Now Reading:
Nove potpore uzgajivačima zagorskog purana: Županija im ovoga puta dodijelila više od 360 tisuća kuna – Kolar: Napravili smo dobar posao kad smo krenuli u obnovu proizvodnje
Full Article 3 minutes read

Nove potpore uzgajivačima zagorskog purana: Županija im ovoga puta dodijelila više od 360 tisuća kuna – Kolar: Napravili smo dobar posao kad smo krenuli u obnovu proizvodnje

Kako bi potaknuli proizvođače da se odluče na uzgoj autohtone pasmine – zagorskog purana, Krapinsko-zagorska županija još je 2017. godine krenula s dodjeljivanjem potpora proizvođačima, a novi su ugovori korisnicima koji su stekli pravo na županijsku potporu za uzgoj zagorskog purana podijeljeni u srijedu u srijedu u Lužanima Zagorskim u Općini Jesenje.

Potpore su dodijeljene na imanju obitelji Forjan, čija je priča počela 2017. godine.
-Tada smo se prijavili na Mjeru 6.3.1. za potporu malim poljoprivrednim gospodarstvima. Sve su te godine za nas bile izazovne, ali borimo se i cilj nam je iskoristiti potencijal ovoga kraja, i unaprijediti naše gospodarstvo i osigurati što veću učinkovitost i konkurentnost na tržištu – kazala je Tihana Forjan.

Zagorski puran ima oznaku europskog podrijetla, što proizvođačima donosi dodatnu vrijednost. Na području Krapinsko-zagorske županije trenutno su četiri certificirana proizvođača, a cilj je uključiti i nove, stoga se i dodjeljuje ove potpore, kazala je pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić.

-Na natječaj raspisan ove godine zaprimili smo 35 zahtjeva, od kojih su 33 stigla na vrijeme i odobrene su potpore u visini od 364.500,00 kuna. Kroz ovaj će sustav na tržište biti stavljeno 7.290 purića. Naši korisnici moraju imati minimalno 100 purića, a certificiranim proizvođačima dajemo mogućnost da imaju do tisuću kljunova potpore s naše strane. Visina potpora iznosila je 50 kuna po kljunu, a maksimalni iznos je 25 tisuća kuna, dok su certificirani proizvođači mogli iskoristiti potporu do 50 tisuća kuna – kazala je Mihovilić.

Potpore su proizvođačima dodijeljene na imanju obitelji Forjan, u najbrdovitijem dijelu Zagorja koje je župan Željko Kolar nazvao pravom zagorskom idilom.

-Vjerujem da će svi kad ovo vide shvatiti u kakvim se uvjetima uzgaja zagorski puran. Ovo je čista priroda i ovdje su uvjeti za uzgoj fenomenalni. To dokazuje da smo, kad smo 2017. godine krenuli u obnovu zagorskog purana i purice i njihovo vraćanje na zagorske brege, napravili dobar posao – rekao je Kolar.

Podsjetio je da je Krapinsko-zagorska županija jedina županija u Hrvatskoj koja ima zaštićena četiri proizvoda i jedina županija ili regija u Europi koja ima zaštićeni kompletan jelovnik te dodao kako još treba zaštiti i autohtone sorte vina.
-Korona nas je u ove dvije godine zakočila u promociji našeg zagorskog purana i purice u Europi. Sljedeće godine ćemo to napraviti u Bruxellesu. Promovirat ćemo naše autohtone proizvode, ali ćemo i malo poraditi na našem Pravilniku. Naime, ima puno više proizvođača nego što se nama javlja na natječaj, pa ako hoćemo zaokružiti tu priču, onaj tko hoće hraniti 50 komada, neka hrani, nećemo ograničiti na stotinu – obećao je župan Kolar.

Načelnik Općine Jesenje, Dario Cvrtila, istaknuo je zadovoljstvo što u Zagorju i njegovom Jesenju postoji toliko OPG-ova koji se bave uzgojem zagorskog purana na tradicionalan način.
-Ovaj OPG je možda na najbrdovitijem dijelu Zagorja, gdje je zahtjevno i teško baviti se poljoprivrednom proizvodnjom, stoga je vrijednost takvog OPG-a i onoga što radi obitelj Forjan za nas kao općinu i zajednicu velika. Nadam se da će u budućnosti proizvodnju proširiti te da će se u njihov promjer ugledati i drugi naši proizvođači, ali i mlade obitelji kojima je to jedna od mogućnosti ostanka na ovim bregima – naglasio je Cvrtila.

a.kučić/sjever.hr
13.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.