Now Reading:
Provjerite ispravnost motocikala i mopeda! Prošle godine u Varaždinskoj županiji stradala 44 motociklista
Full Article 4 minutes read

Provjerite ispravnost motocikala i mopeda! Prošle godine u Varaždinskoj županiji stradala 44 motociklista

U ponedjeljak je počela akcija Dani tehničke ispravnosti vozila – motocikli i mopedi koja traje do 30. travnja. Poziv vozačima da iskoriste priliku i provjere tehničku ispravnost upućena je iz Autoservisnog centra u Varaždinu.

Tehnička ispravnost vozila jedan je od ključnih čimbenika sigurnosti cestovnog prometa. U posljednjem tjednu travnja vozači mogu sa svojim motociklima pristupiti besplatnoj kontroli tehničke ispravnosti u bilo kojoj stanici za redovni tehnički pregled u Republici Hrvatskoj.

Početak akcije obilježava se u organizaciji Autoservisnog centra i Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije pa članovi Savjeta tom prilikom dijelili prigodne letke.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec naglasila je kako je riječ o hvalevrijednoj akciji.

– Dolaskom toplijeg vremena u prometu se povećava broj motocikala i mopeda, a kao što je svima poznato, tehnička ispravnost vozila jedan je od ključnih čimbenika sigurnosti cestovnog prometa. Stoga se ovom akcijom želi potaknuti vozače, poglavito mlade koliko je bitno imati tehničko ispravno vozilo – rekla je Zagorec dodavši kako se ujedno promiče i važnost korištenja zaštitne opreme.

Istaknuvši kako su za siguran promet najvažniji vozač, ispravno vozilo i kvalitetna cesta, zamjenica Zagorec pozvala je sve vozače mopeda i motocikala da provjere tehničku ispravnost svojih vozila.

– Sa županijskog nivoa, kroz naš Savjet za sigurnost prometa na cestama i Zakladu Sv. Mihael vodi se kontinuirana briga i ukazuje koliko je bitno voditi računa o sigurnosti u cestovnom prometu – zaključila je Zagorec.

Načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić naveo je da su 2021. godini zabilježili 44 stradavanja motociklista u prometnim nesrećama.

– Od tog broja, 28 se odnosi na stradale motocikliste i 16 stradavanja u svojstvu vozača mopeda. Od navedenog broja jedna je osoba smrtno stradala, osam osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, a njih 17 zadobilo je lake tjelesne ozljede. U Republici Hrvatskoj u 2021. godini smrtno su stradala 64 motorista, što je u odnosu na 2020. povećanje za 33 posto. Ove brojke nam pokazuju da su motoristi sudionici u prometu kojima se ne pridaje dovoljno pažnje. Isto tako treba reći da je preko 50 posto smrtno stradalih motorista bilo iznad 40 godina starosti – kazao je Benčić i dodao da imaju jako dobru suradnju sa svim motoudrugama na području Varaždinske županije.

– Od ukupnog broj registriranih motornih vozila na području Varaždinske županije, a radi se o otprilike 100 tisuća vozila, prošle smo godine evidentirali 406 neregistriranih motornih vozila, od čega je njih 54 bilo tehnički neispravno. To nam govori da doista naši vozači kao sudionici u prometu u većini poštuju prometne propise i nadam se da ćemo današnjom aktivnošću doprinijeti da u budućem periodu imamo manje smrtno stradalih – rekao je načelnik PU varaždinske.

Predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Zvonimir Sabati kazao je kako je Savez krenuo s nekoliko konkretnih mjera, a jedna od mjera je koordinacija u okviru dana tehničke ispravnosti motocikla i mopeda.

– Omogućili smo tiskanje letka koji će se dijeliti po svim centrima za tehnički pregled – rekao je Sabati i dodao kako će se slična akcija organizirati i na jesen.

Predstavnik Autoservisnog centra Damir Lončarić naglasio je kako se akcija tehničke ispravnosti motocikala i mopeda izvodi na cijelom područje Republike Hrvatske.

– Akcija potiče vozače motocikala i mopeda da besplatno provjere ispravnost svoga vozila i ukoliko ono bude neispravno neće biti sankcionirani nego će dobiti savjet i sugestiju kako nedostatke ispraviti – kazao je Lončarić.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
25.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.