Now Reading:
VARAŽDIN Dan narcisa obilježen uz snažne poruke ženama oboljelima od raka dojke: „Niste same, ima nas puno istih. Ne odustajte, ima samo naprijed, nema više nazad!”
Full Article 5 minutes read

VARAŽDIN Dan narcisa obilježen uz snažne poruke ženama oboljelima od raka dojke: „Niste same, ima nas puno istih. Ne odustajte, ima samo naprijed, nema više nazad!”

Već tradicionalno, u organizaciji Udruge Mammae klub ove je subote i u Varaždinu obilježen Dan narcisa, kako bi se i na taj način ukazalo na važnost preventivnih pregleda te uputilo poruku oboljelim ženama da nisu same, da vjeruju u bolje, zdravije sutra.

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena i statistički gledano gotovo svaka četvrta žena koja oboli od neke vrste raka, oboli od raka dojke. Tako na rak dojke otpada gotovo četvrtina svih novih slučajeva raka u RH i Varaždinskoj županiji na godišnjoj razini, prema zadnjim dostupnim podacima o incidenciji toga raka.

Rak dojke je i uvjetno rečeno preventabilan rak, a najmoćnije oruđe u prevenciji ovog raka je mamografski probir u koji se pozivaju prema nacionalnom programu koji se provodi od 2006. godine žene od 50 do 69 godina starosti. Pozivi se šalju redovno od strane županijskog Zavoda za javno zdravstvo koji koordinira probirom. Mamografija u kombinaciji s ultrazvukom, kao dijagnostičke metode koje u našoj županiji provodi radiološka jedinica OB Varaždin, može otkriti gotovo svaki slučaj raka u ranom stadiju (ipak ne sve) . Ako se rak dojke otkrije u najranijem stadiju, potpuno je izlječiv.

Osim što su na nekoliko lokacija u gradu ženama podijeljeni narcisi, na Franjevačkom trgu je županijski Zavod za javno zdravstvo podržao ovu akciju i prigodnim preventivnim mjerenjima tlaka i šećera u krvi te savjetovanjem i podjelom preventivnih materijala o raku dojke.

Predsjednica Mammae kluba Marija Hrašćanec istaknula je da je Dan narcisa prilika za poruke svim ženama, prije svega oboljelima.
-Neka im ovaj narcis odagna sve njihove boli i strahove, sve negativno što se u njima momentalno roji i neka donese novi život ispunjen veselje, radošću, smijehom. Neka nam se pridruže u Udruzi, među nama će se osjećati drugačije jer će biti među istima, doživljavati isto što i mi, ali bez svakodnevnih priča o bolesti – rekla je Hrašćanec i poslala važne poruke oboljelim, ali i zdravim ženama.
-Oboljelima poručujem da nam se pridruže u Klubu. Puno ćete lakše prebroditi ovaj tijek liječenja, rehabilitaciju, nego ako budete same. Niste same, ima nas puno istih. Poručujemo vam da ne odustajete, ima samo naprijed, nema više nazad! Ženama koje su zdrave poručujemo da vode brigu o svome zdravlju. Rak dođe, ne događa se nekom drugom, može se dogoditi i vama, ali ostat ćete žive ako se na vrijeme otkrije – naglasila je.

Akciju je podržala i zamjenica župana Silvija Zagorec koja je zahvalila Udruzi Mammae klub koja već 23. godine provodi ovu hvalevrijednu akciju.
-Njima su se danas pridružili stručnjaci iz Opće bolnice Varaždin, Zavoda za javno zdravstvo, Lige za borbu protiv raka Varaždinske županije i županijski Savjet za zdravlje. Svi oni, kao i mi koji smo se pridružili, želimo osvijestiti javnost i staviti naglasak na to koliko je važno voditi brigu o vlastitom zdravlju. Nažalost, maligne bolesti predstavljaju jedan od značajnijih javnozdravstvenih problema i upravo osvješćivanjem javnosti možemo ukazati kako se kroz prevenciju mogu spriječiti mnoge bolesti – rekla je zamjenica župana.

Naglasila je da je cilj Županije, u suradnji sa zdravstvenim ustanovama, dići zdravstvo na viši nivo, kako bi građani dobili svu adekvatnu potrebnu skrb te dodala:
-Narcise simboliziraju nadu u bolje sutra i upravo ove drage žene koje su preživjele trnovit put od postavljanja dijagnoze do ozdravljenja predstavljaju tu nadu u bolje sutra.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković podsjetio je da je cilj Dana narcisa senzibilizirati javnost i podsjetiti sve, a prvenstveno žene, da je prevencija ključ zdravlja.
-Ono što je možda bilo zanemareno u ove dvije pandemijske godine ponovo moramo vratiti u prvi plan, a to je naše zdravlje, zdravlje svih naših sugrađanki jer zdravlje nema alternativu. Propustite li samopregled, mamografiju, možete doći u opasnost da bolest ode toliko daleko da je više ne možete izliječiti, a ključno je da se takva teška bolest otkrije na vrijeme jer u tom slučaju može biti potpuno izlječiva – rekao je Marković.

Dodao je da je ključno je i kod žena i kod muškaraca da idu preventivne preglede.
-Na taj način sprječavamo ono najgore, da nam se ostatak života pretvori u borbu koja na kraju može završiti tragično jer u jednom trenutku nismo željeli obaviti jedan pregled. Možda je ponekad neugodno, ali to moramo napraviti – kazao je Marković.

Irena Stipešević Rakamarić, voditeljica Djelatnosti za promicanje zdravlja i javnozdravstvenu medicinu varaždinskog ZZJZ-a istaknula je da je u Hrvatskoj i u Varaždinskoj županiji mortalitet od raka dojke unazad nekoliko godina u padu.
-Tome su doprinijele određene organizacijske promjene u šifriranju uzroka smrti na razini HZJZ-a, ali svakako i preventivna i kurativna zdravstvena zaštita i njezina organizacija. Što se tiče Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, to su žene od 50 do 69 godina života, mi smo imali niz ciklusa i odaziv iznad hrvatskog prosjeka, odnosno 66 posto, no u prošle dvije pandemijske godine odaziv je pao za 9 posto. Odlučili smo uložiti dodatni napor, pozivati veći broj žena, predložit ćemo Županiji da se poboljša dostupnost mamografske jedinice, bilo kroz najam mobilnog mamografa za rubna područja županije, bilo kroz uvođenje dodatnih autobusnih linija i rad mamografske jedinice subotom – rekla je Stipešević Rakamrić.

Ne ignorirajte i ne zaboravite važne poruke upućene povodom Dana narcisa: zdravlje je najvrjednije što imamo, stoga ga moramo čuvati i biti svjesni važnosti preventivnih pregleda. Rak se može dogoditi svima nama, ali ako se otkrije na vrijeme, pobijedit ćemo ga i preživjeti!

a. kučić/sjever.hr
26.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.