Now Reading:
Krapinsko – zagorska županija donirala 100 tisuća kuna za obnovu Svetišta u Mariji Bistrici
Full Article 4 minutes read

Krapinsko – zagorska županija donirala 100 tisuća kuna za obnovu Svetišta u Mariji Bistrici

U Svetištu Majke Božje Bistričke u punom su zamahu radovi na obnovi sakralnih objekata stradalih u zagrebačkom potresu, a koje je u ponedjeljak obišao i krapinsko -zagorski župan Željko Kolar. Tom je prilikom župan Kolar predao i donaciju od 100 tisuća kuna rektoru Svetišta Majke Božje Bistričke, Domagoju Matoševiću, kojom se Županija uključila u sufinanciranje obnove.

– S obzirom da se radi o kulturnoj baštini nemjerljive vrijednosti, naravno da je svaka vrsta radova puno skuplja i zbog toga je meni zadovoljstvo, ali i naša obaveza da se sa svojim malim, skromnim doprinosom i mi uključimo u te radove. Ova današnja donacija je vrijednosti oko 100.000 kuna i ako uzmemo donaciju za crkvu u Lazu, to je u posljednje četiri godine negdje oko 890 tisuća kuna, što u odnosu na ukupnu svotu nije puno, ali su od srca u ime svih stanovnika Krapinsko-zagorske županije i vjerujem da su rektoru itekako pomogla – rekao je Kolar dodavši kako je dojmljivo što radove na crkvi nije oštetio ni potres u Zagrebu prije 100 godina.

– Zapravo je fascinantno i nevjerojatno kako su ljudi u to vrijeme obavljali takve vrste radova bez moderne tehnologije. Sigurno je da je korona utjecala na broj hodočasnika koji dolaze u naše marijansko svetište. U najboljim godinama dolazilo ih je gotovo milijun, a to je palo skoro na pola, ali ovi radovi vezani uz prihvat i mogućnost prenoćišta hodočasnika iz cijelog svijeta, ali i onih jednodnevnih, sigurno pridonijeti pristupačnosti samoj crkvi – kazao je župan istaknuvši kako ga posebno veseli što rektor razmišlja o europskim sredstvima.

Prošle godine je bilo 50 godina otkad je Marija Bistrica proglašena nacionalnim svetištem, što je skromno obilježeno zbog pandemije, međutim sukladno mojim ovlastima odlučio sam rektoru uručiti posebnu zahvalnicu Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke – dodao je.

Rektor i župnik Domagoj Matošević objasnio je kako se na području župe i svetišta u ovom trenutku obnavljaju tri sakralna objekta, točnije obnavlja se pročelje Bazilike, kapela Marije Magdalene u Humu Bistričkom i župna crkva Svetog Andrije u Lazu.

Ministarstvo kulture je raspisalo natječaj za obnovu kulturnih i sakralnih dobara i mi smo se jako brzo prijavili na taj natječaj. Sredstva su nam odobrena i s Ministarstvom smo potpisali ugovor, nakon čega smo krenuli s izradom projektne dokumentacije i kada je ona odobrena od strane Konzervatorskog ureda u Krapini, mogli smo započeti s radovima. Kod nas je to možda išlo malo brže, prije svega zato što puno radimo, imamo dobre suradnje s različitim projektantima i imamo izvrsnu suradnju s našim Konzervatorskim uredom u Krapini. Za obnovu ova tri sakralna objekta iz Europskih fondova dobili smo otprilike 6,5 milijuna – rekao je rektor Matošević te se osvrnuo i na projekt uređenja hodočašničkog centra.

– Veliki projekt je i obnova našeg novog hodočasničkog i volonterskog centra, a radi se o prostorijama naših bivših gospodarskih zgrada gdje smo imali požar. Nakon požara smo napravili novi projekt u zajedništvu s Konzervatorskim uredom, koji je odobren i sada smo započeli s to obnovom. Radovi napreduju dobro, naravno taj je projekt jako skup, a financira se iz sredstava svetišta te prigodnih donacija, kao što je i donacija Županije – rekao je rektor Matošević te dodao kako je iznimno sretan što Županija i Općina prepoznaju Svetište i župu kao velikog investitora.

– Ovakve donacije itekako pomažu i govore nam da se župa i Svetište doživljava kao investitor koji puno ulaže u obnovu naših kulturnih dobara, a tu se zapošljavaju i tvrtke iz Hrvatske koje imaju svoje zaposlenike, tako da od ove obnove ima korist čitavo gospodarstvo u našoj državi – istaknuo je rektor.

Događanju je prisustvovao i načelnik Marije Bistrice Josip Milički, koji je istaknuo kako je riječ o velikim projektima koji će u svakom slučaju podići standard kako Svetišta, tako i općine te županije.

– Drago mi je da su svi dionici uključeni u te procese, od lokalne, regionalne i nacionalne razine, do EU fondova. Ovo je svijetli primjer kako iskoristiti EU sredstva i kako sve izvesti u roku – zaključio je načelnik Milički.

www.sjever.hr
14.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.