Now Reading:
Svečano obilježena 29. obljetnica Koprivničko-križevačke županije, Koren: Županija smo okrenuta budućnosti s jasnom vizijom pružanja još boljih uvjeta našim stanovnicima
Full Article 6 minutes read

Svečano obilježena 29. obljetnica Koprivničko-križevačke županije, Koren: Županija smo okrenuta budućnosti s jasnom vizijom pružanja još boljih uvjeta našim stanovnicima

Povodom 29. obljetnice Dana Koprivničko-križevačke županije u srijedu je u Domu mladih održana svečana sjednica.

Svečanoj sjednici Županijske skupštine Koprivničko – križevačke županije prisustvovali su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Darko Sobota, zastupnik Hrvatskog sabora i gradonačelnik Koprivinice Mišel Jakšić, izaslanik predsjednika Vlade i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Martina Ciglević, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko – posavske županije Danijel Marušić, predsjednik Županijske skupštine Koprivničko – križevačke županije Damir Felak, župan koprivničko – križevačke županije Darko Koren, župan Virovitičko – podravske županije Igor Andrović, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenik župana Koprivničko – križevačke županije Ratimir Ljubić, zamjenica župana Bjelovarsko – bilogorske županije Marija Jungić, zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grilec, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn te gradonačelnik Durđevca Hrvoje Janči.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren u svom se govoru osvrnuo na zahtjevno razdoblje u kojem je učinjeno mnogo.

-Posljedice kriznog vremena ćemo nažalost osjećati još dugo, no unatoč tome okrenuti smo vedroj budućnosti koju kreiramo odlučni u namjeri da stvorimo kvalitetu života dostojnu svakog stanovnika naše županije. Koprivničko- križevačka županija je možda geografski i prostorno pa i demografski mala, ali zato ima ljude velikog srca koji su se spremni žrtvovati i podrediti interesima zajednice i imaju hrabrost učiniti nove iskorake. Županija smo okrenuta budućnosti s jasnom vizijom i ciljem osiguranja još boljih uvjeta života za naše stanovnike – rekao je uvodno župan dodavši kako su u teškim trenucima pokazali da su županija kontinuiteta i gospodarsko – socijalne stabilnosti, te kako razloga za optimizam doista ima jer su pred realizacijom veliki projekti vrijedni preko 5 milijardi kuna.

-Brojna gradilišta, dizalice, radni strojevi i vrijedne ruke građevinara nalaze se diljem županije na različitim projektima i kapitalnim investicijama, posebice u prometnoj, školskoj i zdravstvenoj infrastrukturi. Sve to pokazuje da itekako razmišljamo o ravnomjernom razvoju cjelokupnog prostora županije koji je lišen bilo kakvih političkih podjela. Vjerujem da ćemo se svi zajedno složiti kako je trenutno ovo jedan od prostora najvećih kapitalnih ulaganja u državi te kako nikad u povijesti županije nije bilo većih – kazao je Koren i naglasio kako se završavaju dva kapitalna projekta od iznimnog značaja za županiju – izgradnja pet školskih sportskih dvorana u općinama te Županijski centar kompetencija u Koprivnici i Đurđevcu vrijedni preko 140 milijuna kuna koji će dati novu perspektivu u razvoju općina i gradova, ali i kreirati modernu obrazovnu paradigmu u strukovnom obrazovanju.

Istaknuo je kako je prometna povezanost od presudnog značaja za daljnji razvoj, te spomenuo izgradnju drugog kolosjeka željezničke pruge koja vrlo dobro napreduje, a uskoro bi trebali započeti i radovi na dionici brze ceste prema Kloštru Vujakovačkom.

-S realizacijom je krenuo i iznimno važan program javnog linijskog prijevoza vrijedan 22 milijuna kuna godišnje koji smo među prvima u državi osigurali i očuvali povezanost ruralnih i urbanih područja uspostavom 80-ak autobusnih linija po vrlo povoljnim cijenama. Bez tog programa i naše inicijative autobusni linijski prijevoz bi bio gotovo ugašen i što bi to značilo za sve naše građane koji nemaju drugo rješenje – spomenuo je župan dodavši kako su u punom jeku i radovi na aglomeracijama diljem županije čime će se riješiti pitanja vodooprskrbe i odvodnje za tisuće ljudi, a raspisan je novi natječaj za izgradnju regionalnog centra za gospodarenje otpadom koji će omogućiti kvalitetnije zbrinjavanje otpada i očuvanje prirodnih resursa kojima Podravina i Prigorje obiluju.

