Now Reading:
REZULTAT ISTRAŽIVANJA U školama Zagrebačke županije postoje brojni resursi za provođenje inkluzivne prakse – uskoro pilot-program u četiri škole
Full Article 2 minutes read

REZULTAT ISTRAŽIVANJA U školama Zagrebačke županije postoje brojni resursi za provođenje inkluzivne prakse – uskoro pilot-program u četiri škole

Ravnatelji, učitelji, profesori i predstavnici udruga civilnog društva okupili su se u utorak u Osnovnoj školi Klinča Sela na predstavljanju rezultata analize stanja inkluzivnosti osnovnih i srednjih škola na području Zagrebačke županije.

U ime Zagrebačke županije podršku im je dao zamjenik župana Damir Tomljenović.

-Zagrebačka županija izuzetno brine o školstvu, ulažemo maksimalno u objekte, slušamo potrebe s terena, a ovo o čemu smo danas slušali je svojevrsna nadogradnja svega toga – rekao je Tomljenović uz želju da uskoro sve 44 škole kojima je Zagrebačka županija osnivač budu primjeri inkluzivnih škola.

Podsjetio je i da Zagrebačka županija već dugi niz godina provodi projekt Prsten potpore kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednik za 200-tinjak učenika s teškoćama u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Zagrebačka županija, a s ciljem njihove integracije u redoviti odgojno-obrazovni sustav.

O analiziranom stanju i preporukama za intervencije u cilju unapređenja inkluzivnog odgoja i obrazovanja u osnovnim i srednjim školama govorio je Darko Kobetić, ravnatelj Centra znanja PROFECTUS koje je provelo ovu obuhvatnu analizu.

-Ovo je zapravo prva analiza u Republici Hrvatskoj koja je rađena prema međunarodnoj klasifikaciji funkcioniranja invaliditeta i zdravlja – istaknuo je Kobetić dodavši da ju to čini značajnim korakom za iduće strateško planiranje i razvoj pozitivnih inkluzivnih praksi.

Analiza je optimistično pokazala da u školama Zagrebačke županije postoje brojni resursi za provođenje inkluzivne prakse, škole su solidno opremljene, kadar je educiran, a najjači element inkluzivne prakse je dosadašnje provođenje individualiziranih i prilagođenih odgojno-obrazovnih programa za djecu s teškoćama.

Idući važan korak razvoj koordiniranog sustava podrške koji će pružati stručan kadar unutar odgojno-obrazovnih ustanova, ali i pružati sustav outsourcinga, stručnih kapaciteta koji će moći dolaziti ciljano na teren i davati specifična znanja.
Nakon provedene analize, u četiri škole s područja Zagrebačke županije provodit će se pilot-program „Inkluzivna škola“ čija je provedba planirana tijekom četiri godine, a s ciljem razvoja programa aktivnosti za djecu s teškoćama, izrade Priručnika sa standardima inkluzivnosti i programima dodatnih aktivnosti za učenike s teškoćama te izrade standarda inkluzivnosti škole.

www.sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr
26.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.