Now Reading:
Nema više samoizolacije zbog kontakta sa zaraženom osobom, preporuča se 4. doza cjepiva
Full Article 2 minutes read

Nema više samoizolacije zbog kontakta sa zaraženom osobom, preporuča se 4. doza cjepiva

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je danas odluku o ukidanju karantene za osobe koje su bile u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom, prenosi N1.

“Hrvatski zavod za javno zdravstvo nastavlja s praksom najveće razine dobrobiti uz najmanji rizik za naše građane te uvodi:

Drugo docjepljivanje (tzv. četvrta doza) za osobe starije od 80 godina i osobe starije od 65 godina koje su korisnici kolektivnog smještaja (dom za starije i nemoćne osobe).

Tzv. četvrtu dozu potrebno je primiti najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze. U tu svrhu koristi se mRNA cjepivo (Pfizer ili Moderna). Također, drugo docjepljivanje se preporučuje osobama koje imaju povećani rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-19, a koje su primarno cijepljene Janssen cjepivom i docijepile se Janssen cjepivom.

Više nema karantene nakon kontakta s pozitivnom osobom. Osobe koje su trenutno podvrgnute karanteni mogu u dogovoru s liječnikom prekinuti karantenu.

Neovisno o cijepnom statusu i preboljenju, osobe ne ostaju u karanteni već se pridržava sljedećih uputa:

– nose masku 10 dana od zadnjeg kontakta i samotestiraju se 5. dan, te izbjegavaju veća okupljanja i kontakt s osobama s povećanim rizikom za razvoj težih oblika bolesti COVID-19.

– zdravstveni djelatnici i djelatnici u domovima za starije i nemoćne nose FFP2 masku 10 dana od zadnjeg kontakta i samotestiraju se svaka tri dana.

Iako izricanje mjere zdravstvenog nadzora i provođenje karantene nije obvezujuće, postoje situacije u kojima bliskim kontaktima koji to žele liječnik može i nadalje izreći mjeru zdravstvenog nadzora u karanteni/samoizolaciji u trajanju do 7 dana od posljednjeg kontakta s pozitivnom osobom. U dogovor s liječnikom, izricanje samoizolacije može biti opravdano osobama s povećanim rizikom za teže oblike bolesti COVID-19, kada se izricanjem samoizolacije omogućuje da ne borave u blizini pozitivnih ukućana ili u kolektivu u kojem se pojavilo grupiranje pozitivnih slučajeva.

sjever.hr/n1
13.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.