Now Reading:
FOTO Varaždinska i međimurska hitna spašavale ozlijeđene – na mjestu nesreće i župan Stričak: Svaka sekunda je bitna!
Full Article 3 minutes read

FOTO Varaždinska i međimurska hitna spašavale ozlijeđene – na mjestu nesreće i župan Stričak: Svaka sekunda je bitna!

Da su brzina i učinkovitost najbitniji faktori žurnih službi dobro je poznato, a s ciljem pravovremene reakcije te adekvatnog zbrinjavanja ozlijeđenih osoba kod Dravskog mosta u Varaždinu u utorak je održana zajednička vježba žurnih službi s područja Varaždinske županije i Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije.

Župan Anđelko Stričak podsjetio je kako se statistika o prometnim nesrećama u Republici Hrvatskoj vodi od 1966. godine, a do danas je na hrvatskim cestama poginulo preko 48.000 građana.

-To je kao veličina Grada Varaždina i Općine Sračinec, toliko je ljudi u 60 godina poginulo na hrvatskim cestama. Naravno kada se prometna nesreća dogodi, najbitniji faktor su brzina i učinkovitost naših službi za spašavanje – rekao je Stričak dodavši kako su ovakve vježbe upravo zbog toga važne.

Kada se nezgodna dogodi, dodao je Stričak, u pitanju su sekunde.

-Ovakve vježbe su dobrodošle kako bi naše sastavnice bile što učinkovitije. Svaka sekunda je bitna kako bi se spasio ljudski život. Stoga podržavamo ovakve vježbe, a podržavat ćemo ih i ubuduće – kazao je župan zaključivši kako je ova vježba još jedan primjer dobre suradnje s obzirom da u njoj sudjeluju i djelatnici međimurskog Zavoda.

Zamjenica varaždinskog župana i načelnica županijskog Stožera civilne zaštite Silvija Zagorec istaknula je važnost provođenja ovakvih i sličnih vježbi, ne samo zbog zakonske obaveze, već i zato što one ukazuju i na elemente funkcioniranja sustava.

-I prošlih godina održavale su se ovakve vježbe, no s obzirom na to u kakvim izazovnim vremenima živimo mogu kazati kako naše žurne službe mogu odgovoriti svakodnevnim situacijama i reagirati u realnom vremenu. To nam pokazuju izazovi od poplava, potresa, pa do zadnje krize, a to je ukrajinska kriza – rekla je Zagorec.

Pohvalivši zajedništvo i timski rad svih žurnih službi, Zagorec je naglasila kako se time diže i stvara jedan novi standard, a sve za sigurnost i dobrobit građana.

-Ovdje su prisutni i djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije i to nam pokazuje da županijske granice ne predstavljaju prepreke u spašavanju ljudskih života – poručila je Zagorec zahvalivši svim djelatnicima žurnih službi jer njihova profesionalnost, entuzijazam, ljudski pristup i uvježbanost omogućavaju spašavanje ljudskih života.

Ravnatelj Nastavnog Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec poručio je kako se ovom vježbom pokazuje suradnja između svih žurnih službi u županiji.

– Po prvi puta imamo i međužupanijsku vježbu jer na njoj sudjeluje i Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije čime potvrđujemo kako međužupanijske granice za nas žurne službe ne postoje. Ugroza je univerzalna i odgovor na nju je uvijek univerzalan – rekao je Smoljanec.

Varaždinski Zavod trenutno ima dovoljno ljudstva, a i opreme koja se, kako kaže Smoljanec, obnavlja redovito.

-Nedavno smo dobili i četiri nova vozila za sanitetski prijevoz tako da smo u svakom trenutku spremni odgovoriti na izazove koji se pred nas postavljaju – zaključio je Smoljanec.

Tema vježbe je pružanje hitne medicinske skrbi ozlijeđenim osobama u prevrtanju osobnog automobila, a njome je ujedno obilježen i Nacionalni dan hitne medicinske službe. Nacionalni dan hitne obilježava se 30. travnja s ciljem senzibiliziranja javnosti o važnostima i specifičnostima ove odgovorne i teške djelatnosti.

tklopotan / www.sjever.hr
26.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.