Now Reading:
ČETVRT STOLJEĆA TRADICIJE Otvorena 25. Međunarodna izložba pisanica u Krapini – kreativnosti i mašte ne nedostaje ni ove godine
Full Article 3 minutes read

ČETVRT STOLJEĆA TRADICIJE Otvorena 25. Međunarodna izložba pisanica u Krapini – kreativnosti i mašte ne nedostaje ni ove godine

U Galeriji grada Krapine u petak je otvorena tradicionalna, već 25. po redu Međunarodna izložba pisanica. Na izložbi sudjeluje više od šezdesetak pojedinaca i likovnih umjetnika koji su na osebujan način izradili i oslikali jaja.

Riječ je o djeci vrtićke dobi, osnovnoškolcima, srednjoškolcima, likovnim umjetnicima i amaterima, umirovljenicima i raznim udrugama kojima nije nedostajalo mašte i kreativnosti. Oni su koristili različite pristupe izradi pisanica, od tradicionalnih načina pisanja perom i voskom, obljepljivanja perom i voskom i prirodnim materijalima, pa do izrade keramikom, a svake godine sve je više instalacija od pisanica.

Izložbu je otvorila zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek koja je naglasila kako je posebnost ove tradicionalne međunarodne izložbe čuvanje tradicije, ali i promocija suvremenih likovnih trendova.

-Lijepo je da se ponovno počinje normalizirati kulturni život grada Krapine. Galerija grada sa svojim izložbama sigurno je i jedna turistička destinacija, a važno je napomenuti da su i učenici dobrodošli te da iz ove izložbe sigurno mogu ponijeti lijepe utiske i okušati se u nekoj od tehnika – poručila je Petek.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović istaknula je zadovoljstvo što izložba pisanica slavi četvrt stoljeća, ali i što na njoj svake godine sudjeluje velik broj umjetnika i djece. Zahvalivši Gradu Krapini, Krapinsko-zagorskoj županiji, Ministarstvu kulture i medija koji ih podržavaju u njihovom radu poručila je kako će posjetitelji moći uživati u zaista prekrasnim radovima.

Kustosica Vesna Kunštek naglasila je kako se i ove godine, kao i prijašnjih prijavio jako velik broj autora koji osim iz pet hrvatskih županija dolaze i iz Slovenije, Srbije i Mađarske.

-Tradicijskih pisanica je jako malo i prevladavaju moderniji pristupi izradi. Najviše ima keramičkih pisanica, obloženih prirodnim materijalima, kaširane, slikane, a ima i jako mnogo instalacija gdje autori pokazuju svu svoju kreativnost – rekla je Kunštek.

Jedna od autorica, Ivana Saličić iz Zaprešića opisala je kako je izradila svoju pisanicu.

-Ove godine mi je inspiracija bila karton koji sam zapravo imala za božićnu varijantu, no iskoristila sam ga kako bi napravila pisanicu i mislim da je dobra kombinacija – rekla je Saličić.

U Galeriji grada Krapine izloženi su radovi mališana iz krapinskog Dječjeg vrtića Gustav Krklec i Dječjeg vrtića Utrine iz Zagreba, učenika iz deset matičnih osnovnih škola i četiri područne škole u Krapinsko-zagorskoj županiji, Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka i Srednje graditeljske škole Čakovec. Svoje radove izložili su i korisnici Doma za starije i nemoćne Sveti Nikola iz Krapine, Doma za starije osobe Centar iz Zagreba, polaznici radionica gerontološkog centra Doma za starije i nemoćne Trnje iz Zagreba i članovi Udruge umirovljenika Krapina. Osim njih, pisanice su izradili i polaznici Centra za rehabilitaciju Zagreb, radne terapije Doma za odrasle osobe Loborgrad te članovi Udruge distrofičara Krapina, Likovnog društva Ernest Tomašević iz Krapine, Likovne udruge Oton Iveković iz Klanjca, Keramičke radionice iz Varaždina te polaznici radionice crtanja i slikanja Narodnog sveučilišta Dubrava iz Zagreba.

Izložba se može posjetiti do 29. travnja od utorka do subote od 10 do 13 sati, a od sljedećeg tjedna može se pogledati i virtualno na Facebook i YouTube kanalu Pučkog otvorenog učilišta Krapina.

tklopotan / www.sjever.hr
01.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.