Now Reading:
Župan Koren službeno otvorio 13. izložbu velikih pisanica u Koprivnici: Neka ovo bude poruka podrške narodu Ukrajine!
Full Article 3 minutes read

Župan Koren službeno otvorio 13. izložbu velikih pisanica u Koprivnici: Neka ovo bude poruka podrške narodu Ukrajine!

U Gradskom parku u Koprivnici u subotu je prigodno otvorena 13. izložba velikih pisanica „Ususret Uskrsu“ čiji su suorganizatori Koprivničko-križevačka županija, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i Grad Koprivnica.

Otvorenju izložbe prisustvovali su župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev, saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić sa suradnicima, predstavnik umjetnika naivne Zlatko Štrfiček, pročelnici županijskih upravnih tijela, predstavnici županijskih i gradskih ustanova te građani.

Pomoćnica direktora Sočev izrazila je zadovoljstvo što će žitelji i posjetitelji Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije ponovno moći uživati u jedinstvenim umjetničkim djelima.

-Riječ je o našoj tradicionalnoj izložbi u sklopu projekta Pisanica od srca, zahvale svima koji su sudjelovali, a posebno naivnim umjetnicima, koje predstavlja Zlatko Štrfiček, a koji su sve ove godine projekta oslikavali pisanice – rekla je Sočev.

Županijska Turistička zajednica prva je u Hrvatskoj pokrenula projekt izrade velikih uskršnjih jaja oslikanih u maniri naive, koji je i službeno zaštićen, a naivni slikari pisanicama su udahnuli životnost i prepoznatljivost tradicije podravskog kraja.

Župan Koren zahvalio je Gradu Koprivnici i tvrtki Komunalac kao dugogodišnjim partnerima županijskoj Turističkoj zajednici na ovom projektu.

-Ove smo godine otvorenje upriličili na simboličan način te vjerujem kako će posjetitelji uživati u izložbi na novoj lokaciji. Dosad smo pisanice poklanjali na destinacijama diljem Europe i svijeta, a mjesto gdje bi ta pisanica trebala biti ove godine je Kijev u Ukrajini. Nažalost, to ne možemo ostvariti, no neka ova izložba bude poruka mira, ljubavi i tolerancije, odnosno poruka podrške narodu Ukrajine. Hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji – poručio je župan.

Zlatko Štrfiček istaknuo je značaj umjetnika naive koji su utkali prepoznatljivost svog stvaralaštva u izradu pisanica, koji je dosad oslikano stotinjak, a nada se podjednakom broju i u budućnosti.

Gradonačelnik Jakšić uputio je zahvale Županiji i županijskoj Turističkoj zajednici na nastavku tradicije oslikavanja pisanica, istaknuvši kako je ovo lijepa turistička priča iz Grada i Županije.

-Siguran sam kako će brojni mališani i njihovi roditelji uživati u razgledavanju motiva naive u našem parku. Pisanice su se pokazale kao sjajan projekt, puno veći od granica Hrvatske, obzirom da su obišle i svijet, te nam je drago što imamo priliku pokazati bogatstvo naše tradicijske baštine – rekao je Jakšić.

Izložba je otvorena do 24. travnja.

Foto: kckzz.hr / FB Darko Koren / FB Mišel Jakšić
www.sjever.hr
03.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.