Now Reading:
U Zagorju i dalje pada broj novozaraženih, ali znatno sporije – od jučer 52 nove pozitivne osobe, stiglo i proteinsko cjepivo
Full Article 3 minutes read

U Zagorju i dalje pada broj novozaraženih, ali znatno sporije – od jučer 52 nove pozitivne osobe, stiglo i proteinsko cjepivo

U Krapinsko-zagorskoj županiji i dalje pada broj novooboljelih, ali znatno sporije nego proteklih tjedana, rekao je u petak načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber.

Od jučer su zaražene nove 52 osobe, od kojih je 19 testirano PCR testom te 33 brzim antigenskim testom. Oporavilo se 13 osoba i trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze je 659, dok je u samoizolaciji 601 osoba.

-Broj novooboljelih u proteklih sedam dana na 100.000 stanovnika i dalje pada, no daleko sporije. Prosjek nam u proteklih sedam dana iznosi 292. Prošli je petak bio 314, a tjedan dana prije 513 – rekao je Skuliber.

Govoreći o apsolutnim brojkama, naglasio je da su u sedam smo dana bila 364 novooboljela, a u istom intervalu tjedan dana prije 391.

Skuliber je podsjetio da je ovoga tjedna zatvoren covid odjel u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice te iznio informacije o epidemiološkoj situaciji u školama u KZŽ.

-Imamo 52 covid pozitivna učenika u 28 škola, a prije tjedan dana imali smo 41 pozitivnog učenika u 21 školi. Ukupno je 11 pozitivnih djelatnika u osam škola, a prije tjedan dana bilo je šest djelatnika u pet škola – kazao je načelnik Stožera.

O situaciji u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana govorio je ravnatelj bolnice Tihomir Vančina istaknuvši da je trenutno hospitaliziran 21 pacijent, od kojih je troje na respiratoru.

-Što se tiče covid pacijenata, situacija je manje-više jednaka onoj od prošlog petka. Već mjesecima priželjkujem da budemo korona free i da počnemo raditi punim kapacitetima. Odjel Interne radi s dvije trećine kapaciteta, odjel Pulmologije i dalje je covid odjel s 30 kreveta i to je ono što je loše. Kapaciteti Interne koji su s 80 kreveta najveći u našoj bolnici, a mi radimo s 50 necovid i 30 covid kreveta što je loše za potrebe hitnog bolničkog prijema, pacijenata i stanovnika – rekao je Vančina i dodao kako su u utorak osposobili kirurgiju pa je zabočka bolnica sada, što se tiče kirurgije, intenzivne i operacija u punom pogonu.


Stiglo i proteinsko cjepivo

Doktorica Bojana Mahmutović iz Zavoda za javno zdravstvo KZŽ rekla je da je do 10. ožujka u Krapinsko-zagorskoj županiji utrošeno 156.299 doza cjepiva.
-Od toga prvom dozom je procijepljeno 54,5 posto stanovnika, drugom dozom 50,2 posto stanovnika i završeno cijepljenje ima 53,1 posto stanovnika. Dodatnu booster dozu je primilo 26.050 stanovnika. Ovaj smo tjedan zaprimili proteinsko cjepivo i ono je dostupno za cijepljenje u Zavodu za javno zdravstvo. Zaprimili smo količine koje pripadaju našoj županiji, no zasad nismo imali upita za to cjepivo – rekla je Mahmutović.

Dobro je što se počelo operirati u OB Zabok i što je broj zaraženih učenika pao, a i broj zaraženih zdravstvenih djelatnika, samo 7, je isto tako odličan rezultat i omogućava nešto ležerniji pristup, da konačnu dođu malo do zraka, istaknuo je župan Željko Kolar.

-I dalje preko Zavoda za javno zdravstvo svaki dan obavljamo cijepljenje i pozivam ljude da se cijepe. Očekuje nas turistička sezona. U ratnom smo stanju. Vjerujem da će ljudi dvaput promisliti prije nego što će se odlučiti da idu na godišnji odmor, pogotovo govorim za strance što se tiče naše destinacije. Siguran sam da će malo baciti oko kakva je momentalna epidemiološka situacija na tom prostoru za kojeg su se odlučili – rekao je Kolar.

a.kučić/sjever.hr
11.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.