Now Reading:
Sljedeće subote u Krapini 5. Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda – “Dođite i uživajte u najboljim proizvodima koje Hrvatska nudi”
Full Article 3 minutes read

Sljedeće subote u Krapini 5. Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda – “Dođite i uživajte u najboljim proizvodima koje Hrvatska nudi”

U svjetlu promocije i podizanju svijesti o zaštićenim hrvatskim proizvodima te obilježavanja Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s gradom Krapinom i Krapinsko – zagorskom županijom organizira 5. Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda koji će se održati 7. svibnja u gradu Krapini.

Tim povodom je u utorak u Krapini održana konferencija za medije, a na kojoj je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek istaknuo kako su povod održavanja sajma upravo u Krapini, nedavna priznanja za zagorske štrukle i zagorski bagremov med na razini Europske unije.

– S područja ove Krapinsko – zagorske županije imamo četiri zaštićena proizvoda. Prije štrukli i meda to su bili meso zagorskog purana i zagorski mlinci. Upravo Krapinsko – zagorska županija prednjači među najvećim inicijatorima i županijama koje imaju najviše zaštićenih proizvoda – rekao je Tušek dodavši kako Ministarstvo poljoprivrede dugi niz godina ulaže znatna financijska sredstva u razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje kao i prerade, a posebnu priliku vidi u zaštiti autohtonih i tradicijskih proizvoda.

– Za sada smo uspjeli, uz pomoć udruga, županija i svih onih koji žele zaštititi od zaborava poljoprivredne i tradicijske proizvode, zaštiti ukupno 35 proizvoda. I po tome smo sedma država u Europskoj uniji. U ovoj inicijativi vidimo priliku da naši poljoprivredni proizvođači mogu dobiti dodatnu vrijednost svojih proizvoda. Mogu biti prepoznatljivi na tržištu i puno konkurentniji – kazao je Tušek te napomenuo kako će se na sajmu predstaviti oko 20-ak izlagača, proizvođača i maslinovog ulja, kupusa, pršuta kao i proizvoda s područja KZŽ.

Sajam će biti otvoren u 10 sati i trajat će do 20 sati. Tijekom cijelog dana će biti organiziran određeni program kao i predstavljanje izlagača tako da će posjetitelji na licu mjesta moći vidjeti i kušati delicije odnosno proizvode koji su zaštićeni.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović naglasio je kako je posebno zadovoljan što će se sajam održati upravo u Krapini, gradu povijesti, kulture i tradicije.

– Sajam će biti u vrijeme Glumačkog festivala u Krapini, na dan predstave “Tko pjeva, zlo ne misli”, koja je jedna kultna, tradicionalna predstava tako da paše s ovim tradicionalnim proizvodima – rekao je gradonačelnik Gregurović te pozvao sve da taj dan dođu u Krapinu, posjete sajam i naravno da na sajmu nešto i kupe.

Da je KZŽ jedina regoija u Europi koja ima zaštićen kompletan meni, puricu kao glavno jelo, kao prilog mlinci, desert štrukli i dodatak Zagorski bagremov med, naglasio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– U budućnosti nam je imperativ i zaštita autohtonih sorti vinove loze. Već imamo imamo naš matičnjak u Sv. Križu Začretju te sljedeće godine na tržište stavljamo 60 do 70 000 sadnica svetokrižke bjeline, krapinske bjeline, svehrvatske bjeline i vjerujem da će ta eno-gasto ponuda itekako biti interesantna našim turistima – rekao je župan Kolar te se osvrnuo na činjenicu kako je još 2012. godine u Zagorju osnovana udruga Tradicija Zagorja za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda.

– To je bilo dok je Hrvatska bila još u pretpristupnom periodu ulasku u EU te smo već onda znali što želimo od naše tradicije i naše baštine – rekao je župan Kolar uputivši poziv svima da se pridruže sajmu i uživaju u najboljim delicijama i proizvodima koje, kako je rekao Hrvatska uopće može ponuditi.

www.sjever.hr
26.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.