Now Reading:
U varaždinskoj Hallerovoj aleji srce je hrvatskog srednjoškolskog obrazovanja, Stričak: Ovakav model suvremeno opremljenih škola nema nitko u Hrvatskoj!
Full Article 6 minutes read

U varaždinskoj Hallerovoj aleji srce je hrvatskog srednjoškolskog obrazovanja, Stričak: Ovakav model suvremeno opremljenih škola nema nitko u Hrvatskoj!

U utorak je održano otvorenje Centara izvrsnosti Varaždinske županije, točnije otvorenje praktikuma za potrebe Centra izvrsnosti iz kemije, praktikuma za potrebe Strukovnog centra izvrsnosti za strojarstvo, praktikuma i zvjezdarnice za potrebe programa astronomije u sklopu Centra izvrsnosti za fiziku te praktikuma za potrebe Strukovnog centra za elektrotehniku. Vrijednost investicije je 15,3 milijuna kuna, od čega se pola odnosi na građevinske radove, a pola na samu opremu.

Otvorenju i razgledavanju praktikuma prisustvovali su državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Stipe Mamić, varaždinski župan Anđelko Stričak sa suradnicima te ravnatelji škola u čijim prostorima su smješteni praktikumi.

Kako je ulaganje jedan od strateških ciljeva Varaždinske županije ulaganje u obrazovanje i njegovo povezivanje sa znanstvenim ustanovama i gospodarstvo s ciljem globalne konkurentnosti potvrdio je varaždinski župan Anđelko Stričak.

-Za srednje škole koje smo obišli, kojima je osnivač Varaždinska županija s pravom možemo reći da su srce hrvatskog srednjoškolskog obrazovanja. Naime, ovakav model suvremeno opremljenih škola koje se nadopunjavaju i koje su spremne na suradnju sa zainteresiranima u zemlji i inozemstvu nema nitko u Hrvatskoj. Možda će se nekome činiti kako sve ide sporo, međutim, u ovih desetak mjeseci donijeli smo konkretne odluke kao što je na primjer odluka o osnivanju strukovnih centara izvrsnosti, izmjenama i dopunama proračuna za 2021. i 2022. godinu osigurali smo potrebna sredstva, a potom su ravnatelji  proveli potrebne natječaje, odradili sve što je bilo potrebno, opremili kabinete i danas smo ovdje da svu tu infrastrukturu damo na korištenje našim profesorima i profesoricama, odnosno učenicima i učenicama. Da budemo svjetski prvaci u robotici i astronomiji bih od srca želio, ali bitnije od toga je da naši učenici budu u trendu, razumiju svjetska kretanja i trendove i da im mi u tome pomažemo – rekao je župan Stričak.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Stipe Mamić ostao je ugodno iznenađen vidjevši kako su sredstva ministarstva utrošena na najbolji mogući način.

-Već više godina pratimo rad Županije po pitanju rada s darovitom djecom. Radi se diljem Republike Hrvatske, ali mi se čini da je vaš model jedan od najboljih i mi u Ministarstvu tražimo jedno rješenje kako sustavno unaprijediti model financiranja darovite djece, stoga u izmjenama zakona, pripremamo novi pravilnik – rekao je državni tajnik te najavio kako će podrška ministarstva ubuduće biti još izdašnija, a otvorit će se i novi kanali financiranja. Predloženo je da se dio sredstava iz Lutrije također izdvaja za darovitu djecu.

-Ovdje nije stvar samo rada s darovitom djecom, ovdje se radi o suvremenom pristupu izvođenju programa unutar škola i to znači kvalitetnija spona povezanosti s našim gospodarstvom  i način kako ćemo ostvariti neka nova radna mjesta i neke nove tvrtke. U dokumentu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti uspjeli smo izboriti najbolju alokaciju od 16 posto ukupnog NPOO-a, koja iznosi 7,5 milijardi kuna – dodao je Mamić.

Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport istaknuo je kako je Hallerova aleja srce hrvatskog srednjoškolskog obrazovanja sa desetak centara, što centara izvrsnosti, što strukovnih centara izvrsnosti i svi oni se baziraju na dvije ključne stvari – jedna je znanje, drugo su vještine.

860 učenika marljivo radi u našim centrima, a s njima radi 168 profesora, nastavnika i svi mi smo ovdje da njima omogućimo da na kraju budu globalno konkurentni. To sve puno košta, i novaca i znanja i truda, a ono što je iznimno važno za jedan takav projekt je da imamo kontinuitet politike koja nikad ne dovodi ovaj program u pitanje – kazao je Huđek prisjetivši se kako su prije 20 godina počeli raditi s nadarenom djecom, a pojavom decentralizacije 2001. godine dobivanjem osnivačkih prava i sredstava to traje i danas. Dodaje kako je trebalo puno godina da to saživi i bude prihvaćeno, te uz brojne izazove taj program sada u raznim oblicima funkcionira i na razini Republike Hrvatske.

Snježana Klarić, ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin koja ove godine obilježava 30. godina od osnutka kazala je kako je dobivanje Centara izvrsnosti iz strojarstva najljepši mogući način za obilježiti ovu jubilarnu obljetnicu. Napomenula je kako je prvi centar izvrsnosti osnovan u našoj županiji bio Centar izvrsnosti iz matematike koji od onda djeluje na Strojarskoj i prometnoj školi.

– Velika sredstva su uložena i zahvaljujem županiji i Ministarstvu koje je prepoznalo važnost strojarskog sektora za naše gospodarstvo, a u tom ulaganju smo obnovili dvije postojeće radionice za ručnu i strojnu obradu metala, napravili smo 4 nova praktikuma koja dosada nismo imali – praktikum za CAD/CAM tehnologiju, praktikum za zavarivanje gdje smo nabavili jedan simulator za zavarivanje za koji mislim da je jedinstven u čitavom školskom sustavu Hrvatske, zatim praktikum za mjerenje i praktikum za automatizaciju – kazala je Klarić te dodala kako sve navedeno pridonosi boljoj kvaliteti rada škole, a prvi rezultati već su vidljivi.

-Ove godine imamo iz 5 disciplina učenike koji su se plasirali kao prvi u svojim skupinama na državno natjecanje  “WorldSkills Croatia”  i nadamo se da će i tamo ostvariti dobre uspjehe, a sigurna sam da će ovaj centar izvrsnosti u tome pripomoći – naglasila je Klarić ističući kako ovdje neće stati već nastavljaju s daljnjim planovima razvoja, usavršavanja, kako bi učenici bili pripremljeni za sektor gospodarstva i stvarni život.

Ravnateljica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin, Vesna Vrček istaknula je kako u njihovoj školi već deset godina djeluje Centar izvrsnosti iz kemije.

– Kroz taj period je uloženo jako puno, a naš je jubilej popratila je Županija dodjelom sredstava u iznosu većem od 2,5 milijuna kuna. Uredili smo četiri kemijska laboratorija i jedan mikrobiološki. Laboratoriji su napravljeni po najnovijim standardima, a mentori i učenici jako su zadovoljni radom u njima – rekla je Vrček nadajući se da će opravdati povjerenje jer i ove godine šalju desetak učenika na državno natjecanje iz kemije.

Ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos predstavio je zvjezdarnicu, kupolu u sklopu Centra izvrsnosti za fiziku i astronomiju, kakvom se može pohvaliti rijetko koja škola u Hrvatskoj i Europi.

– Kruna svega je Strukovni centar izvrsnosti za elektrotehniku u kojeg smo uložili puno vremena, truda, novaca i energije. Nama je sada zadatak da sve ovo što imamo što više koristimo, od najniže razine, pa do istraživačkih i inovacijskih projekata tvrtki s kojima dobro surađujemo. Sve ovo bit će na raspolaganju učenicima Elektrostrojarske škola, ali i svim učenicima iz Varaždinske županije – kazao je ravnatelj Kos.

abrkic/sjever.hr
22.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.