Now Reading:
FOTO Bili smo na državnom natjecanju u slastičarstvu – zavirite u našu fotogaleriju i pasite oči
Full Article 3 minutes read

FOTO Bili smo na državnom natjecanju u slastičarstvu – zavirite u našu fotogaleriju i pasite oči

Završio je drugi dan 14. Dana hrvatskog kulinarstva koji se od ponedjeljka održavaju u Hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama.

Nakon napetih natjecanja i mnoštvo kreativnih jela, proglašeni su pobjednici 12. Kamelija kupa i državnog natjecanja u slastičarstvu. Zlatnu medalju u kuharskoj kategoriji ovogodišnjeg natjecanja učenika Kamelija kup osvojili su učenici iz Srednje škole Vinkovci, Ana Vrbovski i Franjo Mikinac, a najbolja slastičarka završnih razreda je Paola Vukić iz Srednje škole Pregrada.

Najboljom školom u ukupnom poretku proglašena je Srednja škola Vinkovci, drugo mjesto pripalo je Srednjoj školi Prelog, a trećeplasirana je Turističko – ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar.

Novi državni prvak u slastičarstvu je Ivan Ergović, izvršni šef kuhinje u porečkom Hotelu Valamar Riviera koji je naglasio kako je strast prema slastičarstvu kod njega oduvijek prisutna. To mu je, kako kaže, hobi, ali i ljubav.

-Volim stvarati nove okuse, nove deserte i nove stvari i mislim da je kreativnost u slastičarstvu puno veća nego u kuharstvu, zbog toga ga i volim – kazao nam je Ivan koji se za natjecanje pripremao otprilike mjesec dana.

Za ovakve rezultate, ističe, potrebno je puno truda i odricanja.

-Same radove smišljao sam i radio mjesec dana, a za samu pripremu trebalo mi je oko tjedan dana rada od jutra do mraka. Dojmovi su odlični, mislim da sam napravio ono što sam planirao. Iako uvijek postoje sitnice koje bih ispravio, to ćemo ostaviti za sljedeći puta – zaključio je Ivan.

Predstavnica domaćina, Hotela Minerva Varaždinske Toplice bila je slastičarka Katarina Filipašić koja je u ukupnom poretku osvojila odlično 4. mjesto.

Pripreme su bile duge. Puno je neprospavanih noći, a s uspjehom sam sveukupno zadovoljna, uvijek može i bolje. Nisam se nadala pobjedi, prijavila sam se prvenstveno kako bih nešto naučila i stekla nova iskustva – poručila je Katarina koja je ovo zanimanje izabrala jer smatra da u njemu može najbolje pokazati ono što voli i kontinuirano unapređivati svoje vještine.

Zahvalivši svim natjecateljima, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni naglasio je kako je najbitnije da su nešto naučili i stekli nova iskustva.

-Važno je da aktivnosti Hrvatskog kuharskog saveza budu vezane i uz nacionalnu reprezentaciju kuhara i Hrvatski kulinarski kup – rekao je Crleni pozvavši sve natjecatelje da se priključe i budu perjanica i podrška predstojećim događanjima.

tklopotan / www.sjever.hr
06.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.