Now Reading:
JASNO NE PRIPAJANJU VARKOMU Ivančani 9.778 potpisa poslali Vladi RH, Ministarstvu gospodarstva i Varaždinskoj županiji
Full Article 4 minutes read

JASNO NE PRIPAJANJU VARKOMU Ivančani 9.778 potpisa poslali Vladi RH, Ministarstvu gospodarstva i Varaždinskoj županiji

Točno 9.778 potpisa građana bivše Općine Ivanec – korisnika usluga Ivkom-voda d.o.o. i Ivkoma d.d. Ivanec – koji su potpisali peticiju protiv pripajanja ivanečkih vodovoda i Ivkom-voda varaždinskom Varkomu te protiv dovoza i deponiranja otpada iz Grada Varaždina i 12 okolnih gradova i općina u Jerovec – Grad Ivanec je, uz popratne dopise, poslao Vladi RH, Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja (ministru Tomislavu Ćoriću) i Varaždinskoj županiji (županu Anđelku Stričaku).

Od ukupnog broja potpisa, 7.278 potpisa skupljeno je u organiziranom potpisivanju peticije na području grada Ivanca, dok su još 2.500 potpisa skupljenih na području Grada Lepoglave u gradsku upravu Ivanec donijela dva lepoglavska gradska vijećnika, koji su u susjednom gradu samoinicijativno pokrenuli njeno potpisivanje.

Uoči slanja peticije, u Gradskoj vijećnici okupili su se predsjednici i predstavnici svih političkih stranaka u Gradskom vijeću Ivanca koje su, nakon što je resorno ministarstvo poništilo lokalni referendum i nakon što je takva odluka izazvala velik revolt javnosti, podržale prijedlog gradonačelnika Milorada Batinića da građane pozovu na potpisivanje peticije.

Uz gradonačelnika Batinića i njegova zamjenika Marka Friščića te predsjednika njihove Nezavisne liste Branka Putareka, u vijećnici su se okupili i predsjednik GO HDZ-a Zdenko Đuras, predsjednik GO SDP-a Dalibor Patekar, predsjednica GO HSU-a Danica Mesec, predsjednik GO HNS/LD-a Nikola Sedlar te gradska vijećnica NS-Reformista Kristina Geci Smoljo.

Sve su se ove liste i stranke ujedinile u nastojanju da se odupru pripajanju ivanečkih vodovoda i Ivkom-voda varaždinskom Varkomu te zatrpavanju Jerovca otpadom iz drugih gradova i općina.

Uz snažnu podršku građana i medijsku kampanju na svim razinama – od mjesnih odbora do, praktički, svih državnih i lokalnih medija u kojima je, braneći ivanečke interese nastupio gradonačelnik Batinić, glas građana odjeknuo je do Zagreba.

I ne samo to: Svojevrsna pobuna u Ivancu i šire bila je inicijalna iskra i za još 20-ak drugih gradova i općina u cijeloj Hrvatskoj, od Dalmacije i otoka, Istre i Kvarnera, zagrebačkog „prstena“ do Slavonije, koji su pošli tragom Grada Ivanca (koji je Ustavnom sudu podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe s Ustavom i Zakonom) te Ustavnom sudu poslali zahtjeve za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Uredbe sa Zakonom o vodnim uslugama.

Kao što je poznato, suočen s tolikim brojem zahtjeva i otporom javnosti širom Hrvatske, Ustavni sud je donio Rješenje kojim je privremeno od primjene obustavio Vladinu Uredbu.

Svega toga ne bi bilo bez podrške građana i stoga gradska uprava upućuje zahvalu svim građanima koji su potpisali peticiju, svim dionicima političkog života onima koji su svojim autoritetom stali iza nje, a napose  volonterima koji su prikupljali potpise.

Puno znači i peticija s 2.500 potpisa građana Lepoglave, čije su potpisivanje pokrenuli lepoglavski gradski vijećnici Željko Šoštarić (HSS) i Boris Šinko (nez.). Iako bez logističke potpore svoga Grada, (ali uz potporu Grada Ivanca i gradonačelnika Batinića koji su im ustupili štandove i pružili drugu logističku pomoć), oni su skupili velik broj potpisa građana Lepoglave koji ne žele Varkom za distributera, već žele pripajanje svoga kraja uslužnom području Ivkom-voda, a protive se i zatrpavanju Jerovca tuđim smećem, čime bi i njihovi građani bili dovedeni u poziciju da za kratko vrijeme ne bi imali kamo sa svojim otpadom.

Gradonačelnik Batinić smatra da je blizu 10.000 potpisa građana jasna poruka državnim institucijama o raspoloženju naroda i signal da ne bi bilo dobro da idu silom provoditi odluke koje su izazvale toliku pobunu i revolt.

– S razlogom, jer Zakon o vodnim uslugama protivan je Zakonu o lokalnoj i regionalnoj (područnoj) samoupravi kao zakonu višeg reda. Također, temeljem Uredbe Vlade RH, Ivkom-vode, kao poduzeće čiji je većinski vlasnik Grad Ivanec, sa svom svojom imovinom vrijednom gotovo 100 milijuna kuna, trebalo se automatski pripojiti Varkomu. Građani su se usprotivili takvom „okrupnjavanju“, pravilno ocijenivši da ono nije ništa drugo negoli faktička nacionalizacija imovine. Time bi Grad bespovratno izgubio tvrtku koju su gradile generacije građana i zaposlenika, a samim time i bilo kakav utjecaj na budući razvoj vodoopskrbe i odvodnje na području vlastitog grada. Poruku koju je poslalo desetak tisuća građana svaka bi odgovorna vlast trebala dobro razmotriti i proanalizirati – zaključuje gradonačelnik Batinić.

sjever.hr/ivanec.hr
04.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.