Now Reading:
Ulaganjem u obrazovanje, zdravstvo i socijalni sektor Koprivničko-križevačka županija aktivno radi na zaustavljanju pada broja stanovništva
Full Article 2 minutes read

Ulaganjem u obrazovanje, zdravstvo i socijalni sektor Koprivničko-križevačka županija aktivno radi na zaustavljanju pada broja stanovništva

U organizaciji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i Općine Virje u Društvenom domu u Virju u utorak je održana konferencija „Doprinos JLP(R)S demografskoj revitalizaciji Koprivničko-križevačke županije“ koja je okupila predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave s područja županije, stručnjake iz područja demografije te predstavnike javnih i državnih tijela koji su razmijenili iskustava te predstavili mjere koje provode na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Konferenciji je uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je u prigodnom govoru istaknuo programe i aktivnosti koje Županija provodi kako bi pozitivno utjecala na demografske trendove.

-Županija kroz svoje politike, programe i inicijative aktivno radi na zaustavljanju pada broja stanovnika koji je vidljiv u rezultatima popisa stanovništva. Želimo zadržati mlade obitelji na području naše županije i stoga je ključno podići razinu kvalitete osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Trenutno smo u velikom investicijskom ciklusu u kojem s općinama gradimo školske sportske dvorane, gradimo i županijski Centar kompetencija, sufinanciramo prijevoz i prehranu za školarce, podigli smo broj stipendija, mnogo ulažemo u zdravstvenom i socijalnom sektoru i trudimo se svima osigurati jednake uvjete. Ovakve konferencije su odlična prilika da se razmjene iskustva i vjerujem da će dionici zaključke konferencije implementirati u svoje programe i buduće politike kako bi zaustavili negativni trend – naglasio je zamjenik Ljubić.

Konferencija je osmišljena kako bi Koprivničko-križevačka županija koja bilježi pad broja stanovništva, sinergijom svih javnih aktera uspostavila bolje demografske politike, pojasnila je Željka Josić, državna tajnica Središnjeg ureda za demografiju i mlade te dodala kako je negativan demografski trend veliki problem u Republici Hrvatskoj.

-Želimo podići svijest o važnosti primjene mjera, raznih poticaja i konkretnih poteza koji će zadržati stanovništvo, a posebice mlade obitelji –  kazala je Josić.

Nakon uvodnih govora održan je panel kojeg je moderirao dr. sc. Mislav Rubić iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a govornici su bili dr. sc. Krešimir Ivanda sa Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Ivan Čipin sa Sveučilišta u Zagrebu i Borna Jurčević s Hrvatskog instituta za migracije i integracije, zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice Ksenija Ostriž, Stjepan Milinković, načelnik Općine Gola, Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad, Vjekoslav Maletić, načelnik Općine Ferdinandovac, Božica Trnski, načelnica Općine Hlebine i Mirko Perok, načelnik Općine Virje.

www.sjever.hr / kckzz.hr
30.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.