Now Reading:
Svečano obilježena 29. obljetnica Koprivničko-križevačke županije, Koren: Županija smo okrenuta budućnosti s jasnom vizijom pružanja još boljih uvjeta našim stanovnicima
Full Article 6 minutes read

Svečano obilježena 29. obljetnica Koprivničko-križevačke županije, Koren: Županija smo okrenuta budućnosti s jasnom vizijom pružanja još boljih uvjeta našim stanovnicima

Povodom 29. obljetnice Dana Koprivničko-križevačke županije u srijedu je u Domu mladih održana svečana sjednica.

Svečanoj sjednici Županijske skupštine Koprivničko – križevačke županije prisustvovali su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Darko Sobota, zastupnik Hrvatskog sabora i gradonačelnik Koprivinice Mišel Jakšić, izaslanik predsjednika Vlade i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Martina Ciglević, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko – posavske županije Danijel Marušić, predsjednik Županijske skupštine Koprivničko – križevačke županije Damir Felak, župan koprivničko – križevačke županije Darko Koren, župan Virovitičko – podravske županije Igor Andrović, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenik župana Koprivničko – križevačke županije Ratimir Ljubić, zamjenica župana Bjelovarsko – bilogorske županije Marija Jungić, zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grilec, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn te gradonačelnik Durđevca Hrvoje Janči.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren u svom se govoru osvrnuo na zahtjevno razdoblje u kojem je učinjeno mnogo.

-Posljedice kriznog vremena ćemo nažalost osjećati još dugo, no unatoč tome okrenuti smo vedroj budućnosti koju kreiramo odlučni u namjeri da stvorimo kvalitetu života dostojnu svakog stanovnika naše županije. Koprivničko- križevačka županija je možda geografski i prostorno pa i demografski mala, ali zato ima ljude velikog srca koji su se spremni žrtvovati i podrediti interesima zajednice i imaju hrabrost učiniti nove iskorake. Županija smo okrenuta budućnosti s jasnom vizijom i ciljem osiguranja još boljih uvjeta života za naše stanovnike – rekao je uvodno župan dodavši kako su u teškim trenucima pokazali da su županija kontinuiteta i gospodarsko – socijalne stabilnosti, te kako razloga za optimizam doista ima jer su pred realizacijom veliki projekti vrijedni preko 5 milijardi kuna.

-Brojna gradilišta, dizalice, radni strojevi i vrijedne ruke građevinara nalaze se diljem županije na različitim projektima i kapitalnim investicijama, posebice u prometnoj, školskoj i zdravstvenoj infrastrukturi. Sve to pokazuje da itekako razmišljamo o ravnomjernom razvoju cjelokupnog prostora županije koji je lišen bilo kakvih političkih podjela. Vjerujem da ćemo se svi zajedno složiti kako je trenutno ovo jedan od prostora najvećih kapitalnih ulaganja u državi te kako nikad u povijesti županije nije bilo većih – kazao je Koren i naglasio kako se završavaju dva kapitalna projekta od iznimnog značaja za županiju – izgradnja pet školskih sportskih dvorana u općinama te Županijski centar kompetencija u Koprivnici i Đurđevcu vrijedni preko 140 milijuna kuna koji će dati novu perspektivu u razvoju općina i gradova, ali i kreirati modernu obrazovnu paradigmu u strukovnom obrazovanju.

Istaknuo je kako je prometna povezanost od presudnog značaja za daljnji razvoj, te spomenuo izgradnju drugog kolosjeka željezničke pruge koja vrlo dobro napreduje, a uskoro bi trebali započeti i radovi na dionici brze ceste prema Kloštru Vujakovačkom.

-S realizacijom je krenuo i iznimno važan program javnog linijskog prijevoza vrijedan 22 milijuna kuna godišnje koji smo među prvima u državi osigurali i očuvali povezanost ruralnih i urbanih područja uspostavom 80-ak autobusnih linija po vrlo povoljnim cijenama. Bez tog programa i naše inicijative autobusni linijski prijevoz bi bio gotovo ugašen i što bi to značilo za sve naše građane koji nemaju drugo rješenje – spomenuo je župan dodavši kako su u punom jeku i radovi na aglomeracijama diljem županije čime će se riješiti pitanja vodooprskrbe i odvodnje za tisuće ljudi, a raspisan je novi natječaj za izgradnju regionalnog centra za gospodarenje otpadom koji će omogućiti kvalitetnije zbrinjavanje otpada i očuvanje prirodnih resursa kojima Podravina i Prigorje obiluju.

