Now Reading:
Predstavljen bogat program ovogodišnjih Dana Međimurske županije – više od 40 kulturnih, sportskih i zabavnih događanja
Full Article 6 minutes read

Predstavljen bogat program ovogodišnjih Dana Međimurske županije – više od 40 kulturnih, sportskih i zabavnih događanja

U Čakovcu je u četvrtak održana konferencija za medije na kojoj je najavljen program ovogodišnjih Dana Međimurske županije.

Tom je prilikom međimurski župan Matija Posavec objasnio kako će ove godine, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i s obzirom na očekivanja o relaksiranju svih mjera, organizirati jedno kvalitetno obilježavanja Dana Međimurske županije i nadoknaditi sve ono propušteno.

– Ove godine dani Međimurske županije bit će spoj naših vrijednosti i rezultata, spoj promocije našeg identiteta, povijesti, kulture, sporta, glazbe, spoj priznanja zaslužnim pojedincima, planova i očekivanja te spoj poštovanja prema povijesti, funkcioniranja prema sadašnjosti i pogleda prema budućnosti – rekao je Posavec te napomenuo kako će brojni pojedinci, udruge, zajednice, općine i gradovi biti dio ovogodišnjeg obilježavanja Dana Međimurske županije.

– Bit će puno događaja u raznim segmentima, od 18. travnja pa sve do 30. travnja, kada uz slavu i žrtvu na tragičnu pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana 1671. godine prije Krista obilježavamo spomendan Dana Međimurske županije. Glavnina naših događanja održat će se u atriju Starog grada Zrinski, koji je najvrjedniji spomenik feudalne baštine u Hrvatskoj i koji piše priču o našoj povijesti – kazao je župan Posavec dodavši kako će se ove godine obilježiti i propuštene obljetnice.

– Prošle godine bila je 350. godišnjica pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te 10. godina kako je Hrvatski sabor proglasio spomendan, a dok je Zrinska garda Čakovec obilježavala 20. godišnjicu. Ove godine obilježavamo 30 godina Hrvatskog kajkavskog kolendara, 20 godina zaštite Bedekovićevih graba, jedinstvenog lokaliteta na prostoru Europe te 100 godina Županijske bolnice Čakovec. Posebni naglasak stavljamo na titulu Međimurja kao europske regije sporta, tako da će biti puno sportskih aktivnosti i puno projekta u promoviranju sporta, kroz pojedince i sportsku infrastrukturu – kazao je župan te najavio i otvorenje Regionalnog centra kompetentnosti tehničke škole u Čakovcu.

– To je u ovome trenutku najvrjedniji projekt koji se dešava u obrazovanju u Međimurju. No, što se pak tiče zdravstva brojni su projekti u krugu naših zdravstvenih ustanova koje su jedno veliko gradilište. Puno tih projekata će ove godine biti i završeno, počevši od energetske obnove bolnice i Zavoda za javno zdravstvo. Kroz kvalitetnu infrastrukturu želimo pružiti kvalitetu uslugu i u obrazovanju i u zdravstvu – objasnio je Posavec i na kraju dodao kako će se svečana sjednica održati 29. travnja.

Dan Međimurske županije obilježava se kao spomen na tragičnu pogibiju dvojice velikana hrvatske povijesti, Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana. A da je to ujedno i prilika da se opet prisjetimo njihovog životnog puta i žrtve koju su tada podnijeli potvrdio je predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

– Tom prigodom mi ćemo održati i svečanu sjednicu na kojoj ćemo javnost pokušati upoznati sa našim aktivnostima, radom izvršne i predstavničke vlasti za prošlu godinu. Najsvečaniji dio te sjednice bit će uručivanje nagrade najzaslužnijim pojedincima za njihov doprinos razvoju Međimurske županije. Sam prijedlog za nagrade dao je odbor za javna priznanja Međimurske županije koji je imao svoju sjednicu, a sama odluka donijet će se na sjednici Županijske skupštine koja će se održati 14. travnja. Drago mi je što ćemo nakon dvije korona godine opet imati određene manifestacije i događanja širom županije – izjavio je Glavina.

Ravnateljca Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan naglasila je kako građane u sljedeća skoro dva tjedna očekuje mnoštvo događanja.

– Što se tiče muzejskih događanja koje smo mi pripremili za građane već 20. travnja nas čeka jedna likovna poslastica, a to je otvorenje velike izložbe Stephana Lupina, izložbe njegovih fotografija, skulputura, slika i namještaja koje on radi unazad nekoliko godina, a izložba će biti predstavljena na više lokacija – izložbenom salonu, multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja, i djelomično u Atriju i po hodnicima Riznice Međimurja. To je nešto što radimo unazad mjesec dana i to će biti vrlo atraktivna i dobro posjećena izložba. Bit će otvorena do kraja 8. mjeseca i pozivam sve građane da dođu i pogledaju, ako ne za vrijeme Dana Županije mogu i kasnije tijekom ljeta – kazala je ravnateljica Hrustek Sobočan te najavila i gostujuću izložbu u Hrvatskom zagorju.

Predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić istaknuo je kako Matica hrvatska između 19. i 26. travnja priprema 3 događaja.

– Prvo će biti, obzirom da je velika 700. obljetnica smrti Dantea Alligeria, središnjica Matice hrvatske, ušla je u projekt ponovnog prijevoda tog velikog djela, Božanstvene komedije. Prvi dio – Pakao je u prijevodu Božidara Petrača, te će on zajedno s Draganom Despotom predstaviti tu knjigu. Drugi događaj je znanstveni skup koji nosi naziv “Hrvatski prirodoslovci iz Međimurja”, a na kojem će sudjelovati desetak znanstvenika te ćemo imati prilike čuti koji su važni prirodoslovci našega kraja. Skup će biti održan u multimedijalnoj dvorani i to u subotu, 26. travnja – objasnio je Pranjić najavivši i treći događaj koji se odnosi na promociju dviju knjiga u biblioteci Murodravani, koju je pokrenuo župan Posavec.

Prije tri godine Zrinska garda je postavila spomenik hrvatskom banu Petru Zrinskom i markizu Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novigradu. Zbog pandemije spomenik nije otkriven, ali će biti ove godine u nedjelju, 24. travnja u 11 sati, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću i Grada Bečkog Novigrada.

No, neće to biti jedina ovogodišnja aktivnost Zrinske garde povodom Dana županije.

– Za 28. travnja planiramo predstavljanje knjige “Novi Zrin”, koje je izašla povodom 360. obljetnice gradnje Novog Zrina. Na sam Dan Međimurske županije i spomendan Zrinskih i Frankopana, u subotu, 30. travnja, u 9 i 30 sati bit će mimohod povijesnih postrojbi. Uz Zrinsku gardu bit će još 19 povijesnih postrojbi iz Hrvatske i Kadeti iz Murakeresztura. U 10 sati je misa zadušnica za Zrinske i Frankopane koju će proslaviti varaždinski biskup mons. Bože Radoš. Poslije mise je mimohod do Trga Republike gdje će postrojbe predati prijavak međimurskom županu Matiji Posavcu. A kod spomenika Oproštaj položit će se vijenci. Isto tako, naš član i bivši predsjednik, Mihael Štebih, akademski kipar, autor spomenika u Bečkom Novigradu imat će 30. travnja izložbu u zgradi Scheier – zaključio je predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel.

www.sjever.hr
07.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.