Now Reading:
Koprivnica u vrhu po izdvajanju za stipendije: Za učenike i studente osigurali preko 3 milijuna kuna, za obrazovanje izdvajaju gotovo pola gradskog proračuna!
Full Article 3 minutes read

Koprivnica u vrhu po izdvajanju za stipendije: Za učenike i studente osigurali preko 3 milijuna kuna, za obrazovanje izdvajaju gotovo pola gradskog proračuna!

Grad Koprivnica  koncem prošle godine na našem izboru za Najbolji grad u kategoriji Smart city proglašen je najpametnijim velikim hrvatskim gradom te je obranio ranije stečenu titulu, osvojenu, između ostalog i činjenicom da za obrazovanje izdvaja gotovo polovicu svog proračuna. Što se stipendija tiče, kako je pokazala i analiza podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna u 2020. godini, među najbolje je rangiranim gradovima prema izdvajanju sredstava po stanovniku, prenosi gradonačelnik.hr

U Koprivnici, koja je, dakle, jedan od rekordera po izdvojenim sredstvima za stipendije kao i po broju stipendista, za ovu svrhu je planiran iznos od tri milijuna kuna. Pravo na naknade ostvaruju svi redovni studenti kojih je trenutno 421. Studentska stipendija iznosi 550 kuna za studiranje u Hrvatskoj te 1100 kuna za studiranje u inozemstvu, a od 2019. godine stipendije se dodjeljuju i studentima deficitarnih zanimanja i to u iznosu od 800 kuna mjesečno.

Grad Koprivnica, na čelu s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem, kontinuirano svojoj omladini nastoji osigurati sve bolje uvjete školovanje zbog čega se provode brojni projekti. Od 2019. godine izgrađena je nova škola, sportska dvorana, puno se ulagalo i u energetske obnove, a cilj je postići jednosmjensku nastavu. Škole i gradski vrtić opremljeni su i novim vozilima,  u svim osnovnim školama i Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Podravsko sunce“ provode se projekti podrške pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju kao i STEM programi, a za sve svoje osnovce Grad osigurava besplatne obične i radne bilježnice. Izvrsnost učenika, ali i nastavnika te mentora nagrađuje se posebnim nagradama koje se dodjeljuju na kraju svake školske godine.

U Koprivnici se upravo provodi i jedna od najvećih investicija u obrazovanje tijekom posljednjih nekoliko godina, a riječ je o izgradnji nove osnovne škole na Podolicama u što će se uložiti oko 51 milijun kuna. Dodajmo i kako su tri koprivničke osnovne škole postale centri izvrsnosti; Osnovna škola Đuro Ester centar za tehničke znanosti budući da je odabrala matematiku i IT kao predmete koji će se razvijati kroz projekt, Osnovna škola Braća Radić za društvene znanosti što uključuje geografiju i povijest, a Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski  centar izvrsnosti za prirodne znanosti te je fokus stavljen na biologiju i kemiju.

Naime, Grad Koprivnica nositelj je projekta „Cross border development of centers of excelence in primary schools“ akronima „Knowledge Well“ koji je sufinanciran iz INTERREG V-A prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Zahvaljujući projektu uspostavljeno je pet adekvatno opremljenih i kompetentnih centara izvrsnosti u partnerskom prekograničnom području Mađarska-Hrvatska od kojih su tri ovi spomenuti, smješteni u Koprivnici.

Grad na puno načina nastoji potaknuti mlade na ostanak te im, općenito, osigurati bolje uvjete i za obrazovanje i za ostale segmente života, a u tom kontekstu možemo spomenuti i nedavno podržanu Odluku o prodaji po povoljnijim uvjetima građevinskog zemljišta u Ulici Ivice Hiršla. Naime, Grad Koprivnica vlasnik je građevinskih zemljišta koja se nalaze u spomenutoj ulici i koja su predviđena za stambenu izgradnju. Odluka je donesena u cilju poticanja demografske obnove, urbane regeneracije naselja te smanjivanja iseljavanja mladih obitelji i pomoći građanima.  Početne cijene umanjiti će se temeljem broja ostvarenih bodova sukladno kriterijima, a dosad je kroz ovakve mjere prodano 11 građevinskih zemljišta i to na Podolicama i u Cvjetnoj ulici.

sjever.hr/gradonacelnik.hr
28.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.