Nadalje, važan projekt pred dovršetkom je izgradnja sigurne kuće, a županija financijski pomaže i sektoru turizma, poljoprivrede i gospodarstva, provodi kvalitetne socijalne politike i kontinuirano ulaže u obrazovanje i zdravstvo.

-Pred nama je projekt energetske obnove centralne bolničke zgrade u sustavu OB Koprivnica vrijedan preko 35 milijuna čime ćemo dovršiti ciklus obnove kompletne infrastrukture i za narednih 20,30 godina osigurati komforni boravak pacijenata i kvalitetnije uvjete zaposlenika. Svjedočili smo mnogim pozitivnim promjenama i velikim ulaganjima od projekta dnevne bolnice, nove zgrade interne, Zavoda za javno zdravstvo, obnove zgrade Doma zdravlja u Koprivnici, ambulanti u ruralnim područjima, nabava suvremene opreme u što je uloženo nekoliko stotina milijuna kuna – pobrojao je Koren projekte u zdravstvu i zaključio kako će sve ove investicije dugoročno omogućiti razvoj gospodarstva, bolju prometnu povezanost, naprednije obrazovanje i još bolju zdravstvenu i socijalnu uslugu.

-Ono što svi želimo je demografska obnova i dodatne prilike za otvaranje novih i bolje plaćenih radnih mjesta – završio je Koren.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Darko Sobota nakon županovog govora kazao je kako se na području Koprivničko – križevačke županije itekako radi.

– Istina je da se možda nikada nije više radilo na području županije, nego je to u današnje vrijeme. Kada govorimo o Koprivničko – križevačkoj županiji onda zasigurno mislimo prvenstveno i na sve te infrastrukturne projekte vezane uz naša tri grada, ali isto tako i u sve 22 općine. Zapravo je taj trud svih naših načelnika i načelnica, gradonačelnika pa u konačnici i same Županije, potvrda ravnomjernog razvoja naše županije – rekao je Sobota.

Predsjednik Županijske skupštine Damir Felak ponosno je rekao kako su u pet radnih sjednica Županijske skupštine većinu odluka donijeli jednoglasno.

-Između ostalog, donesen je županijski proračun za 2022. godinu, plan razvoja Koprivničko-križevačke županije za razdoblje od 2021. do 2027. godine, a jedna od sigurno važnijih je Odluka o dodjeli javnih priznanja zaslužnim građanima županije – rekao je Felak.

Počasni građanin Koprivničko-križevačke županije je Mladen Klasić, dipl. iur. iz Križevaca, a nagrada za životno djelo uručena je dr.sc. Radovanu Kranjčevu iz Koprivnice.

Nagradu Koprivničko-križevačke županije za promicanje inovatorstva “Marcel Kiepach” dobio je Ante Starčević iz Križevaca, a županijsku magradu za doprinos ugledu i promociji Koprivničko-križevačke županije Puhački orkestar DVD-a Đurđevac i i Eko papir d.o.o. iz Gole

Nagradu za iznimno postignuće u protekloj godini dobili su CEMIX CROATIA d.o.o. iz Đurđevca i Ivica Ferenčić iz Koprivnice.

Uručene su i zahvalnice Koprivničko-križevačke županije dobili su Milica Međurečan iz Koprinice, Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, KUD „Delovi” Delovi, Kristina Benko Markovica, prof. crkvene glazbe iz Đurđevca i Petar Petrović iz Đurđevca

Plakete župana dobili su Zdravko Šabarić, Ratislav Matić i profesorica Marina Tomac-Rojčević

Uime načelnika i gradonačelnika Dan županije čestitali su načelnik Gole Stjepan Milinković i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, a uime župana Danijel Marušić, bjelovarsko-bilogorski župan.

abrkic/sjever.hr
13.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.