Now Reading:
Akcija “I tebe se tiče” nastavljena i u Tuhlju – “Nasilje je problem svih nas!”
Full Article 3 minutes read

Akcija “I tebe se tiče” nastavljena i u Tuhlju – “Nasilje je problem svih nas!”

U Tuhlju je u ponedjeljak nastavljena akcija “I tebe se tiče”, nastala u suradnji Krapinsko – zagorske županije i Doma za žrtve nasilja u obitelji Novi početak.

U sklopu akcije na frekventne javne lokacije postavljaju se ploče s porukama žena žrtva nasilja, a namijenjene su kako drugim žrtvama nasilja, tako i osobama koje su u prijateljskom, rodbinskom ili kolegijalnom odnosu sa žrtvom nasilja te svim drugim građankama i građanima. Ploče s porukama su u Tuhlju postavljena na relaciji od samog centra do osnovne škole, a moći će se obići u sljedeća dva tjedna.

Na prvi dan provođenja akcije ploče su obišli zamjenica krapinsko- zagorskog župana Jasna Petek, načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja, pročelnica županijskog upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ Snježana Romić.

Zamjenica župana Jasna Petek ponovno je istaknula kako se nasilje tiče svih nas i da je to problem o kojem treba kontinuirano govoriti.

– Nasilje se ne događa negdje drugdje, ono se događa u našem susjedstvu, u našoj obitelji i od njega ne smijemo okretati glavu. Ove poruke koje selimo diljem Krapinsko-zagorske županije informiraju i educiraju, ali one jednako tako i zaprepašćuju te samim time snažno motiviraju za pružanje podrške žrtvama obiteljskog nasilja – naglasila je Petek.

Ni male sredine poput Tuhlja nisu imune na nasilje i pred time ne smijemo zatvarati oči. Ova akcija svakako pridonosi tome da se senzibilizira javnost, da žrtve nasilja znaju da nisu same i da je nasilje uvijek potrebno prijaviti, no jednako tako i nasilnicima treba poručiti da ni jedno nasilje ne može proći nekažnjeno – istaknuo je načelnik Hercigonja.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ Snježana Romić istaknula je kako su tisuće žena i djevojčica svaki dan žrtve nasilja, ali i da muškarci često traže pomoć kao žrtve zlostavljanja.

Osvještavanje javnosti o prisutnosti i potrebi prijavljivanja nasilja jedan je od ciljeva rada Povjerenstava za ravnopravnost spolova. Nasilje u obitelji, nasilje nad ženama i općenito nasilje, prisutno je danas u našem okruženju i vrlo je važno da se o njemu govori, da se ne šuti. Žrtve nasilja u obitelji su češće žene nego muškarci, a u svakoj obitelji gdje su djeca, ona su svjedoci i nose posljedice nasilja kojem su svjedočila. Važno je poslati jasnu poruku o potrebi prijavljivanja nasilja, progovaranju o doživljenom nasilju i podršci žrtvama nasilja u obitelji što se i postiže ovim projektom – poručila je Romić.

www.sjever.hr
26.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.