Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija za potpore povećanja konkurentnosti poljoprivrednika osigurala 645 tisuća kuna; župan Kolar: Do kraja mandata taj iznos biti će veći od 800 tisuća kuna
Full Article 3 minutes read

Krapinsko-zagorska županija za potpore povećanja konkurentnosti poljoprivrednika osigurala 645 tisuća kuna; župan Kolar: Do kraja mandata taj iznos biti će veći od 800 tisuća kuna

U ponedjeljak su u Krapini podijeljeni ugovori korisnicima županijskih potpora kroz natječaj za ulaganje u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Na natječaj je pristiglo 45 zahtjeva, dok su potpore dobila 23 korisnika u ukupnom iznosi 645 tisuća kuna. Županija je poljoprivrednike subvencionirala sa 50% potrebnih sredstava, a tako će biti i u narednim natječajima.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kazao je kako ove potpore dokazuju kako na području Krapinsko-zagorske županije postoji poljoprivredna proizvodnja.

-U proračunu smo predvidjeli 600 tisuća kuna za potpore poljoprivrednicima, ali s obzirom na odlične projekte i potrebe povećali smo iznos na 645 tisuća kuna – dodao je župan.

Župan je istaknuo kako je poljoprivredna proizvodnja najteža proizvodnja jer dovoljna je samo jedna elementarna nepogoda koja može uništiti sav trud i zbog toga Županija posebno posvećuje pažnju mjerama ruralnog razvoja.

Na početku mandata smo obećali da ćemo svake godine sredstva za sve mjere ruralnog razvoja povećati za 10% i do kraja ovog mandata za ove mjere izdvojiti ćemo preko 800 tisuća kuna – dodao je Kolar.

Pročelnica županijskog odjela za poljoprivredu Sanja Mihovilić izjavila je kako je za dobivanje potpore prihvatljivo ulaganje u kupnju opreme za čuvanje i preradu mlijeka, za skladištenje ratarskog i industrijskog bilja za ishranu stoke, za preradu i doradu ratarskih proizvoda, za doradu, preradu i pakiranje i skladištenje voća, povrća i gljiva, za preradu i doradu ljekovitog bilja i cvijeća te za preradu grožđa i proizvodnju i čuvanje vina kao i za opremanje objekata za klanje zagorskog purana te za kupnju automata.

Jedna od dobitnica županijskih potpora Marina Bobovečki, vlasnica tvrtke Bobo, zahvalila je županiji na dodijeljenim sredstvima naglasivši kako će im uvelike pomoći da zaokruže proizvodnju.

-Naši primarni proizvodi su sirupi i sokovi, ali i sušimo voće te smo dobili sredstva za sušaru što će nam uvelike pomoći – rekla je Bobovečki.

msopek/sjever.hr 25.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.