Now Reading:
Županijskoj bolnici Čakovec nagrada Zrinski za nesebičan rad u pandemiji Covida-19
Full Article 3 minutes read

Županijskoj bolnici Čakovec nagrada Zrinski za nesebičan rad u pandemiji Covida-19

Županijska bolnica Čakovec dobitnik je Nagrade „Zrinski“ za 2021. godinu. Nagrada je to koju Međimurska županija dodjeljuje u dvije kategorije, za životno djelo i za ostvarene rezultate u prethodnoj godini, za koje je nagrađena i čakovečka bolnica.

– Djelatnici bolnice dali su svoj hrabar, nesebičan i humanitaran doprinos u borbi protiv epidemije Covid-19 – piše u obrazloženju dodjele nagrade Zrinski.

Zadnje dvije su godine bile iznimno izazovne za zdravstvene djelatnike diljem svijeta, pa tako i za medicinske djelatnike ŽB Čakovec. Prvog je pacijenta zaraženog Covidom-19, prisjetimo se, bolnica primila 21. ožujka 2020. godine, kad je otvoren i prvi Covid odjel infektologije.

Od početka pandemije, proglašene 11. ožujka 2020. do 26. je travnja na odjelu ležalo 2268 pacijenata, njih 354 podleglo je bolesti. Sukladno potrebama u pandemiji bolnica se prilagođavala i reorganizirala svoj rad. ŽB Čakovec ima 294 kreveta od kojih je trećina u jednom trenutku bila zauzeta Covid pozitivnim bolesnicima.

Kad se na vrhuncu pandemije ukazala potreba za dodatnim medicinskim sestrama i tehničarima, ravnateljstvo bolnice zatražilo je i dobilo od Ministarstva zdravstva, odnosno Hrvatske komore medicinskih sestara dodatne djelatnike.

S porastom su se broja oboljelih smanjili bolnički kapaciteti za pacijente s drugim oboljenjima, a na neko je vrijeme bio obustavljen i operativni program. Provodili su se samo hitni operativni zahvati. Istovremeno su liječnici svih bolničkih odjela, zbog što kvalitetnije skrbi o pacijentima, ravnopravno sudjelovali u radu s Covid pozitivnim pacijentima. Zbog manjka medicinskog osoblja obustavljen je rad internističke i kirurške poliklinike.

Na vrhuncu epidemiološke krize u Međimurskoj županiji, sredinom prosinca 2020. godine, ŽB Čakovec je istovremeno zbrinjavala 155 Covid-19 pacijenata na čak devet Covid odjela. Kad su svi bolnički kapaciteti bili popunjeni, pacijenti su se s lakšom kliničkom slikom zbrinjavali u čakovečkom Hotelu Park, mobiliziranom u tu svrhu.

– Naše se medicinsko osoblje hrabro borilo s nečim, za sve nas, potpuno novim. Nabavili smo nove monitore, respiratore i sve što je potrebno za kvalitetno liječenje Covida-19. Koristim ovu priliku zahvaliti se svim donatorima, kojima ova nagrada pripada isto kao i nama. Trudimo se i dalje osvijestiti Međimurce o potrebi cijepljenja. Svi su naši djelatnici, zbog svog predanog rada, mnogo prekovremenih sati i dvostrukih smjena, zbog otežanih uvjeta rada u nespretnim Covid odjelima, podređivanja privatnog života poslu i žrtvovanjem svojih godišnjih odmora, ovu nagradu zaista zaslužili – kaže ravnatelj ŽB Čakovec, dr. Igor Šegović.

Epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji danas je zadovoljavajuća. Na datum 26. travnja u ŽB Čakovec se liječilo 19, uglavnom necijepljenih Covid pozitivnih pacijenata. Jedan od pacijenata priključen je na intenzivnu ventilaciju.

www.sjever.hr
28.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.