulturu i svoju samobitnost, kazao je župan Posavec zahvalivši svima onima koji su kroz bremenitu povijest pridonijeli da se politički ostvari autentična povijest hrvatskog naroda u Međimurju te svim sugrađanima koji su sudjelovali u Prvom i Drugom svjetskom te Domovinskom ratu koji su se borili Međimurje ostane sastavnim dijelom Hrvatske.

-Poviješću se ponosimo, a danas je Međimurje jedno od najrazvijenijih područja Hrvatske. Ne zato jer nam je to netko dao, nego jedino zato što u Međimurju žive vrijedni, marljivi, radišni ljudi, naviknuti oslanjati se na svoj rad, svoje ruke, žuljeve i zajedništvo. Vremena su izazovna, no gospodarske brojke unatoč svim krizama koje smo imali u posljednjih 15 godina su stabilne i pozitivne. Izvoz roba i usluga raste iz godine u godinu i danas je dvostruko veći od uvoza, popunjavanjem gospodarskih zona stvaramo nova radna mjesta, privlačeći pritom domaće i strane investicije. Odnos zaposlenih i umirovljenika najbolji je u Hrvatskoj, kao i odnos zaposlenih u privatnom i javnom sektoru koji je čak 1:5 – istaknuo je međimurski župan.

Efikasnost i brzina u javnim uslugama, izdavanju građevinskih dozvola je na zavidnoj razini, a visoka iskoristivost EU fondova razvija infrastrukturu i sva dosadašnja ulaganja u sve segmente, prije svega u obrazovanje i zdravstvo, su najveća nego ikada u povijesti Međimurja. Sve su to razlozi za brojna priznanja, kazao je Posavec. Dodao je kad vas objektivni svjetski promatrač percipira kao regiju budućnosti, onda je to s jedne strane odgovornost, a s druge strane prilika – odgovornost da opravdate taj status, a prilika da iskoristite i da budete još bolji.

Župan Posavec zadovoljno je naglasio kako zahvaljujući stanovnicima svi u Međimurskoj županiji mogu biti ponosni jer su se zajedno oduprijeli svim izazovima te još jednom ponovio da je Međimurje regija budućnosti.

-To su prepoznali objektivni svjetski promatrači poput Financial Timesa koji nas je ponovno nagradio ove godine Također je UNESCO uvrstio međimursku popevku na listu nematerijalne baštine. Europska smo regija sporta po ocjeni Europske komisije i institucije ACES Europe i Europska destinacija izvrsnosti iz enogastronomije. Imamo nekoliko novootvorenih znanstvenih centara, centara izvrsnosti, puno se ulaže u zdravstvo i obrazovanje. Naš prvi znanstveno-istraživački centar koji je u vlasništvu jedne regionalne samouprave, Metalska jezgra, je samo u godinu dana doživjela projekte koji su doista fantastični. U ovom trenutku su partneri na projektu telemetrijskog mjerenja intrakranijalnog tlaka. To je nešto što je inteligencija budućnosti – kazao je Posavec.

U tom je kontekstu župan podsjetio i da je nedavno otvorena i digitalna učionica budućnosti na Učiteljskom fakultetu, a otvoren je i Regionalni centar kompetentnosti.
-Renoviraju se, adaptiraju, dograđuju sve naše zdravstvene ustanove, nabavlja se oprema, gospodarstvo raste, pa i u tom dijelu možemo biti ponosni. Svi problemi, izazovi s kojima se suočavamo ili ćemo se suočavati, vjerujem da na temelju iskustva, znanja, sli i hrabrosti i vjere, znat ćemo se itekako s njima suočiti – poručio je župan Posavec.

Govoreći o ulaganjima u zdravstveni sustav, podsjetio je da je izgrađena nova zgrada Doma zdravlja, obnavljaju se četiri zgrade Županijske bolnice u Čakovcu, dograđuje se i adaptira ZJZ, dograđena je i adaptirana hitna medicina kao i prilazni put. Nabavljena su nova vozila, obnovljen je odjel abdominalne i dječje kirurgije i u ovom su trenutku čak 63 liječnika ŽB Čakovec na specijalističkom usavršavanju.

-I planova je puno i još u ovoj ili idućoj godini planiramo formirati centar palijativne medicine, obnoviti pedijatriju, neurologiju, transfuzijsku medicinu i gotovo sve odjele unutar našeg zdravstvenog sustava – rekao je župan.

