Now Reading:
Podrška hitnjacima stiže i sa sjevera Hrvatske: Uvjeti u kojima radimo itekako opravdavaju beneficirani radni staž!
Full Article 4 minutes read

Podrška hitnjacima stiže i sa sjevera Hrvatske: Uvjeti u kojima radimo itekako opravdavaju beneficirani radni staž!

hitna

I dok djelatnici ostalih žurnih službi imaju beneficirani radni staž, djelatnici hitne medicinske službe koji ponekad rade u nemogućim uvjetima, a vrlo često riskiraju i vlastiti život kako bi spasili tuđi nisu s njima izjednačeni čemu su odlučili stati na kraj.

Nakon prošlotjednog prosvjeda u Zagrebu kojim djelatnici hitne medicine traže beneficirani radni staž, kontaktirali smo ravnatelje varaždinskog, međimurskog, krapinsko-zagorskog i koprivničko-križevačkog Zavoda za hitnu medicinu kako bismo doznali podržavaju li zahtjeve svojih kolega.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije Krešimir Božić daje punu podršku djelatnicima hitne u borbi za vraćanje beneficiranog radnog staža, jer uvjeti u kojim rade to itekako opravdavaju.

-U srodnim službama, policije i vatrogasaca, njihovi djelatnici imaju beneficirani radni staž i sklon sam tome da to zaslužuju i djelatnici hitne medicinske službe s obzirom da su s ljudima u najtežim situacijama i često izlažu svoj život da bi spasili život pacijenata – rekao nam je ravnatelj Zavoda, koji je na toj funkciji već deset godina.

Podsjetio je kako je to obustavljeno još 1998. godine, a pošto svi djelatnici hitne medicine diljem Hrvatske rade u istim uvjetima smatra kako nema razloga se ta radna mjesta ne okvalificiraju kao mjesta s beneficiranim stažem. S obzirom da je ministar Beroš pružio podršku hitnjacima smatra da će se nešto u konačnici i promijeniti u njihovu korist.

-Nisu svi isti sa 60 godina, netko nema nikakvih problema, dok su kod nekih motorički uvjeti malo lošiji. Bilo bi dobro da u zakonu postoji ta mogućnost beneficiranog radnog staža i da onda svatko kada stekne uvjete sam odluči želi li u mirovinu, promijeniti profesiju ili ostaje li i dalje raditi ako to medicina rada odobrava, s obzirom da su ta mjesta s posebnim uvjetom rada što znači da svi ti djelatnici svake dvije godine odlazi na periodične zdravstvene preglede gdje se utvrđuje jesu li sposobni za rad na temelju čega se izdaje ili ne izdaje dozvola za rad – opisuje Božić te dodaje kako bi trebalo postojati ovakvo pravo na izbor jer uvjeti u kojima hitnjaci rade na njima itekako ostavljaju traga.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec također daje podršku djelatnicima u zahtjevu za beneficirani radni staž.

– I Zavod i ja osobno apsolutno nemamo ništa protiv da se takva prava dobiju jer su postojala i prije. Neka se postupak napravi i ako to Ministarstvo odobri, mi ćemo to bez problema prihvatiti. Nitko nije protiv zahtjeva, sasvim suprotno. Podržavamo naše djelatnike u zahtjevu za beneficirani radni staž – izjavio je Smoljanec.

Prosvjedu „hitnjaka” u Zagrebu pridružili su se i djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, a ravnateljica Vladimira Križaj-Grabant kazala nam je da i u Zavodu podržavaju zahtjeve djelatnika hitne medicinske službe.

-U svakom slučaju podržavamo inicijativu za uvođenje beneficiranog radnog staža. Smatramo da radnici rade u zaista otežanim psihofizičkim uvjetima i da zaslužuju da budu u tom dijelu izjednačeni s ostalim hitnim službama koje rade na terenu u istim takvim uvjetima i stoga se zalažemo da i oni dobiju beneficirani radni staž – rekla je ravnateljica te dodala kako u međimurskom Zavodu, za razliku od situacije u nekim drugim dijelovima Hrvatske zasad problema nema.

Kako je naglasila, međimurski Zavod dobro je organiziran i trenutno nema manjak radnika.

-Inače, dešava se u Hitnoj službi obično veća fluktuacija liječnika medicine, ali mi sad nemamo problema s time. Što se vozila tiče, bilo bi dobro da ih je više. Mi smo prošle godine pripojili djelatnost sanitetskog prijevoza, pa bi u tom smislu vozni park trebalo obnoviti, ali vjerujem da ćemo polako, zahvaljujući ulaganjima, dostići željene trendove – rekla je Križaj-Grabant i zaključila da bi uvođenje beneficiranog radnog staža bilo dobro kako bi i njihovi radnici dobili jednake uvjete za odlazak u mirovinu kakve imaju i druge žurne službe.

Iako smo pokušali kontaktirati i Valeriju Bartolić, v.d. ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, do trenutka objave ovog članka nismo dobili odgovor.

grupa autora / www.sjever.hr
19.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.