Now Reading:
Gastronomski doživljaj koji se ne propušta! 5. Dani okusa varaždinskog kraja: domaće, fino, zdravo, a po povoljnoj cijeni
Full Article 4 minutes read

Gastronomski doživljaj koji se ne propušta! 5. Dani okusa varaždinskog kraja: domaće, fino, zdravo, a po povoljnoj cijeni

Nakon dvije godine pauze, u restoranima diljem Varaždinske županije održat će se novo, ovoga puta 5. izdanje Dana okusa varaždinskog kraja, manifestacije koja nam omogućuje uživanje u domaćim specijalitetima po pristupačnim cijenama.

Manifestacija koju organizira Turistička zajednica Varaždinske županije najavljena je u petak u restoranu August, a direktor TZ Miran Bojanić Morandini nije krio oduševljenje što će građani ponovo imati priliku uživati u najboljoj gastronomskoj ponudi.

-Nadam se da smo ovu priču sa zatvaranjem restorana i s nemogućnošću rada i organiziranja ovakvih krasnih manifestacija ostavili u povijesti i ponovo možemo „punim plućima” prikazati i okusiti ono najbolje što Varaždinska županija ima – rekao je Bojanić Morandini.

Ovogodišnji 5. Okusi varaždinskog kraja već se tradicionalno održavaju u vrijeme korizme, a što nas očekuje najavila je Maja Šimenc koja vodi tvrtku Vall 042 i izvršni je organizator manifestacije.

-Manifestacija će se odvijati od 5. do 15. travnja i restorani su pripremili po dva tradicijska menija u cjenovnom rangu 105 do 145 kuna. To su promotivne cijene i vjerujem da će biti izvrsnih jela i domaćih namirnica na stolovima – kazala je Šimenc.

Podsjetila je na projekt Okusi hrvatske tradicije koji na nacionalnoj razini obuhvaća 125 restorana iz 15 županija.
-U Varaždinskoj županiji je 14 restorana uključeno u Dane okusa. Planiramo uz Dane okusa i knjigu recepata, nedavno je izdan katalog svih 125 sudionika u nacionalnoj manifestaciji, a projekt radimo u suradnji s turističkim zajednicama, no postoji mogućnost da se pojedini objekti i sami uključe – rekla je Šimenc.

U Varaždinskoj županiji svjesni su važnosti ovakvih manifestacija za naš turizam, stoga ih i redovito podržavaju, a župan Anđelko Stričak rekao je da turisti vole pogledati kulturne znamenitosti i prirodne ljepote mjesta u koja dolaze, ali da se žele upoznati i s tradicijom, običajima i gastronomijom.

-Kada gledamo stanje turizma u Republici Hrvatskoj, a najrelevantniji je broj noćenja, 95 posto noćenja ostvareno je na Jadranu, a 2,5 posto noćenja u Zagrebu i okolici te ostatak od 2,5 posto otpada na ostatak kontinenta. Prema ovim brojevima vidimo kolike su mogućnosti za razvoj turizma – rekao je župan te dodao:

-Prije desetak dana s nekoliko predstavnika OPG-ova bio sam u Dubrovniku na Mediteranskom sajmu kako bismo spojili sjever i jug, odnosno zelenu i plavu Hrvatsku i mislim da svi možemo biti zadovoljni s nastupom na sajmu.

Restoran August jedan je od njih 14 koji će sudjelovati u Danima okusa varaždinskog kraja.
-Pripremili smo zanimljiv meni po 105 i 145 kuna. U jednom meniju imamo paštetu od pileće jetre, svinjski file u omotaču od bučinih sjemenki, znači neka tradicija, ječmeni kašoto s domaćim dimljenim sirom i porilukom, za desert sočna pita od čokolade i jabuka. U drugom meniju imamo krem juhu s povrćem s varaždinskog placa, s hajdinom kašom, prženim špekom, tostiranim kruhom, za glavno jelo file smuđa na pireu od mladog krumpira, pirjani grašak i krema od maka, a za desert štrudla od mladih kopriva i svježeg sira. Vina su iz Vinarije Kopjar iz naše županije. Pozivam sve da dođu probati meni i kod nas i u drugim restoranima – poručio je Goran iz restorana August.

Osim u ovom, od 5. do 15. travanja tako moći ćete kušati ponudu i u restoranima Arabela, Bedem, Bernarda, Garestin, Vila Toplissa, Zlatne Gorice, Verglec, Šanjek, Seoskog domaćinstva Grešna pilnica, te hotela Varaždin, La’Gus, Minerva i Trakošćan.

Svaki od tih restorana pripremio je i ponudit će zanimljive menije, a na vama je da dođete i uživate u okusima tradicije varaždinskog kraja.

a. kučić/sjever.hr
01.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.