Now Reading:
AKCIJA ČIGRANJE Pridružite se, dođite na zagrebačko Rakitje i pomognite urediti otok za čigre
Full Article 2 minutes read

AKCIJA ČIGRANJE Pridružite se, dođite na zagrebačko Rakitje i pomognite urediti otok za čigre

U ponedjeljak će se na otočiću na šljunčari Rakitje održati akcija „Čigranje” čiji je cilj urediti otok za čigre. Prva je akcija održana 2018. godine, u suradnji Zavoda za ornitologiju HAZU, Udruge Biom i Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije i urodila je plodom – prekrivanje otoka geotekstilom i šljunkom znatno je usporilo zarastanje otočića i osiguralo održavanje stabilne populacije čigri.

Protokom vremena, dio šljunka se isprao s otočića i potrebno ga je nadopuniti kao i očistiti otočić od vegetacije, a sve kako bi se čigrama osiguralo pogodno mjesto za gniježđenje. Ove godine akcija će se provesti suradnjom Javne ustanove Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba, Zavodom za ornitologiju HAZU, Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije i Udrugom Biom.

Kako doći do otočića?

Na zapadnom izlazu iz Zagreba, nakon mosta preko Save treći izlaz desno s Ljubljanske avenije. Pratiti znakove za „Kamp Zagreb“, pa zaokružiti jezero po makadamu i parkirati preko puta otoka kod informativne ploče o čigri.

Možete doći i autobusom Samoborček, linija 162. Sići odmah nakon mosta preko Save pa uz nasip prošetati nizvodno oko 30 minuta do pothodnika. Prođite ispod autoputa i uskoro ste na jezeru Rakitje.

Osim dobre volje i spretnog para ruku, dobro će vam doći (poželjno, ali ne i obvezno): radna odjeća koju vam nije šteta zaprljati, par vrtnih ili radnih rukavica, gumene ili nepromočive čizme, boca vode.
Zainteresirani se mogu javiti Biljani Janev Hutinec iz Javne ustanove Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba na: biljana.janev-hutinec@park-maksimir.hr ili na broj 098 812 502.

Akcija Čigranje održat će se u ponedjeljak, 11. travnja 2022. od 9 sati.

www.sjever.hr/park-maksimir.hr
08.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.