Ulaganje u obrazovanje je prioritet Međimurske županije te će se nastaviti s obnovom osnovnih i srednjih škola.
-Otvorili smo dva nova centra izvrsnosti i regionalni centar kompetentnosti iz strojarstva koji će učenicima dati priliku educirati se i raditi na najsuvremenijoj opremi u devet potprojekata u praktikumu iz strojarstva kako bi izašli iz sustava obrazovanja spremni za tržište rada za posao u struci koji je imperativ budućnosti. Otvorili smo prvu digitalnu učionicu budućnosti na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu, prvu na sjeveru Hrvatske, kao edukativni prostor za prilagodbu obrazovanju budućnosti kojem težimo.Gledajući u budućnost, svjesni smo izazova sadašnjosti – kazao je Posavec.

Župan je istaknuo da svi učenici imaju potpuno financiran prijevoz autobusom i vlakom od svojih kuća do škola. Studentske potpore su ove godine uvećane na 800 kuna, Županija stipendira deificitarna zanimanja, daje potpore poljoprivrednicima, poduzetnicima. No ne zaboravlja se ni na umirovljenike koji od idućeg tjedna imaju potpuno financiran prijevoz autobusom na području cijele županije,. Osim toga, financiraju se osobni asistenti u vrtićima.

Posavec je dodao da se puno ulaže o u kulturu jer Međimurje ljubomorno čuva svoj identitet.
-Obnovljena je Riznica Međimurja vlastitim i europskim sredstvima. Revitalizacija objekata i lokacija prirodnih vrijednosti, interpretacijski centri, povijesni lokaliteti, ali i činjenica da su ovdje obitavali Zrinski i Frankopani stoljećima i da je ovdje rođen sv. Jeronim, jedan od najznačajnijih kršćanskih svetaca, da je ovdje rođen dr. Rudolf Steiner u Donjem Kraljevcu to je dio našeg identiteta kojeg treba čuvati i baštiniti i prenositi na buduće generacije. Imidž nastaje kao posljedica svega što radimo, a identitet se projicira i kreira na temelju vlastitih vrijednosti i činjenica – rekao je Posavec te zaključio:
-Osobno i kao predstavnik izvršne vlasti Međimurja i kao stanovnik ove prekrasne županije snažno ću se zalagati na svojoj poziciji i stvarati Međimurje kao regiju budućnosti. Izuzetno je puno planova i želja za daljnjim razvojem u svim segmentima. Nemojmo stajati po strani i biti kupci gotovih rješenja, već budimo aktivni sudionici u svim trenutnim procesima, budimo hrabri i kreativni.

Okupljenima se obratili Cividini, Paljak, Srpak i Marić te bivši predsjednici Mesić i Kučan

Uime gradonačelnik i načelnika iz Međimurske županije govorila je čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.
-Županija mora biti vrpca koja nas povezuje, kišobran koji nas štiti, zagovaratelj državnih institucija te motor koji sve zajedno vuče prema naprijed. Posebno je to važno kod projekata namijenjenih svim stanovnicima Međimurja, od nove obrazovne i javne infrastrukture, preko novih prometnih pravaca pa sve do pomoći u dovođenju privatnih investitora i europskog novca. Dosad je to uspješno činila. A sigurna sam da će, znajući kakav radni elan i predanost poslu ima naš župan, tako biti i u predstojećem razdoblju – kazala je Cividini.

Državni tajnik Paljak je istaknuo:
-Uz regionalni centar kompetentnosti, Međimurje ima i dva znanstveno-istraživačka centra, dobar europski projekt skrbi „Dječji vrtić po mjeri roditelja“, UNICEF-ove centre igara i knjižnice igračaka. Međimurje je uvijek znalo prepoznavati dobre projekte i realizirati ih. Nije čekalo da ih se tapša po ramenu, nego je radilo i radit će u budućnosti.

Izaslanik predsjednika Sabora naglasio je da suradnja nema alternative te da donosi boljitak, olakšava i ubrzava realizaciju projekata od interesa ljudi koji žive na nekom prostoru.
-Da je suradnja bila dobra i plodonosna očituje se u mnogo realiziranih projekata koji su sinergijom državne i županijske razine uspješno realizirani. Suradnja je potrebita i lanac sa karikama u kojem je svaka od njih važna, a bez jedne od tih karika lanac se prekida i kotač se ne vrti. Ovaj se očito nije prekinuo, neka tako i ostane za sve buduće projekte za koje nema straha jer će naši vrijedni ljudi dati sve od sebe da se realiziraju, a potpora sa državne razine neće izostati – rekao je Srpak.

