Now Reading:
Svjetski dan zdravlja obilježen i u Zaboku – Zamjenica Petek: Iznova vrijedi podsjetiti koliko je važna fizička aktivnost za očuvanje zdravlja i prevenciju mnogih bolesti
Full Article 3 minutes read

Svjetski dan zdravlja obilježen i u Zaboku – Zamjenica Petek: Iznova vrijedi podsjetiti koliko je važna fizička aktivnost za očuvanje zdravlja i prevenciju mnogih bolesti

Od 1950., svake se godine 7. travnja obilježava Svjetski dan zdravlja, s ciljem podizanja svijesti o određenoj zdravstvenoj temi koja je u tom trenutku obilježena kao prioritetna i zahtijeva pojačane napore.

Tijekom posljednjih 50 godina pažnja je bila usmjerena na važne zdravstvene probleme kao što su mentalno zdravlje, majčinstvo, briga o djeci i klimatske promjene, a obilježavanje ovog dana uključuje različite aktivnosti kojima se usmjerava pažnja na najvažnije aspekte zdravlja na globalnoj razini. Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je „Naš planet, naše zdravlje“, a pažnja je usmjerena na poduzimanje hitnih i prijeko potrebnih postupaka kako bismo održali Zemlju i njene stanovnike zdravima.

Svjetski dan zdravlja obilježen je u srijedu i u Zaboku, a tim su povodom održana zanimljiva predavanja.

Darko Kunštek, fizioterapeut u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice govorio je o važnosti tjelesne aktivnosti u očuvanju i unaprjeđenju zdravlja.
-Nadam se da smo uspjeli potaknuti sudionike na aktivnost, da odaberu sport, odnosno fizičku aktivnost koja im najviše odgovara. Uspijemo li samo jednog sudionika potaknuti da se učlani u neki sportski klub i pokrene se, mislim da smo uspjeli – rekao je Kunštek.

Fizička aktivnost je najbitnija u prevenciji bolesti i važno je da ta aktivnost postane navika kroz cijeli život, dodao je.
-Znanstvena su istraživanja pokazala da je fizička aktivnost broj 1 na listi onih stvari koje preveniraju bolesti i ozljede – zaključio je Kunštek.

Fizioterapeut Vjekoslav Fučkaj, koji radi na Odjelu kardiologije SB Krapinske Toplice održao je predavanje čiji je cilj bio približiti sudionicima nordijsko hodanje kao jedan od načina primjene fizičke aktivnosti, kako bi očuvali svoje zdravlje ili se eventualno izliječili.
-Nordijsko hodanje je specifična, ali vrlo jednostavna i učinkovita tehnika, lako primjenjiva svima i mi je već nekoliko godina primjenjujemo u kardiološkoj rehabilitaciji u Bolnici. Definitivno preporučam svima koji i nisu pacijenti – rekao je Fučkaj.

Dodao je da je najveća razlika nordijskog u odnosu na klasično hodanje u tome što uključuje muskulaturu cijelog tijela.
-Korištenjem štapova kroz tu dinamiku koristite i gornji dio tijela te rasterećujete zglobove donjeg dijela tijela, a više od 90 posto muskulature je uključeno u hodanje sa štapovima. Nema dobne granice, nema nikakvih kontraindikacija, a benefiti su jako veliki – naglasio je Fučkaj.

Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek istaknula je kako iz mota ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja „Naša planet, naše zdravlje” zapravo proizlazi sve ono što trebamo činiti te da brinući o sebi i svom zdravlju, brinemo o zdravlju cijele zajednice, ali i o cijelom našem planetu.

-Brinuti o sebi, svom fizičkom i mentalnom zdravlju, odgovorno je jer na taj način ne samo da vodimo brigu o sebi, nego vodimo brigu i o svim našim članicama i članovima naše zajednice. Iznova valja osvijestiti koliko je važna fizička aktivnost za očuvanje fizičkog zdravlja, prevenciju mnogih bolesti, ali isto tako koliko je važna za očuvanje mentalnog zdravlja, naše ravnoteže, stabilnosti, na očuvanju cijele naše ličnosti da možemo funkcionirati i kvalitetno živjeti – kazala je Petek.

Izrazila je nadu da će sudionici predavanja uvidjeti važnost tjelesne aktivnosti, a mnogi su od njih to i učinili te krenuli u zajedničku šetnju gradom Zabokom.
Inače, osim edukativnih predavanja, uz Svjetski je dan zdravlja u velikoj galeriji Grada Zaboka organizirano besplatno mjerenje tlaka te šećera u krvi.

a. kučić/sjever.hr
06.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.