Now Reading:
Gornjostubičanci pomogli prijateljima u Ukrajini – poslali im vatrogasnu opremu, higijenske potrepštine i hranu
Full Article 3 minutes read

Gornjostubičanci pomogli prijateljima u Ukrajini – poslali im vatrogasnu opremu, higijenske potrepštine i hranu

Puhački orkestar i Vatrogasna zajednica Općine Gornja Stubica organizirali su prikupljanje donacija, kao i vatrogasne opreme, pribora za prvu pomoć, higijenskih potrepština i hrane, za stradale prijatelje u Ukrajini. Humanitarna akcija organizirana je preko Yuriya Seme, Ukrajinca iz grada Sumy, koji je zajedno s nekolicinom mještana s obiteljima pobjegao u grad Kamianets – Podilsky.

Yuriya Semu veže prijateljstvo s gornjostubičkim Puhačkim orkestrom. Naime, na njegov poziv Puhački orkestar VZO Gornja Stubica gostovao je 2010. godine na festivalu puhačkih orkestara u Ukrajini. Od svojih prijatelja u Ukrajini i tamošnjeg gradonačelnika, dobili su molbu s popisom onoga što im je potrebno, a to je bila prvenstveno vatrogasna oprema, obzirom na to da su tamošnji vatrogasci gotovo svu svoju raspoloživu opremu poslali kolegama u gradove, gdje je to sada najpotrebnije.

Stoga je donesena odluka da se pomogne vatrogascima i izbjeglicama u gradu Kamianets – Podilskyi, kamo su njihovi poznanici prebjegli iz grada Sumy, a u prikupljanje pomoći su se uključili i brojni Gornjostubičanci, kako novčanim donacijama tako i higijenskim potrepštinama i hranom.

Vatrogasnu opremu prikupljali su DVD – ovi Sveti Matej, Gornja Stubica, Donja Stubica i Stružec. Poduzeća Niskogradnja Hren, Metalis, Perfa, Etos trgovina i Patra Nova, donacijama su pomogli da se kupi vatrogasna oprema koju organizatori nisu mogli sami pribaviti. Općina Gornja Stubica financirala je putovanje i pribavila nekoliko setova prve pomoći u suradnji s Ljekarnama Dogan. Marko Horjan iz firme Eko sigurnost posudio je kombi, a uključio se i Grad Donja Stubica.

Humanitarna pomoć uključivala je vatrogasnu opremu, kao i osobnu opremu za 16 vatrogasaca, agregate, motorne pile, toki – vokije, pa onda i higijenske potrepštine, suhu i konzerviranu hranu, deke i posteljinu, telefone s tipkama, vreće za spavanje i setove prve pomoći. Kombi s humanitarnom pomoći vrijednom preko 35 tisuća kuna, novčanim donacijama i ostalim stigao je u ukrajinski grad Mukačevo, oko 50 kilometara od granice u subotu, gdje je humanitarna pomoć uskladištena u prostorima njihove javne vatrogasne postrojbe. Dio sanitetskog materijala i hrane ostati će u gradu Kamianets – Podilskyi, dok će se dio poslati u Sumy

Cijelu akciju proveli su Ivan Sačer iz gornjostubičke Vatrogasne zajednice i Josip Lešković, voditelj Puhačkog orkestra, koji je bio i na primopredaji zajedno s Dragutinom Pustakom i Stjepanom Martinićem.

www.sjever.hr / www.gornjastubica.hr
14.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.