Now Reading:
“Pretpostavljamo da je letjelica nosila eksplozivnu napravu”
Full Article 2 minutes read

“Pretpostavljamo da je letjelica nosila eksplozivnu napravu”

Načelnik Odjela Vojne policije GS-a OS-a RH Vlado Kovačević potvrdio je kako je iz olupine bespilotne letjelice izvučena crna kutija koja je djelomično oštećena, dodavši i da dio fragmenata upućuje na mogućnost da je letjelica nosila eksplozivnu napravu, piše index.hr

-Pristupili smo očevidnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo išli operirati oko. Imali smo ometače – električni kabel neposredno u blizini, veliko stablo čiji su korijeni bili duboko u zemlji paralelno uz letjelicu, a osim toga, bila je i pretpostavka da može biti eksplozivna naprava još uvijek u trupu letjelice. Najbitnije je – izvukli smo i došli do sigurnosne kutije, tzv. crne kutije – rekao je brigadir Kovačević u Dnevniku HRT-a.

Upitan u kakvom je stanju crna kutija, Kovačević je rekao da postoje djelomična manja oštećenja. Crna kutija bi trebala dati podatke o letu i radu raketnog motora. Kovačević je rekao kako za sada ne može reći tko je vlasnik drona, odakle je došao ili koja mu je bila misija.

-Nakon vještačenja ćemo imati podatke, ovo sada bi bile samo pretpostavke – rekao je.

“Pretpostavljamo da je letjelica nosila eksplozivnu napravu”

-Možemo pretpostavljati da se radi o eksplozivnoj napravi koju je nosila letjelica, jedan dio fragmenata ukazuje na to, ali još nismo sigurni u kojem to smjeru ide, sve ćemo to tek vidjeti – naveo je Kovačević, pojasnivši kako se, kada je letjelica špijunske ili obavještajne namjene, eksploziv ne koristi, pa je stoga, po svemu sudeći, letjelica bila s drugom namjenom, a ne obavještajnom, kako se do sada mislilo. 

Čitanjem kutije bavit će se, kaže, vojni stručnjaci iz zrakoplovstva, uključit će se i stručnjaci s Fakulteta strojarstva, znanstvenici, a nije isključena suradnja ni s partnerskim zemljama koje imaju iskustvo u tome.

Podsjetimo, jučer je evakuiran jedan paviljon studentskog dom u neposrednoj blizini pada letjelice.

sjever.hr/index.hr
13.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.