Now Reading:
Sjever Hrvatske ukrajinskim izbjeglicama pruža siguran dom: u Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Međimurskoj županiji boravi ih sve više
Full Article 3 minutes read

Sjever Hrvatske ukrajinskim izbjeglicama pruža siguran dom: u Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Međimurskoj županiji boravi ih sve više

U tri županije na sjeveru Hrvatske, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Međimurskoj županiji sve je više ukrajinskih izbjeglica. Kako su nam potvrdili načelnici Službe, odnosno županijskih Stožera civilne zaštite na području tri sjeverne županije trenutno je smješteno 615 osoba iz ratom pogođene Ukrajine.

Tijekom jučerašnjeg dana u prihvatni centar u Arenu Varaždin stigla je 81 osoba iz Ukrajine, a trenutni smještajni kapaciteti na području županije su popunjeni. Kako je pojasnio načelnik Službe civilne zaštite Varaždin Ivica Matošić kapaciteti Doma 2 Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice i Hotela Turist su popunjeni. U Domu 2 trenutno je smješteno 100 izbjeglica, a u Turistu njih 65.

Prema posljednjim podacima, u Areni Varaždin nalazi se 88 osoba iz ratom pogođene Ukrajine, a u privatnim smještajima na području Varaždinske županije je 139 ukrajinskih izbjeglica. Ipak, dodatni kapaciteti zasad se ne planiraju aktivirati.

-S Arenom Varaždin uspijevamo odgovoriti na priljev izbjeglica iz Ukrajine. Njih ćemo prema potrebi rasporediti po ostalim smještajnim kapacitetima u drugim županijama – pojasnio je Matošić.

Kako nam je potvrdio načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber, u Krapinsko-zagorskoj županiji trenutno je 51 osoba iz Ukrajine, a u nedjelju ih je stiglo devet. Sve osobe su u privatnim smještajima, a djelatnici županijskog Crvenog križa redovito ih obilaze i svakome od njih osiguravaju paket s osnovnim potrepštinama.

Tamošnji Stožer nije se uključio u rješavanje problema nastavka školovanja ukrajinske djece jer, kako pojašnjava Skuliber, mali Ukrajinci su u privatnom smještaju.

-Baš sam danas razgovarao sa šefom naše policije oko tog dijela, ali je zasad naputak od MUP-a da se oni sami javljaju jer su došli u privatni smještaj – rekao je Skuliber.

Iako je prihvatni centar u dvorani Srednje škole Krapina spreman, zasad ne postoji potreba za njegovom aktivacijom. Slična situacija je i u Međimurskoj županiji gdje je, kako kaže načelnik županijskog Stožera Josip Grivec, prihvatni centar u sportskoj dvorani u Ivanovcu pripremljen no neće se još aktivirati.

Preko graničnog prijelaza Goričan do danas je ušlo 5.927 ukrajinskih državljana, a u posljednja 24 sata njih 295. Prema posljednjim informacijama, na području Međimurja smještene su 172 ukrajinske izbjeglice.

-Brojke se mijenjaju jer neki novi dolaze, a neki se spajaju s rodbinom ili prijateljima i odlaze iz Međimurja. Tako da je brojka već nekoliko dana oko 170. Te su osobe u privatnom smještaju – rekao je Grivec naglasivši kako prva prihvatna točka kod graničnog prijelaza Goričan odlično funkcionira.

Ukrajinski državljani se tamo kratko zadržavaju kako bi se odmorili, nešto pojeli i napunili mobitele.

-Djeca iz Ukrajine u Međimurju imaju osiguran vrtić ili školu, čim riješe status u suradnji s Centrom za socijalnu skrb. Već je bilo takvih slučajeva i djeca su krenula u vrtić ili školu. Nastojimo im u okviru naših mogućnosti izaći ususret – kazao je Grivec.

Josip Grivec

Foto: arhiva
tklopotan / www.sjever.hr
21.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.