Now Reading:
Održan 3. Susret registriranih europskih talent točaka – zamjenica Zagorec poručila: Za dar i rad ne postoje granice!
Full Article 3 minutes read

Održan 3. Susret registriranih europskih talent točaka – zamjenica Zagorec poručila: Za dar i rad ne postoje granice!

U organizaciji Europskog Talent Centra Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije u petak je u Varaždinu održan 3. Susret registriranih europskih talent točaka, a osim stručnih predavanja, održana je i svečanost dodjele diplome specijalistima prve generacije RITHA specijalizacije.

Susretu su prisustvovali i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, voditeljica Europskog centra za darovite u Mađarskoj Csilla Fuszek te ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Momir Karin.

Susret je okupio brojne visoke uzvanike, eminentne stručnjake, predstavnike odgojno-obrazovnih ustanova i znanstvenih institucija, a prema riječima zamjenice Zagorec, upravo oni predstavljaju snagu da darovite pojedince prepoznaju kao pokretače u društvu u kojem živimo.

-Svako dijete ima dar, a naša je obveza i dužnost da taj dar prepoznamo. S darom treba raditi, a kao što nam je svima poznato, za dar i rad ne postoje granice – rekla je Zagorec.

Glavni cilj susreta je sustavna promocija rada s talentiranom djecom te važnost pravovremenog prepoznavanja njihovog talenta, kao i odavanje priznanja za njihovu marljivost, upornost i trud.

-Iznimno je važno održavati ovakve susrete, ovakve radne sastanke, kako bismo mogli razmjenjivati znanje i iskustva i unaprijediti u suštini naše društvo te podići standard u talentu na jedan viši nivo – zaključila je zamjenica Zagorec.

Pročelnik Huđek pojasnio je kako trenutno broje 53 registrirane europske talent točke.

-Počeli smo s deset točaka, a danas jedan respektabilan broj koji sigurno ima jednu snagu da možemo pokretati programe rada s nadarenim učenicima – rekao je Huđek.

Među ostalim uzvanicima na susretu su bili i zamjenici župana Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije, Jasna Petek i Ratimir Ljubić i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić. 

-Za Grad Ludbreg je od iznimne važnosti uključivanje u ovaj projekt i to sa certificiranjem Talent točke Ludbreg u gradskom dječjem vrtiću Radost. Dvije osobe trenutačno pohađaju studij na nizozemskom sveučilištu koje se bavi educiranjem odgajatelja i profesora za prepoznavanje darovite djece, a mi smo se odlučili prepoznavati tu djecu još u dječjem vrtiću. To je samo još jedan važan kamenčić ulaganja u djecu i mlade u Ludbregu koji će sadašnjim i budućim roditeljima jamčiti da će njihova djeca u Ludbregu rasti u sredini koja se o djeci brine na iznadprosječan način te da će prvi koraci njihove djece, koji su ujedno i najvažniji u životu, biti popraćeni na najbolji način. Nadamo se da ćemo dobiti i pozitivan odgovor za projekt centra izvrsnosti u STEM obrazovanju koji smo prijavili za europsko financiranje, čime bismo dodatno podigli ljestvicu u ulaganjima u djecu i mlade – rekao je Dubravko Bilić.

Centri izvrsnosti Varaždinske županije su jedini europski centar za darovite u Hrvatskoj, te jedan od 25 takvih centara u svijetu. Europska mreža za podršku darovitima okuplja 25 centara za darovite te približno 400 točaka darovitosti iz 44 zemlje svijeta.

tklopotan / www.sjever.hr
25.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.