Now Reading:
VARAŽDINSKA ŽUPANIJA NJEGUJE RIJEČ „KAJ” Nagrađeni pobjednici 2. Smotre dječjeg kajkavskog stvaralaštva – Stričak: Srce zatitra kad čujete naglasak iz svog kraja!
Full Article 4 minutes read

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA NJEGUJE RIJEČ „KAJ” Nagrađeni pobjednici 2. Smotre dječjeg kajkavskog stvaralaštva – Stričak: Srce zatitra kad čujete naglasak iz svog kraja!

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u četvrtak je održao prijem nagrađenih učenika i mentora, pobjednika 2. Smotre dječjeg kajkavskog stvaralaštva u sklopu Festivala Ivan Kukuljević Sakcinski.

2. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 2. Smotra dječjeg kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka” održani su u organizaciji Europskog talent centra Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije i Centra izvrsnosti za hrvatski jezik – osnovne škole.

Na natječaj koji njeguje dječje domoljubno pjesništvo na kajkavskom narječju, osvješćuje važnost očuvanja zavičajnog govora, potiče rad s pjesnički nadarenim učenicima osnovne škole te njeguje svijest o zavičajnoj pripadnosti i nacionalnom identitetu pristiglo je 217 pjesničkih radova iz 21 osnovne škole s gotovo svih krajeva kajkavskoga govornog područja.

Prvu nagradu osvojila je učenica Osnovne škole Bedekovčina Jana Krušelj s mentoricom Ivanom Kranjčec. Druga nagrada pripala je učeniku Osnovne škole Petar Zrinski Šenkovec Vilimu Pintariću s mentoricom Marijetom Stevanović, a treće mjesto osvojila je Vanesa Šimunković, učenica Osnovne škole Gornji Mihaljevec s mentoricom Lidijom Novak Levatić.

Da je važno razvijati i čuvati dijalekte naglasio je i župan Stričak čestitavši učenicima iz Krapinsko-zagorske i Međimurske županije koji su osvojili prva tri mjesta.

-Točno je da moramo učiti književni hrvatski jezik, ali vjerujem da uvijek svakome srce zatitra kad ste negdje u svijetu i čujete naglasak iz svog kraja. Između ostalog, kad su bitne obljetnice vezane uz stvaranje naše domovine, često znam naglasiti kako je bilo olakšanje na bojišnici kad su došli naši dečki i kad se čula riječ kaj, to budite sigurni – rekao je Stričak dodavši kako ga veseli što varaždinski Centar izvrsnosti za hrvatski jezik organizira ovaj festival te da za sudjelovanje na njemu postoji velik interes.

-Ako mene pitate dvije najljepše pjesme su sigurno Vu plavem trnaci i Suza za zagorske brege i neka bude još puno takvih stvaralačkih radova i nek te pjesme budu što veselije – poručio je župan.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek istaknuo je kako Varaždinska županija ispunjava i njeguje formulu Europske unije, odnosno potiče učenje nacionalnog jezika, jednog svjetskog i jezika nacionalne manjine ili susjeda.

– Naših desetak škola uči i slovenski jezik, odnosno jezik naših susjeda. Ovo što ćemo ove godine i u tom području napraviti je da ćemo u jesen obilježiti deset godišnjicu učenja slovenskog jezika u srednjim školama, dok to što se radi po osnovnim školama traje i puno duže – rekao je Huđek.

Prijemu je prisustvovao i ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, profesor Vinko Filipović koji je naglasio kako je kroz godine često imao čast susretati se s uspješnim učenicima i mentorima iz Varaždinske županije.

-Vaši centri izvrsnosti koje ste prvi pokrenuli nisu samo formalno centri izvrsnosti, već rezultati koje postižete potvrđuju da Varaždinska županija doista u tom segmentu prednjači te da se možete ponositi vašim učenicima. Nastavite njegovati vašu kajkavsku riječ jer su bogatstvo hrvatskog jezika dijalekti i ne smijemo to nikada zaboraviti – poručio je Filipović.

Profesorica Valentina Šinjori, predsjednica stručnog povjerenstva i voditeljica Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za srednje škole istaknula je važnost održavanja ovog festivala.

-Ovaj festival važan je zbog osvješćivanja i poticanja važnosti očuvanja kajkavskog jezika među učenicima kao izraza osobnog, lokalnog i nacionalnog identiteta i promocije jedne uspješne prakse rada s visokomotiviranim i darovitim učenicima koju njegujemo i razvijamo već desetak godina – rekla je Šinjori.

Nataša Sedlar, voditeljica Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole naglasila je kako se iza ovog natječaja krije želja da mladi budu svjesni svog nacionalnog identiteta te da istražuju svoj materinji jezik.

-Dragi učenici, vi ste danas u centru naše pažnje, nadam se da će vam ove nagrade samo biti poticaj da i dalje pišite, njegujete našu kajkavsku riječ i da u tome budete sve uspješniji – kazala je Sedlar.

Pobjednica natječaja Jana Krušelj rekla je kako i inače voli pisati na kajkavskom narječju jer se na njemu može lakše izraziti.

-Dosad sam napisala dosta pjesama i najviše pišem o životu, školi i prijateljima. Nisam se nadala ovakvom uspjehu na smotri – kazala je Jana.

tklopotan / www.sjever.hr
10.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.