Now Reading:
Kako do pametnog sela?
Full Article 2 minutes read

Kako do pametnog sela?

Zagrebačka županija bila je domaćin sjednice Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj Hrvatske zajednice županija. Radni sastanak održan je u Rugvici, a raspravljalo se o sustavima javnoga navodnjavanja i konceptu „Pametnih sela“.

Članove radne skupine uvodno je pozdravio zamjenik župana Damir Tomljenović koji je istaknuo kako Zagrebačka županija niz godina donosi razne mjere kojima želi osnažiti ruralni prostor kako bi što više mladih imalo perspektivu i ostalo živjeti na selu.

– Ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, izgradnjom i obnovom škola i društvenih domova, ali i izdašnim bespovratnim potporama za poljoprivrednike želimo što više približiti ruralne sredine urbanima, učiniti poljoprivredu poželjnom djelatnosti – rekao je Tomljenović, istaknuvši kako će „Pametna sela“ biti nadogradnja daljnjeg razvoja ruralnog prostora.

Članovi radne skupine istaknuli su važnu ulogu navodnjavanja u stabilnosti i opstojnosti poljoprivredne proizvodnje, pogotovo uslijed klimatskih promjena i povećanja pojavnosti klimatskih ekstrema. Iz tog razloga razmotreni su planovi ulaganja u razvoj navodnjavanja u narednom periodu, kao i postojeće financijske limite po projektu. Prijedlog je da se isti povećaju prema potrebama već započetih projekta, a da se ukupno planirana sredstva izbalansiraju sa postojećim predikcijama nužnim za ostvarenje zacrtanih planskih ciljeva.

Inače, na području Zagrebačke županije u pripremi su tri projekta sustava navodnjavanja, među kojima je najveći Rugvica-Lupoglav, obuhvata više od 1600 hektara procijenjene vrijednosti 180 milijuna kuna.

Tema pametnih sela pokazala se interesantnom za sve županije, a upravo je Zagrebačka županija napravila najveće pomake. Sam koncept predstavio je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo Zagrebačke županije.

Također u Zadarskoj županiji neke lokalne zajednice žele kandidaturu da postanu prvo Pametno selo u Hrvatskoj, a Osječko-baranjska županija raspisuje natječaje i nagrađuje najbolje ideje koje će pridonijeti realizaciji ciljeva „Pametnih sela“.

www.sjever.hr
19.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.