Now Reading:
Ovo su plaće nastavnika u školama. Što mislite, imaju li pravo na štrajk?????
Full Article 2 minutes read

Ovo su plaće nastavnika u školama. Što mislite, imaju li pravo na štrajk?????

I učitelji i nastavnici u prosjeku imaju plaću preko 8.000 kuna bez prijevoza što, u odnosu na razdoblje prije jesenskog štrajka 2019., predstavlja povećanje od preko tisuću kuna – doznaje portal Srednja.hr.

Prema službenim podacima, nastavno osoblje u osnovnim školama – što obuhvaća učitelje, stručne suradnike i odgajatelje – ima prosječnu mjesečnu neto plaću od 8.190 kuna. Kod medijalne plaće nema značajnijeg odstupanja, neto iznosi 8.139 kuna. Očekivano, najniže prosječne plaće imaju učitelji bez napredovanja, a oni sa zvanjima, i kako se ta zvanja penju, imaju veća primanja. Naglasimo da prosjek godina nastavnog osoblja u osnovnim školama iznosi 43. To je potencijalno važno za kontekst, budući da se za svaku godinu staža dobiva povećanje plaće od 0,5 posto. Ovo su podaci, naglasimo još jednom, za veljaču 2022. godine. Detaljnije podatke pogledajte u tablici ispod i, naglasimo, da ravnatelji ne ulaze u dolje izlistani prosjek i medijan plaća, kako u osnovnim, tako ni u srednjim školama.

prosječne plaće učitelja u osnovnim školama (tablica)
Izvor: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

U srednjim su školama plaće neznatno veće. Nastavno osoblje koje, opet, obuhvaća nastavnike, stručne suradnike i odgajatelje, prosječno mjesečno zaradi 8.525 kuna, dok medijalna plaća iznosi 8.381 kunu; radi se o, naglasimo, neto iznosima – donosi portal Srednja.hr.

Inače, ovih dana sindikati koji okupljaju nastavno osoblje najavljuju mogućnost štrajka.

sjever.hr/srednja.hr
26.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.