Now Reading:
30 godina Strojarske i prometne škole Varaždin, centar su izvrsnosti iz strojarstva, slijedi i promet
Full Article 3 minutes read

30 godina Strojarske i prometne škole Varaždin, centar su izvrsnosti iz strojarstva, slijedi i promet

Varaždinska Strojarska i prometna škola obilježava ove godine 30 godina od osnutka pa je održana prigodna svečanost u koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu.

Svečanosti su uz ravnateljicu škole Snježanu Klarić, sadašnje i bivše zaposlenike, predstavnike ostalih škola, prisustvovale i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec te predsjednica Gradskog vijeća Varaždina Zdravka Grđan.

Ravnateljica Klarić naglasila je da im tek predstoje podjela priznanja najuspješnijim djelatnicima i učenicima, ali i natjecanja.

– Pet naših učenika iz strukovnih zanimanja ide 10. svibnja u Zagreb na World Skills Croatia. Posebno mi je drago da su se i naši umirovljenici odazvali. Tko god radi kod nas kaže da ovdje vlada jedno posebno ozračje. Radimo na svim područjima povezivanja dvaju sektora, isto tako radimo na zdravstvenom odgoju, te smo mi i prva škola koja je uvela higijenske menstrualne uloške besplatne za sve svoje učenici, ali i djelatnice. Imali smo i najveći broj edukacija za HPV virus u suradnji s Medicinskim fakultetom. Svakako puno radimo i na građanskom odgoju kao i na stvaranju budućih radnih generacija – istaknula je ravnateljica.

Škola se 1992. godine odvojila od Rudarske škole i bavila se isključivo strojarstvom. Desetak godina kasnije priključio se i prometni sektor i danas djeluje u ta dva područja.

Imamo 621 učenika u 31 razrednom odjelu u 12 tehničkih i obrtničkih zanimanja. U zadnje vrijeme u društvu se sve više osvijestila potreba za strukovnim obrazovanjem. Nedostatak stručnih i kvalitetnih kadrova potaknuo je gospodarstvenike da jače surađuju s našom školom, a i Županija je prepoznala potrebu ulaganja u našu školu. Tako da smo prva škola u projektu strukovnih centara izvrsnosti iz strojarstva pa smo obnovili radionice i opremili praktikume. Sljedeći smo na redu za centar izvrsnosti iz prometa. Po broju polaznika najuspješnija smo škola u Varaždinskoj županiji u obrazovanju odraslih – dodala je Klarić.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec Strojarsku i prometnu školu Varaždin opisala je kao iznimno bitan kotačić u obrazovanju.

– Svi znamo da je cilj obrazovanja Varaždinske županije stvaranje sustava jednakih šansi. Strojarska škola je nadaleko poznata po strukovnom obrazovanju i nositelj je Centra izvrsnosti iz područja strojarstva. U strukovnom obrazovanju Varaždinska županija je iznimno visoko digla ljestvicu i na to smo iznimno ponosni. Drago mi je što se Strojarska škola transformirala u jednu modernu srednjoškolsku ustanovu prateći potrebe i tržište rada. Kontinuiranim ulaganjem Varaždinske županije u Centre izvrsnosti omogućava se svim našim učenicima istraživački pristup, timski rad te rad u vrhunskim, moderno opremljenim laboratorijima. To je isto tako garancija da naši učenici osvajaju brojna odličja na domaćim i inozemnim natjecanjima – rekla je Zagorec čestitavši svim profesorima, učiteljima i mentorima koji su godinama odgajali brojne generacije i stvarali kvalitetno društvo znanja.

Čestitala je i Zdravka Grđan, predsjednica Gradskog vijeća Varaždina.

– U varaždinskoj županiji i gradu Varaždinu vodeći smo po pitanju obrazovanja. Strojarska i prometna škola se također istaknula na lokalnoj, nacionalnoj, pa čak i na međunarodnoj razini, kao vodeća u svojim strukama, posebice prometa, i naravno po razvoju novih tehnologija – kazala je Grđan.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
27.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.