Now Reading:
Varaždinsko „crno zlato” opet u svjetskom vrhu – župan Stričak: Gdje god se naši OPG-ovci pojave, osvajaju medalje!
Full Article 3 minutes read

Varaždinsko „crno zlato” opet u svjetskom vrhu – župan Stričak: Gdje god se naši OPG-ovci pojave, osvajaju medalje!

Varaždinsko bučino ulje, jedino zaštićeno bučino ulje u Hrvatskoj ponovno je proglašeno najboljim na svijetu. Ovoga puta, na prestižnom, 61. po redu svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu osvojilo je čak tri zlatne medalje za kvalitetu, a ove vrijedne nagrade OPG-ovima Žmegač, Štorga i Šipek u ponedjeljak je uručio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Kako je naglasio župan Stričak, ovo zlato oslikava svu muku, trud i ljubav koje OPG-ovci ulažu u poljoprivrednu proizvodnju. Podsjetio je i kako zapisi vezani uz proizvodnju bučinog ulja sežu nekih 150 godina unazad, a odnose se na Biškupec.

-Kad govorimo o bučininim uljima kod nas, ne govorimo samo o proizvodnji, već i o tradiciji, ali i o gastronomiji jer su bučina ulja sve prisutnija na našim jelovnicima – rekao je župan te najavio kako su ove nagrade uvod u ono što slijedi 21. svibnja.

Naime, varaždinska Županijska palača bit će domaćin Međunarodne izložbe Alpe-Jadran na koju je zasad prijavljeno 156 uzoraka ulja iz pet država – Austrije, Slovenije, Mađarske, po prvi put iz Češke te iz Hrvatske.

Župan Stričak napomenuo je da je još uvijek otvoren natječaj za 12 mjera za poljoprivredne proizvođače, a ostat će otvoren do kraja godine.

-Gdje god se naši OPG-ovci pojave, osvajaju medalje i upravo stoga smo poduzeli niz aktivnosti pa smo tako sudjelovali na Mediteranskom sajmu u Dubrovniku, kako bi povezali naš sjever i jug, odnosno zelenu i plavu Hrvatsku – rekao je Stričak zaključivši kako će sve ove aktivnosti dati dodatan impuls poljoprivrednoj proizvodnji, posebice u vrijeme kad se očekuje rast cijena hrane, energenata i ostalog.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek naglasio je kako je bundeva biljka koja je u varaždinskom kraju ostavila poseban trag. Dodao je da je proizvodnja Varaždinskog bučinog ulja dugogodišnja tradicija, a njegova kvaliteta višestruko dokazana. Kako je pojasnio, natjecanje Monde Selection je natjecanje testiranja kvaliteta, a za analizu i vrednovanje proizvoda kroz 25 parametara zaduženi su neovisni stručnjaci.

-Ocjenjuju se vizualni aspekt, miris, okus, naknadni okus, tekstura, osjećaj u ustima i pakiranje, a unutar svih tih kategorija gleda se i ambalaža, boja, oblik i veličina samog proizvoda. Kod mirisa se gledaju aroma, profinjenost, intenziteti, a kod okusa podrazumijeva li proizvod kompleksnost, gorčinu, slatkoću ili kiselost. Do sada smo poslali na ovo natjecanje osam različitih OPG-a, a sva bučina ulja osvojila su zlatnu medalju – rekao je Vincek.

tklopotan / www.sjever.hr
11.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.