Nadalje, važan projekt pred dovršetkom je izgradnja sigurne kuće, a županija financijski pomaže i sektoru turizma, poljoprivrede i gospodarstva, provodi kvalitetne socijalne politike i kontinuirano ulaže u obrazovanje i zdravstvo.

-Pred nama je projekt energetske obnove centralne bolničke zgrade u sustavu OB Koprivnica vrijedan preko 35 milijuna čime ćemo dovršiti ciklus obnove kompletne infrastrukture i za narednih 20,30 godina osigurati komforni boravak pacijenata i kvalitetnije uvjete zaposlenika. Svjedočili smo mnogim pozitivnim promjenama i velikim ulaganjima od projekta dnevne bolnice, nove zgrade interne, Zavoda za javno zdravstvo, obnove zgrade Doma zdravlja u Koprivnici, ambulanti u ruralnim područjima, nabava suvremene opreme u što je uloženo nekoliko stotina milijuna kuna – pobrojao je Koren projekte u zdravstvu i zaključio kako će sve ove investicije dugoročno omogućiti razvoj gospodarstva, bolju prometnu povezanost, naprednije obrazovanje i još bolju zdravstvenu i socijalnu uslugu.

-Ono što svi želimo je demografska obnova i dodatne prilike za otvaranje novih i bolje plaćenih radnih mjesta – završio je Koren.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Darko Sobota nakon županovog govora kazao je kako se na području Koprivničko – križevačke županije itekako radi.

– Istina je da se možda nikada nije više radilo na području županije, nego je to u današnje vrijeme. Kada govorimo o Koprivničko – križevačkoj županiji onda zasigurno mislimo prvenstveno i na sve te infrastrukturne projekte vezane uz naša tri grada, ali isto tako i u sve 22 općine. Zapravo je taj trud svih naših načelnika i načelnica, gradonačelnika pa u konačnici i same Županije, potvrda ravnomjernog razvoja naše županije – rekao je Sobota.

Predsjednik Županijske skupštine Damir Felak ponosno je rekao kako su u pet radnih sjednica Županijske skupštine većinu odluka donijeli jednoglasno.

-Između ostalog, donesen je županijski proračun za 2022. godinu, plan razvoja Koprivničko-križevačke županije za razdoblje od 2021. do 2027. godine, a jedna od sigurno važnijih je Odluka o dodjeli javnih priznanja zaslužnim građanima županije – rekao je Felak.

Počasni građanin Koprivničko-križevačke županije je Mladen Klasić, dipl. iur. iz Križevaca, a nagrada za životno djelo uručena je dr.sc. Radovanu Kranjčevu iz Koprivnice.

Nagradu Koprivničko-križevačke županije za promicanje inovatorstva “Marcel Kiepach” dobio je Ante Starčević iz Križevaca, a županijsku magradu za doprinos ugledu i promociji Koprivničko-križevačke županije Puhački orkestar DVD-a Đurđevac i i Eko papir d.o.o. iz Gole

Nagradu za iznimno postignuće u protekloj godini dobili su CEMIX CROATIA d.o.o. iz Đurđevca i Ivica Ferenčić iz Koprivnice.

Uručene su i zahvalnice Koprivničko-križevačke županije dobili su Milica Međurečan iz Koprinice, Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, KUD „Delovi” Delovi, Kristina Benko Markovica, prof. crkvene glazbe iz Đurđevca i Petar Petrović iz Đurđevca

Plakete župana dobili su Zdravko Šabarić, Ratislav Matić i profesorica Marina Tomac-Rojčević

Uime načelnika i gradonačelnika Dan županije čestitali su načelnik Gole Stjepan Milinković i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, a uime župana Danijel Marušić, bjelovarsko-bilogorski župan.

abrkic/sjever.hr
13.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.