Now Reading:
VELIKA FOTOGALERIJA Ceker, unikatna rukotvorina u Nedelišću još uvijek živi: održan treći festival međimurske kulturne baštine
Full Article 3 minutes read

VELIKA FOTOGALERIJA Ceker, unikatna rukotvorina u Nedelišću još uvijek živi: održan treći festival međimurske kulturne baštine

Nakon festivala svetomarske čipke u Svetoj Mariji i keramike u Štrigovi, ovog vikenda u Međimurju je održan treći festival baštine. Riječ je o Festivalu cekera u Nedelišću koji je pobudio velik interes mještana, ali i gostiju.

Sva tri festivala održana su u sklopu projekta Adrionet, sufinanciranog iz Interreg programa Adrion. Iako je treći festival trebao biti održan kod stabla platane u Nedelišću, zbog najave lošeg vremena preselio se u prostor Vatrogasnog doma, a kako nam je potvrdila Anita Novak iz općinske Turističke zajednice, prostor je bio dupkom pun što pokazuje velik interes za ovaj vrijedan predmet tradicijske baštine.

Uz predavanje o bogatoj povijesti cekera na području Nedelišća koje je održao Franjo Cimerman, na festivalu je održan i kulturno-umjetnički program u sklopu kojeg su nastupili članovi Malog folklora KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće i Matice umirovljenika Međimurske županije – Podružnica Nedelišće.

-Tijekom cijelog festivala posjetitelji su se mogli uključiti u radionicu pletenja cekara, čiju je vještinu izrade predstavilo ukupno 12 aktivnih pletilja iz udruga žena iz Nedelišća i Pušćina, Matice umirovljenika i KUU ‘Seljačke sloge’. Upravo zahvaljujući aktivnim pletiljama ova unikatna rukotvorina još uvijek živi na području Općine Nedelišće, a ovakvim događanjima vjerujemo da će, prenoseći se na novu generaciju, održati i dalje i postati prepoznatljiv međimurski suvenir – poručila je Novak.

Inače, Općina Nedelišće ove je godine i na samom pragu upisa umijeća pletenja uporabnih predmeta od komušine, u što spada i ceker, na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara u Hrvatskoj što je festivalu dalo i jedan poseban značaj.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula i više je nego zadovoljan održavanjem ovih triju uspješnih festivala baštine.

-Mogu sa zadovoljstvom reći da su rezultati izvan očekivanja. Sva tri festivala su usprkos ovim turbulentnim vremenima imala veliku posjećenost. Odjek u javnosti bio je veći nego što smo planirali i to samo pokazuje koliko je šira javnost zainteresirana za ovakvu vrstu ponude, a najvažnije je što su lokalne zajednice u organizaciji i provedbi sudjelovale punim srcem jer to jedino tako ima i smisla – rekao nam je Grula.

Kako je naglasio, sve tri manifestacije imaju velik potencijal da prerastu u tradicionalne, kulturno – turističke evente.

-Već ove godine uspjeli smo motivirati prve turiste da dođu u Svetu Mariju, a vjerujem da će tako u narednom razdoblju biti i za druga dva festivala kako ne bi samo bili festivali lokalnog značaja, nego i pravog turističkog – kazao je Grula te zaključio kako je riječ festivalima značajnim za promociju kulturne baštine i daljnji razvoj turizma.

Želja Međimurske županije je promovirati svoj identitet diljem Europe jer, kako je naglasio župan Matija Posavec prilikom predstavljanja ovih festivala, to je nešto čime se mogu itekako ponositi.

-Važnost ovog projekta za Međimurje je da budemo dio transnacionalne mreže autentičnih područja koja se mogu ponositi svojom kulturom, baštinom, svojom enogastronomijom i svojim nematerijalnim dobrima. To je jedan zamah u turističkom potencijalu i dolascima domaćih i stranih gostiju što namjeravamo iskoristiti na najbolji mogući način – poručio je tom prilikom Posavec.

tklopotan / www.sjever.hr
05.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.