Izaslanica predsjednika Milanovića i saborska zastupnica Andreja Marić kazala je kako predsjednik rado dolazi u Međimurje kad god je u mogućnosti i prijatelj je Međimurja
-Uz daljnji razvoj znanosti tehnologije, sporta predsjednik nas podržava u čuvanju tradicijskih običaja, međimurske popevke u njegovanju međimurskog identiteta, povijesti, kulturne baštine, ali i u razvoju turističkih potencijala, gastronomije i enologije. Svega toga ne bi bilo da nije junaštva, samosvijesti našeg čovjeka kroz razne događaje i velikane naše povijesti – rekla je Marić dodavši da je 30. travnja velik dan za Međimurje, Hrvatsku i Europu i s razlogom je Hrvatski sabor taj datum proglasio spomendanom Zrinskih i Frankopana.

Okupljenima se obratio i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je, između ostalog, govorio o ratu, kako o Domovinskom, tako i o sadašnjem ratu u Ukrajini. Kazao je kako su svi ratovi dosad završili s mirom te da ako iz toga treba izvući pouku, da ako svi ratovi završe s mirom, bolje je da do rata ni ne dođe. Međimurcima pak je Mesić poručio:
-Vi trijumfirate i kad je u pitanju poduzetništvo, i kad je riječ o kulturi i sportskim događanjima. Uvijek ste oni koje treba pohvaliti jer ste najbolji!

Svojim se, kako je naglasio, dragim susjedima Međimurcima obratio i bivši slovenski predsjednik Kučan, zahvalan na pozivu na ovu svečanost na kojoj je, kaže imao priliku čuti kakvim potencijalom raspolaže Međimurje te kakve sve planove i ciljeve ima.
-Taj je potencijal kotač razvoja koji se ne može zaustaviti dok su ljudi koji ga vrte pravi – rekao je Kučan.
Dodao je da prošlost temelj na kojem gradimo sadašnjost i budućnost, a domoljublje vrijednost koju treba pažljivo i dobro njegovati.

Uručene županijske nagrade i priznanja

Kao što je uobičajeno, svečana sjednica prilika je da Županija na svečan i dostojanstven način priznanjima i nagradama zahvali svim pojedincima, društvima, udrugama, tvrtkama, ustanovama i drugima koji su svojim radom i doprinosom zadužili Međimursku županiju.

Dobitnici svih županijskih nagrada, ove godine 11 njih, su ljudi i udruge koji su tijekom cijelog svog života, radnog i općenitog, ostavili trag za Međimurje, rekao je župan Posavec dodavši kako su upravo oni promotor činjenice da je Međimurje doista kraj gdje žive ljudi koji imaju veliko srce.

Povelja Međimurske županije za 2021. godinu uručena je prof. emer. Alojziju Jembrihu iz Zagreba, za postignute izuzetne rezultate svojim prosvjetnim, znanstvenim i književnim radom na području Međimurske županije i šire te Istvanu Tisleru iz Totszerdahely za izniman doprinos na brojnim projektima u interesu općina s obje strane Mure te očuvanju baštine hrvatske manjine u Mađarskoj.

Povelja je uručena i Udruzi mažoretkinja Nedelišće za postignute izuzetne rezultate, razvoj i promociju mažoret plesa na području Međimurske županije i šire, zatim Franji Flacu iz Čakovca za dugogodišnji rad u promicanju stolnog tenisa u Međimurju, vođenju liga, te razvoj, doprinos i promociju stolnog tenisa u Međimurju te Zvonimiru Petkoviću iz Gornjeg Mihaljevca za značajan doprinos i postignute rezultate na promociji Međimurja kao vinogradske i vinske regije.

Nagrada „Zrinski” za životno djelo dodijeljena je Nadi Mance, posthumno te Dragici Kolenić dok je nagrada „Zrinski” za 2021. godinu pripala Gimnastičkom klubu Marijan Zadravec Macan.
Također, nagrada „Zrinski” dodijeljena je Mateji Vranović, inače i najuzornijoj hrvatskoj seoskoj ženi u 2021. godini, Josipu Munđaru koji je čak 165 puta darovao krv te djelatnicima Županijske bolnice Čakovec.

Uime svih nagrađenih zahvalila je dobitnica nagrade Zrinski za životno djelo Dragica Kolenić.
-Hvala svom zdravstvenom osoblju za sve vaše ispružene ruke, za sve vaše probdjevene noći, za svu tuđu preboljelu bol u ime svih koji to nisu stigli reći, u ime svake utješne majke i svakog ozdravljenog i uime svakog bolesnika koji vas čeka veliko vam hvala – kazala je Kolenić.

a.kučić/sjever.hr
29.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.