Now Reading:
Jedan od najvažnijih općinskih projekata uspješno priveden kraju: svečano otvoren dograđeni dio Dječjeg vrtića Bedekovčina
Full Article 5 minutes read

Jedan od najvažnijih općinskih projekata uspješno priveden kraju: svečano otvoren dograđeni dio Dječjeg vrtića Bedekovčina

Jedan od najvažnijih projekata Općine Bedekovčina, dogradnja Dječjeg vrtića, uspješno je priveden kraju, a dograđeni dio svečano je otvoren u ponedjeljak.

S obzirom da je općinski dječji vrtić odavno postao premali da bi se svoj djeci s područja Bedekovčine osiguralo mjesto, Općina Bedekovčina je uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 750.000 kuna krenula u projekt vrijedan gotovo 10 milijuna kuna.

Iako je dograđeni Dječji vrtić i službeno otvoren, a projekt na radost mještana i mališana te općinske vlasti uspješno realiziran, put koji je Općina Bedekovčina na čelu s načelnikom Darkom Banom morala proći bio je sve samo ne lagan. Naime, tehnički pregled dograđenog dijela trajao je nekoliko mjeseci što je prema trajanju možda i rekord u Hrvatskoj.

Ipak, načelnik Ban nije skrivao zadovoljstvo što je vrtić konačno otvoren i samo čeka da ga ispune dječji smijeh, igra i veselje.

– Projekt rekonstrukcije i dogradnje Dječjeg vrtića Bedekovčina – faza I. vrijedan je oko 10 milijuna kuna i proveden je uz financijski doprinos Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 750 tisuća kuna te kredita u iznosu od oko 9 milijuna kuna. Provedbom projekta omogućen je rad za tri nove odgojno-obrazovne skupine u Dječjem vrtiću Bedekovčina koji sada može primiti 180 djece – rekao je na otvorenju načelnik Ban te dodao da je na području Općine Bedekovčina postojala velika potreba za povećanjem kapaciteta dječjeg vrtića.

– Zbog sve većeg broja djeca koja su trebala vrtić, prvenstveno iz razloga što se roditelji zbog egzistencijalnih razloga moraju zaposliti i ne mogu ostati kod kuće s djecom, postojala je nužna potreba za realizacijom ovog projekta. Ulaganjem u rekonstrukciju i dogradnju Dječjeg vrtića razvija se društvena infrastruktura i na taj način stvaraju se preduvjeti za dobru kvalitetu života u ruralnom području te se istovremeno nudi atraktivan ambijent za mlade obitelji čime se doprinosi zaustavljanju depopulacije i osigurava dugoročna održivost ruralnih područja. U skoroj budućnosti planiramo realizirati i drugu fazu rekonstrukcije i dogradnje Dječjeg vrtića Bedekovčina, čime bi se kapaciteti vrtića proširili za još četiri odgojno-obrazovne skupine – kazao je načelnik Ban te uime Općine Bedekovčina zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi i provedbi ovog projekta, uključujući i bivšu ravnateljicu Dječjeg vrtića Klementinu Komorčec.

– Dječici želimo da im dani provedeni u našem vrtiću budu dani igre, sreća i smijeha, jer su nam tri stvari ostale od raja: zvijezde u noći, cvijeće u danu i dječje oči! – poručio je načelnik Ban.

V.d. ravnateljice Dječjeg vrtića Bedekovčina Dijana Šaronja istaknula je da su svoju veliku obitelj proširili za 52 djece.

– Vrtić je djetetov drugi dom i svi zajedno u vrtiću smo jedna velika obitelj, a ta velika obitelj nam se s današnjim danom i proširila. Ulaganje u ovakve projekte je ulaganje u budućnost djece, jer djeca u vrtiću zajedno kroz partnerstvo roditelja i dječjeg vrtića stvaraju temelje za daljnji život. Djeca su znatiželjna, vesela, iskrena, neiskvarena i upravo nas ta neiskvarenost često može podsjetiti na prave i važne vrijednosti i temelje u životu na koje mi odrasli često zaboravimo – rekla je Šaronja.

Miroslav Rubić, načelnik Sektora za demografski razvoj Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, naglasio je da kroz nekoliko projekata pomažu vrtiće.

– Svjesni smo toga koliko su vrtići značajni i roditeljima i zajednici. Djeca često više vremena provode u vrtiću s tetama koje brinu za njih nego što uspiju provesti kvalitetno vrijeme sa svojom obitelji. Upravo zbog toga je posebno važno ulagati u vrtiće – poručio je Rubić.

Na svečanosti je bio i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

– Da ima malo pravde, a nema je uvijek u životu, onda bi se dogradnja ovog dječjeg vrtića financirala kao i svi dječji vrtići u to vrijeme na području županije. Međutim, zbog nekih razloga i nerazumijevanja to nije bilo tako. Ali kad su se neki već i poveselili da te dogradnje neće biti, zahvaljujući upornosti načelnika i njegove ekipe mi smo danas ipak ovdje. Ovo je samo dokaz da nikada ne smijete odustati i da nije uvijek jednostavno doći do realizacije projekta. Uvijek ima jednostavniji i teži put. Ako je jednostavnije, on otvara drugu investiciju, a ako je teži, onda ta druga investicija ide nešto sporije. Međutim, ovdje čak niti to nije primjer, jer već sada imamo spremnu novu nadogradnju vrtića i vjerujem da će u sljedećem natječaju to biti realizirano. Ovo je prije svega bitno zbog djece i njihovih roditelja, da im ostavimo djecu kod naših uvijek sjajnih teta pa se mirno mogu posvetiti svojem poslu i aktivnostima, a djeca imaju sjajne uvjete za boravak u vrtiću. Ovdje u Bedekovčini se puno ulaže u obrazovanje, od predškolskog odgoja preko osnovnih do srednje škole – kazao je župan Kolar i dodao da postoji sinergija obrazovnih institucija, Općine Bedekovčina i Županije kao osnivača.

U programu otvorenja dograđenog dijela Dječjeg vrtića sudjelovale su vrtićke skupine Pčelice i Mišeki te vokalna skupina OŠ Bedekovčina, a župan Kolar vrtiću je darovao tradicijske igračke. Vrtić je blagoslovio župnik Željko Horvat.

www.sjever.hr
04.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.