Now Reading:
Festivalom svetomarske čipke predstavljena nematerijalna kulturna baština Međimurja, festival obišao zamjenik Grivec
Full Article 1 minutes read

Festivalom svetomarske čipke predstavljena nematerijalna kulturna baština Međimurja, festival obišao zamjenik Grivec

U Svetoj Mariji održan je festival Svetomarske čipke kao dio projekta ADRIONET sufinanciranog iz programa INTERREG EU Adrion. Cilj festivala očuvanje je lokalnog tradicijskog identiteta i promocija kulturne baštine.

Ovim je festivalom Svetomarska čipka, koja je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro od 2009. godine, dobila zasluženu prepoznatljivost.  Jedinstvena je po tome što se plete jednom niti na batiće od neprekinute niti, kao i po tome da nema iscrtanog uzorka pa ne postoje dvije iste čipke, odnosno svaka je čipka unikatna, a u prošlosti se plela kao dio narodne nošnje Svete Marije, okolnih naselja, ali i Podravine.

Na festivalu čipke sudjelovala je i turistička grupa zaljubljenika u svetomarsku čipku koji su stigli popularnim hop-on hop-off busom.  Nakon uspješnog festivala keramike u Štrigovi i festivala čipke u Svetoj Mariji, slijedi festival cekara u Nedelišću.

Oživljavanjem lokalnih tradicija i identiteta još jače se promovira bogatstvo nematerijalne kulturne baštine Međimurja, a keramika, čipka i cekeri samo su neki od turističkih proizvoda koji obogaćuju turistički potencijal Međimurja. Festivalu čipke nazočio je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
28.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.